Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Robotika

Robotok hódítanak a pékségben

Kobot munkatárs – A Bakisto kollaboratív robotokkal tehermentesíti a dolgozókat és csökkenti az élelmiszerpazarlást.

A robotok alkalmazása nem újkeletű ipari környezetben, de mára a mosodákban, a mezőgazdasági üzemekben is használnak robotokat, sőt hamarosan a pékségekbe és cukrászdákba is beköltözhetnek.

A világ legnagyobb robotgyártója, a FANUC, a WIESHEU sütőkemencéket gyártó cég és a kiskereskedelemre specializálódott Wanzl közösen fejlesztette ki az automatizált “Bakisto” rendszert. A “Bakisto” a jövőben tehermentesítheti a szupermarketek és diszkontok dolgozóit az ismétlődő feladatok elvégzése alól, nagyobb megbízhatóságot vezethet be a sütési folyamatba és csökkentheti az élelmiszerpazarlást. A rendszerben egy robot végzi a sütőtálca betöltésétől kezdve, a tálca betolását és kivételét a sütőből, valamint a kirakatok feltöltését is.

“A szakképzett munkaerő növekvő hiánya miatt a gyártóiparon kívül is egyre nagyobb az érdeklődés a robotok iránt. A robotok érezhető könnyebbséget hozhatnak az olyan ágazatokban, mint a kereskedelem, ahol a bevett gyakorlat szerint eddig kézzel végezték a munkafolyamatokat.”

– Ralf Völlinger, a FANUC Europe Robot Business Division vezérigazgatója.

CRX picture in food application

A robotok bevezetése a pékségi környezetbe több szempontból is előnyös lehet a dolgozók számára, egyebek között a vonzóbb munkaidő kialakítása révén. A “Bakisto” esetében egy kollaboratív robot (kobot) kora reggel magától elkezdi a sütést, ha megfelelően programozzák, így az alkalmazottak tovább alhatnak.

Mesterséges Intelligencia határozza meg a sütési mennyiséget

A robotrendszer az élelmiszerpazarlás elleni küzdelemben is segít, mivel a “Bakisto” mesterséges intelligencia segítségével kiszámítja, hogy a nap folyamán várhatóan hány zsemlére, croissantra és péksüteményre lesz szükség, még azelőtt elkészíti a pékárut, és a megfelelő időben kiveszi a sütőből.

“Az eladott mennyiségek nagymértékben függnek olyan tényezőktől, mint az időjárás, az iskolai szünetek és a helyi események”

– magyarázza Völlinger.

“A rendszerünk figyelembe veszi ezeket az információkat, és megfelelő süteményeket süt, ami kevesebb stresszt jelent az alkalmazottak számára, mivel nem kell folyamatosan a kijelzőket és a sütőket figyelniük. Ehelyett más feladatokra koncentrálhatnak.”

A Nemzetközi Robotikai Szövetség (IFR) legfrissebb adatai jól tükrözik a robotok alkalmazásának tendenciáját a legkülönbözőbb ágazatokban. Az IFR szerint a 2021-es év során világszerte 517 ezer robotot telepítettek. Bár a kollaboratív robotok aránya eddig egyszámjegyű százalékos tartományban mozgott, a kobotok növekedési kilátásai jók, főként azért, mert általában nem igényelnek biztonsági berendezéseket, könnyen programozhatók és különösen rugalmasnak számítanak. A FANUC a növekvő keresletre reagálva az elmúlt években 11 cobot modellel bővítette portfólióját. Összesen több mint 100 modell szerepel a vállalat kínálatában, és havonta mintegy 10 000 robotot gyárt.

A “Bakisto” három, egymással összekapcsolt rendszerből áll: egy FANUC kollaboratív robotból; a Wanzl intelligens sütőipari bemutatórendszeréből, a BakeOff i mesterséges intelligenciával (AI) és Dibas blue2 hálózatra köthető sütővel; valamint a WIESHEU TrayMotion automatikus be- és kirakodórendszerből. A BakeOff i mesterséges intelligencia a múltbeli adatok és az aktuális készlet alapján megbecsüli a sütőipari termékek napi mennyiségi szükségletét, valamint azt, hogy mikor kell a kereslet kielégítése érdekében a sütési csúcsidőszakot tartani. A rendszerbe bevitt információk alapján a kobot kihozza a fagyasztott pékáruval megrakott sütőtálcákat a hűtőegységből, és betolja azokat a szállító kocsiba, amely sínen fut az előmelegített sütő előtt. A TrayMotion rakodórendszer behúzza a megrakott tálcákat, így megkezdődhet a sütési folyamat. A sütés után a rendszer visszatolja a sütőtálcákat a szállító kocsiba, amely oldalra mozog, így a sütőipari termékek lehűlhetnek, ezzel párhuzamosan pedig helyet biztosítanak a későbbi sütés számára. A kobot ezután a BakeOff i előre meghatározott rekeszeibe tölti a kész és lehűtött pékárut. A mesterséges intelligenciába táplált új adatok folyamatosan optimalizálják a folyamatot.

www.fanuc.hu


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában