Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

A Mazak bemutatja a legújabb vertikális megmunkálógép-családját

A Yamazaki Mazak hivatalosan is bemutatta a VCN függőleges megmunkálóközpontok új generációját. Ezeket a gépeket a nagy teljesítményű megmunkálásra terveztük, az új zászlóshajónk a “performace line” szériából a VCN-700-as modell.

Az új, lenyűgöző VCN-700-at arra terveztük, hogy képes legyen számottevően növelni a gyártás produktivitását minden területen, a nagyigénybevételű vágástól a nagysebességű megmunkálásig. Ezenfelül a VCN-700 fejlesztésénél figyelembe vettük az egyre népszerűbb CAM fejlesztési technológiákat, mivel a CAM-fejlesztők új, dinamikus marási stratégiákat fejlesztenek, így az orsó és a forgácsolószerszám állandó terhelése megmarad az anyagleválasztási sebesség maximalizálása érdekében.

A Mazak szakértői a tervezés során a legújabb innovációkat integrálták a VCN-700-ba, mint a végeselemes módszerrel optimalizált alap és C-vázszerkezet, a precíziós lineáris görgővezetők vagy a Mazatrol SmoothG 4-tengelyes szimultán CNC technológia.

A VCN-700 kompakt, 3,1 × 4,4 × 3,7 méteres (HxSzxM) alapterülettel rendelkező nagy teljesítményű gép rendkívül tágas munkaterületet biztosít az 1500 × 700 mm-es asztallal, amely akár 1800 kg-os alkatrészeket is képes befogadni.

A nagy munkaterület és a széles egyoldalas ajtó kényelmes hozzáférést biztosít mind a kezelőszemélyzet, mind pedig a daru számára, ezáltal biztosítva, hogy a VCN-700 megfeleljen a közepes és nagy munkadarabok gyártására. Annak ellenére, hogy a VCN-700 nagy munkaterülettel és szilárd alappal rendelkezik, a kis munkadarabok befogadására és megmunkálására is kiválóan alkalmas, erőteljes, nagy sebességű 15.000 fordulat/perc 22kW és 120 Nm-re képes orsói 1300 mm x 700 mm x 650 mm-t képesek lefedni, 42 m/perc sebesség mellett.

Ahogyan megszokhatták a Mazaktól, a minőség a gép minden részén megjelenik, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a közvetlen hajtású szervomotorok és a rendkívül merev lineáris görgővezetők minden tengelyen. Ezen tulajdonságok együttesen bámulatos pontosságot és ismételhetőséget, illetve kategóriaelső kinematikát biztosítanak, mind a nagyteljesítményű, mind a nagy sebességű megmunkálás  során.

A nagy pontosságú szerkezetet a Mazak egyedülálló Thermal Shield kompenzációs rendszere támogatja a stabil megmunkálási pontosság érdekében. Ami a sebességet illeti, A VCN-700 kényszerpályás automata, kétkaros szerszámcserélővel rendelkezik (ATC), mely lehetővé teszi a 30 szerszámos szervóhajtású szerszámtár számára az 1,3 másodperc alatti szerszámcserét, ezáltal minimálisra csökkentve a mellékidőt.

Az új VCN-700-at a Mazatrol SmoothG CNC vezérlőrendszer teszi igazán különlegessé és felhasználóbaráttá. A legfrissebb hardvert és szoftvert magában foglaló Mazatrol SmoothG a világ leggyorsabb CNC-jeként ismert 540 m/perc feldolgozási sebességével és 60 GB-os merevlemezével ideális nagy kapacitást igénylő, mikro szegmenses programokhoz, szabad formájú felületek megmunkálásánál. Az összetett felületek is könnyedén megmunkálhatók és testreszabhatók a Smooth Machining Configuration-nak köszönhetően (SMC).

Az érintőképernyőn használt csúszkák egyszerűen használhatóak, mivel nagyon hasonlítanak a hétköznapi életünk során használt szabályozókhoz, például egy audio rendszer szabályozóihoz. Ezen csúszkák segítségével tudjuk beállítani a sebességet, a pontosságot és a felület egyenletességét, például a nagyolást, az elő-simitást és a simítást. Mivel a SmoothG rendszer Windows 10 operációs rendszert használ, ezért könnyedén csatlakozhatunk vele a hálózatokhoz, a nyílt forráskódú, szabványosított programnyelvet a szerszámgépek számára az MTConnect biztosítja. Ahogyan a gépet is, a SmoothG-t is úgy fejlesztettük, hogy integrálható legyen a kiegészítő automatizálási rendszerekkel, illetve az Ipar 4.0 technológiával.

Míg a VCN-700 lenyűgöző alapfunkciók tömkelegét kínálja, az opcionális extrák révén ez a függőleges megmunkálóközpont kiváló választás lehet bármely műhely számára, az iparágtól függetlenül. Azon gyártók számára, akik a minőségi és kiemelkedő gyártást tartják szem előtt remek döntés a VCN-700, mely kulcsrakészen, automatizálási rendszerek széles spektrumával látható el, mely mind a jobb-, és bal oldalról mind pedig a gép elejéhez integrálhatók. A munkaterületen belül a Mazak olyan megoldásokat kínál, mint az automatikus szerszám- és munkadarabmérés, valamint a szerszámtörés észlelése. Emellett a Tool ID segítséget nyújt, hogy a hálózatba kapcsolt gépek automatikusan továbbítsák a szerszámok állapotát.

Azon gyártók számára, akiknek nagyobb orsósebességre van szüksége, a gép elérhető egy 18.000 fordulat/perc 30kW-os orsóval is, számos szerszámozási opcióval, mely magában foglalja a HSK-63A-t és a BIG PLUS BBT-t a homlok-, illetve kúpos érintkezés biztosításával a maximális merevség és futáspontosság érdekében. Az új 60 000 vagy 80 000 fordulat/perc fordulatszámú Mazak Ultraspindle teljesen integrálható és CNC vezérelhető, mely kiváló a fröccsöntő-,  és öntőforma ipar, a kisalkatrész gyártó ágazatok és azon ügyfelek számára, akiknek a lehető legnagyobb szükségük van a kiváló minőségű felületmegmunkálásra.

Az automatizálási és orsókonfigurációs lehetőségek mellett a VCN-700 48 vagy 60 szerszámos ATC-vel is választható, a nagy precíziós biztonságot igénylő gyártók számára pedig a belső hűtéses golyóorsók, illetve a mérőléc visszajelzés mind az X-, Y-, és Z tengelyeken elérhető. A kezelő kényelmét szolgálja, hogy a VCN-700 kiegészítő munkalámpákkal és elszívóval is ellátható. Annak érdekében, hogy a még rugalmasabb és könnyebb legyen a gép beállítása a végfelhasználók számára, a Kitagawa  GT320 4-tengelyes egysége is integrálható a VCN-700-ba.

Ahogyan a Mazak gépektől megszokhattuk, a VCN-700-hoz is hatféle forgácskihordó és hűtőfolyadék-kezelő rendszer közül választhatunk, mely magában foglalja az elárasztó hűtést, az ágy mosatást, az orsóhűtést és a forgácseltávolítást. Hogy még közelebbről megismerje a VCN-700-ban rejlő lehetőségeket, forduljon bizalommal a Mazak magyarországi képviseletéhez.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában