Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Logisztika

Digitális iker: nagyobb átláthatóság a gyűjtőraktárakban

Megszűnik a küldemények kézi szkennelése és felgyorsul a rakodási idő a Fraunhofer IML és a Dachser által kifejlesztett digitális iker segítségével.

Az úgynevezett @ILO Terminálban a gyűjtőraktár összes küldeményéről, eszközéről és folyamatáról egy teljes digitális kép, azaz „digitális iker” készül teljesen automatikusan és valós időben. Az innováció felgyorsítja a bejövő és kimenő folyamatokat, és folyamatosan frissített információkat nyújt az egyes küldemények helyzetéről, nemcsak a logisztikai dolgozók és a járművezetők, hanem a tervezéssel és az ügyfélszolgálattal foglalkozó munkatársak számára is. A digitális iker jelentős előrelépés a gyűjtőszállítmányozás területén, a remények szerint a mesterséges intelligencia a rakodást is támogatja és optimalizálja majd a jövőben.

A technológiai újítás már a gyakorlatban is bizonyított, valós üzemi körülmények között tesztelték két németországi telephelyen. Az @ILO az Advanced Indoor Localization and Operations (fejlett beltéri lokalizáció és üzemeltetés) rövidítése, és a DACHSER Enterprise Lab kutatási projektje, amelyet a logisztikai szolgáltató a Fraunhofer Institute for Material Flow and Logistics IML intézettel közösen működtet. A projekt központi eleme a közösen kifejlesztett @ILO szoftver. Speciális AI-alapú algoritmusok értelmezik az optikai szkenneregységek által másodpercenként rögzített adatokat, és ezek segítségével automatikusan és azonnal azonosítják és lokalizálják az összes szállítmányt. A jövőben a küldemények fizikai paramétereit mérni is fogják, így a terminálról és a folyamatokról egy teljes, mindig naprakész képet ad a digitális iker. Az új rendszer a várhatóan valós idejű adatokat szolgáltat majd a Dachser európai szállítási hálózatának minden gyűjtőszállítmányáról.

„Üzleti egységeink következetes digitalizálása lehetővé teszi számunkra, hogy tovább javítsuk szolgáltatásainkat”

– magyarázza Burkhard Eling, a Dachser vezérigazgatója.

“Ennek érdekében nem csak a legmodernebb technológiákra összpontosítunk – a munkatársainkat is be akarjuk vonni a digitális világba az @ILO terminálon. Ez az innováció egyértelmű előnyöket kínál a gyűjtőraktárainkban folyó mindennapi munka során, így mérföldkő lehet a hatékonyabb és fenntarthatóbb logisztikai folyamatok felé vezető úton.”

„Az @ILO terminál az ellátási lánc átláthatóságát emeli új szintre”

mondta el Stefan Hohm, CDO és a Dachser fejlesztési osztályának vezetője.

A Fraunhofer IML-lel több mint négy évig dolgoztunk a digitális iker fejlesztésén. Rengeteg tudással, ötlettel és mindenekelőtt szenvedéllyel a munkacsoportok – amelyekben kutatók és a területen dolgozó szakemberek egyaránt dolgoztak – megvalósították a Logisztika 4.0 vízióját a gyűjtőszállítmányozási logisztikában is.”

Teljesen automatikus azonosítás és pontos nyomon követés méteres pontossággal

Az @ILO terminálon a küldeményeket be- és kilépéskor, valamint tartózkodásuk alatt teljesen automatikusan azonosítják, és a szállításirányítási rendszerben rögzítik. Ez kiküszöböli a kézi vonalkódolvasást és a csomagok további címkézését. Az egyes csomagok tetején található kétdimenziós adatmátrixkódok szolgálnak azonosítóként, és a létesítmények mennyezeti részén található több száz optikai szkennerrel együtt, amelyek a teljes padlót lefedik.

Ez a rendszer lehetővé teszi továbbá a raklapok helyzetének pontos, és valós idejű nyomon követését gyűjtőraktárak teljes területén, amelyek akár futballpálya méretűek is lehetnek.

A szállítmányok tárolási helyei, valamint az ipari targoncák pozíciója valós időben jeleníthetők meg –különböző alkalmazásokon akár okostelefonok kijelzőjén is- a belső szállításhoz vezető információkkal együtt, amely javítja a raktár átláthatóságát és jelentősen felgyorsítja a keresési és betöltési folyamatokat.

Ez azt is lehetővé teszi, hogy az összes raklapot méteres pontossággal, valós időben elhelyezzük az átrakó raktárakban, amelyek gyakran futballpálya méretűek.

Hirdetés

További cikkek a témában