Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Ajánló

2023-as igus manus díj pályázat

Az igus ismét keresi az innovatív műanyag csapágyas alkalmazásokat

Az igus tizenegyedik alkalommal ítéli oda a manus díjat a polimer siklócsapágyak legkreatívabb, leggazdaságosabb és legfenntarthatóbb alkalmazásaiért

Az igus mostantól várja a pályaműveket a 2023-as manus díjra, melyet a műanyagok specialistája az elmúlt két évtizedben minden második évben hirdetett meg. A díjjal a műanyag siklócsapágyak ipari alkalmazásokban történő legkreatívabb, leggazdaságosabb és legfenntarthatóbb felhasználását ismerik el. 2021-ben rekordot döntött a résztvevők száma, 41 országból 582 pályázat érkezett. Az arany-, ezüst-, bronz- és zöld manus-díj nyertesei 5000 euróig terjedő pénzjutalomban részesülnek.

Lehet szó kukásautóról, csomagológépről vagy repülőgép ülésről: a mérnökök egyre gyakrabban alkalmaznak nagyteljesítményű műanyagból készült siklócsapágyakat. Az előnyök egyértelműek: a polimer csapágyak könnyebbek, mint a fém csapágyak, javítják az energiahatékonyságot, a beépített szilárd kenőanyagoknak köszönhetően nem igényelnek további kenőanyagokat, és így a környezetet is óvjuk velük.

„Meglepő az alkalmazások széles köre, melyekben polimer siklócsapágyainkat alkalmazzák számos iparágban”

– mondta Tobias Vogel, az igus Siklócsapágyak és Lineáris Technológia ágazatának CEO-ja.

„A pozitív fejlődés elősegítéséért és a mérnöki innováció jutalmaként a siklócsapágyak leginnovatívabb ipari alkalmazásait 2023-ban a manus díjjal ismerjük el.”

Elindult a jelentkezés a 2023-as manus díjra. Az igus 2023. február 10-ig fogadja a pályamunkákat. A sorozat-gyártott ipari megoldásoktól az egyedi darabokig minden jöhet. Az egyetlen követelmény: legalább egy elkészült prototípus. A tudomány, az ipar és a média szakértőiből álló zsűri ezt követően négy, legfeljebb 5000 eurós díjat oszt ki: az arany, az ezüst és a bronz manus díjat, valamint a legfenntarthatóbb alkalmazásért járó zöld manus díjat. A nyertesek a 2023-as Hannover Messén vehetik át díjaikat.

A manus díj egyre népszerűbb

Az igus 20 éve hirdeti meg a manus díjat, immár tizenegyedik alkalommal. Az elmúlt években a világ minden tájáról több mint 3 000 jelentkező vett részt a megmérettetésen. A díj tizedik évfordulója 2021-ben volt, amelyre rekord számú, 582 darab pályázat érkezett 41 országból. Az arany manus díjat a Kässbohrer Geländefahrzeug AG kapta. A PowerBully lánctalpas jármű négy oszcilláló tengelyében a járműgyártó lecserélte a szennyeződésre hajlamos és karbantartásigényes fém siklócsapágyakat polimerből készült iglidur TX1 típusú siklócsapágy perselyekre. Ehhez az alkalmazáshoz az igus azelőtt ismeretlen léptékben tesztelte és gyártotta le a polimer perselyeket. A Finbin nyerte a zöld manus-t. A finn cég egy olyan szemeteskukát fejlesztett ki, amely napenergiát használ a hulladék tömörítésére. Tribológiailag optimalizált iglidur G műanyagból készült szennyeződésálló és kopásmentes siklócsapágyak kerültek a tartály fedelébe, pedáljába és az áttételbe.

A részvételre vonatkozó feltételekről, a jelentkezésről és a korábbi győztesekről további információt talál: https://www.igus.hu/info/manus-award


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!


Hirdetés

További cikkek a témában