Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Innováció

ESA Technology Broker: űripari megoldások földi kihívásokra

Az űrtechnológia azokat a vállalatokat is képes segíteni, amelyek más iparágakban tevékenykednek – hangsúlyozza az Európai Űrügynökség (ESA) Technology Broker programja.

A kezdeményezés magyarországi elindítását az ESA inkubációs programjának eseményén jelentette be a Design Terminal, ahol a legjobb hazai űripari startupok mutatkoztak be befektetők és szakemberek előtt. A Technology Broker kezdeményezésre jelentkező cégek és űripari startupok közös fejlesztéseit 60ezer euróval támogatja az ESA Spark Funding.

Gondoltad volna, hogy az olajszagmentes fritőz a Nemzetközi Űrállomáson végzett hidegplazma kísérleteknek köszönhetően válhat valósággá? Vagy hogy a kontaktlencsédet űrkutató műszerek tökéletesítik? Számtalan példa létezik arra, hogy földi életünk kihívásaira az univerzumból érkező megoldások adhatnak választ. Akár a fentiekhez hasonló váratlan szolgáltatások és tudományos eredmények formájában.

Lassan másfél éve végzi hazánkban a Design Terminal az Európai Űrügynökség űripari starup inkubációs tevékenységét, vagyis az ESA BIC Programot. Az elmúlt hónapokban 11 vállalkozásnak nyújtottak magas szintű szakmai (üzleti, technikai és szellemi tulajdonnal kapcsolatos) támogatást, utat nyitva számukra a szektor felé. A startupok január 31-én, az ESA BIC Demo Day során, most először mutatkozhattak be űripari befektetők és szakértők előtt.

A Design Terminal folyamatosan új irányokat keres az űripari vállalkozásfejlesztésben. 2023-ban az ESA Technology Broker programját indítja el hazánkban, melynek legfőbb célja, hogy űripari és a szektoron kívüli cégek kollaborációját segítse. Ha egy vállalat olyan kihívásokkal küzd, amelyekre az űripar megoldást tud nyújtani, az ESA Technology Broker feladata lesz, hogy összekösse azt a megfelelő, űripari kompetenciákkal bíró startuppal.

„Amióta a Design Terminal átvette az ESA BIC (European Space Agency Business Incubation Center) hazai képviseletét, igyekszünk felhívni a figyelmet arra, mekkora potenciál van az űriparban a hazai cégek és a teljes magyar gazdaság számára – mondja Jónás László, az innovációs ügynökség szakmai vezetője, ügyvezetője. – A magyarországi Technology Broker program elsősorban azokra az iparágakra fókuszál, amelyekben korábban is hatékonyan tudtuk segíteni a vállalatokat: így például a mezőgazdaságra, az autóiparra, a feldolgozóiparra.”

Az ESA Spark Fundingnak köszönhetően – amely az iparágak közti technológiai transzfer felgyorsítását tűzte ki célul – a Technology Broker programon belül együttműködésbe kezdő vállalatok és vállalkozások 60.000 euró (részesedés nélküli) támogatást kaphatnak, hogy az űripari megoldásokat sikeresen emeljék át a hagyományos iparágakba.

A Design Terminal amellett, hogy az ESA BIC Hungary programra is folyamatosan toborozza az érdeklődő startupokat, mostantól az ESA Technology Brokerre is várja azoknak a vállalatoknak a jelentkezését, amelyek kihívásaihoz űripari technológia lehet a megoldás.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában