Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

A keményfém-újrahasznosítás előnyei fémmegmunkálóknak

A keményfém-újrahasznosítás gazdasági mérettől függetlenül minden fémmegmunkálónak előnyös.

A British Geological Survey, a világ vezető földtani kutató intézetének felmérése alapján a volfrám nyersanyag-kockázati indexe a második legmagasabb a világon. A rendelkezésre álló készletek igen szűkösek, a Föld becsült anyagkészlete jelen fogyasztási trend mellett kevesebb, mint 100 év múlva kimerül. Azonban a használt vagy törött keményfém és volfrám tartalmú gyorsacél szerszámok, selejt anyagok szinte teljes egészében újrahasznosíthatók, ami által a volfrámból és számos más értékes fémből újra előgyártmány, illetve késztermék előállítható.

Az AGTitán Kft.-t 3 évvel ezelőtt az inspirálta, hogy olyan fenntartható rendszert alakítson ki, melyben a fémmegmunkálással foglalkozó magyarországi cégek tervezhetően, saját igényekhez alkalmazkodva, környezet- és munkavédelmi szempontból is teljesen megfelelő visszagyűjtő rendszerben, az elérhető legmagasabb piaci áron tudják átadni a tevékenységük során keletkező elhasznált keményfém szerszámaikat. Az eltelt évek alatt több mint 350 mikro-, kis-, közepes- és nagyvállalat csatlakozott a rendszerhez.

A keményfém-újrahasznosítás előnyei fémmegmunkálóknak

A teljes rendszer lényege, hogy visszagyűjtési keretszerződés kötést követően az AGTitán Kft. biztosítja az ügyfelei részére az igény szerinti formájú, mennyiségű és űrtartalmú tárolókat, amit eljuttat a kijelölt kapcsolattartónak vagy telephelynek. Miután a tárolók megtelnek, a partner értesíti a céget. Az értesítés során az aktuális piaci folyamatokat figyelembe véve közösen alakítják ki a legmagasabb átvételi árat, és a szállításszervezést megkezdik. A szállítás vagy a partner saját járművével, illetve megbízottja útján, vagy az AGTitán Kft, zárt rendszerű – ahol az áru nyomkövetése megoldható – saját gépjárműveivel, illetve akkreditált alvállalkozóival történik. A telephelyre történő beérkezést és a mérlegelést követően, minden apró darabot egyesével röntgenfluoreszenciás spektrométerrel (XRF) elemeznek. Az anyagminőség szerinti válogatás az egyik legfontosabb lépés, mielőtt az újrahasznosítási technológiai anyagáramba kerül a keményfém hulladék. Minden lépést fényképekkel dokumentálnak, így biztosítják a mérlegelési és válogatási folyamatok magas minőségét, amit az ügyfél megkap a visszaigazolási dokumentáció részeként. A szerződött partnerek részére ezen folyamatokat követi a pénzügyi teljesítés, de a cég részéről ezután következik az igazi kihívás, a volfrám kinyerése a hulladékból.

keményfém újrahasznosítás lépései ag titán

Az AGTitán Kft-nél a feldolgozó és újrahasznosító technológiák folyamatos fejlesztése alapvető fontosságú cél. A cégen belül vegyész technológus, környezetvédelmi mérnök és mechatronikai mérnök által közösen kidolgozott eljárás során a hulladék homogenizálását követően vegyi és termikus úton visszanyerhető a keményfémben lévő volfrám 99,2%-a. Az egyedi hasznosítási eljárás felkeltette a befektetők figyelmét is, melynek eredményeképpen 2022 év elején magvető tőke került elhelyezésre a cégben. Jelenleg zajlik az új feldolgozó üzem építése, ami jövő tavasszal kerül átadásra. 2023-ban tervezik a technológiák telepítését és a próbaüzem beindítását.

ag titán új telephely látványterv

Amennyiben Ön is szeretne csatlakozni a visszagyűjtési rendszerhez, és gazdasági hasznot realizálni a most kukában végző keményfém és HSS szerszámaikból, az AGTitán várja megkeresését a lenti elérhetőségeken. Legyen részese az Ön cége is egy új és innovatív magyar újrahasznosító rendszer kialakításában!

AG Titán Kft.

info@agtitan.hu

+36/20-504-7212

A keményfém-újrahasznosítás témához kapcsolódva ajánljuk ezt a cikkünket: A volfrám újrahasznosítás mindenkinek megtérül


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában