Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Robotika

Empatikus robotok fejlesztése

Ember-robot interakció – A FANUC segíti a Svájci Alkalmazott Tudományok Egyetemét az emberek és gépek közötti csapatmunka optimalizálásának fejlesztésében.

A FANUC egy ipari feladatokban alkalmazható, empatikus robot kifejlesztését támogatja. Az EU által finanszírozott és a Roboverse Reply által vezetett “Fluently” elnevezésű kutatási projekt célja egy olyan robotplatform létrehozása, amely valódi szociális együttműködést tesz lehetővé ember és gép között.

A hároméves projekt célja egy fejlett, mesterséges intelligencia-alapú viselhető eszköz kifejlesztése az operátorok számára, valamint egy ennek támogatására létrehozott, “The Fluently RoboGym” nevű oktatóközpont, ahol a gyári munkások és a robotok az ipari folyamatokban való zökkenőmentes együttműködést fogják gyakorolni.

Összesen 22 tudományos és ipari partner vesz részt a projektben, amelyet a Horizon Europe, az EU legfontosabb kutatási és innovációs finanszírozási programja támogat. A technikai koordinációért a Svájci Alkalmazott Tudományok Egyetemén (SUPSI) belül működő Automatizálási, Robotizálási és Gépészeti Laboratórium felel. A SUPSI kutatóin kívül a projektben több vezető Nemzetközi intézmény, például az olaszországi Politecnico di Torino és a japán Waseda Egyetem tudósai is részt vesznek.

“A dolgozók gyakran nagy kognitív vagy fizikai terhelésnek vannak kitéve”

– magyarázza Anna Valente professzor, a SUPSI Automatizálási, Robotikai és Gépészeti Laboratóriumának vezetője, a Svájci Tudományos Tanács tagja. Amikor az ember szorosan együtt dolgozik egy robottal, fontos, hogy a robot felismerje az ember érzéseit, és ennek megfelelően reagáljon, például dinamikájának módosításával. Az ember és a gépek közötti jó csapatmunka különösen a modern intelligens gyárakban fontos, ahol a termelési volumen és a termékek folyamatosan változnak,valamint a mobil szállítórendszerek és a robotok a statikus munkaállomásokkal együtt léteznek.

“Ipari robotjaink már rendelkeznek látó és érzékelő szenzorokkal, de az emberi érzelmeket még nem képesek felismerni”

– mondja Ralf Völlinger, a FANUC Europe robot divíziójának ügyvezetője.

“Szeretnénk még több ember számára lehetővé tenni, hogy ipari robotjainkat kényelmesen és eredményesen használhassák.”

A “Fluently” kutatói fejlesztési munkájuk során három, az európai gazdaság számára kiemelt jelentőségű értékláncra koncentrálnak: az e-bike-ok és elektromos járművek akkumulátorainak szétszerelésére és újrahasznosítására; a repülőgépiparban alkalmazott ellenőrzési és összeszerelési folyamatokra; valamint a rendkívül összetett ipari alkatrészek lézeres megmunkálással történő felújítására.

“Ezek a folyamatok jelenleg szinte teljes mértékben kézzel zajlanak, ami a munkavállalóknak mentális és fizikai stresszt okoz”

– állítja Anna Valente professzor.

“A stressz forrása például az akkumulátorok szétszerelésénél jelentkező robbanás veszélye vagy a repülőgépiparban a nehéz alkatrészek kezelése.”

A robotok a jövőben valamelyest tehermentesíthetik a dolgozókat az ezen folyamatokkal járó stressz alól, és átvehetik az időigényesebb feladatok egy részét. Ez az eredmény segítene megőrizni a munkavállalók szakmai kompetenciáit és megszerzett tapasztalatát, miközben ugyanakkortovábbképzési lehetőségeket is eredményezne.

“Szeretnénk a robotokat arra képezni, hogy az emberekkel egy csapatot alkossanak, és a lehető legjobban támogassák őket”

– mondja Anna Valente professzor.

“A FANUC pedig a világ vezető automatizálási vállalataként büszke arra, hogy robotjaival és technológiai ismereteivel támogathatja ezt az úttörő fejlesztést.”

– teszi hozzá Ralf Völlinger.

www.fanuc.hu


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában