Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Energetika

Több mint 110 taggal vág neki a napelem iparág átalakításának az Európai Fotovoltaikusnapelem-ipari Szövetség

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) égisze alatt működő Európai Uniós szervként az EIT InnoEnergy az Európai Fotovoltaikusnapelem-ipari Szövetség (ESIA) társszervezésével 17 országból több mint 110 új tagot toborzott a szövetség 2022. decemberi indulása óta.

Együttes erővel olyan iparági cselekvési tervet akarnak kidolgozni, amely az európai fotovoltaikus ipar továbbfejlesztésére, kockázatmentesítésére és felgyorsítására irányul az értéklánc valamennyi szegmensében, a szilíciumtól kezdve egészen a modulokig.

A Szövetség mostanra négy munkacsoportot hozott létre, amelyek a non-pricing feltételek megalkotására, az ellátási láncra, a finanszírozásra és a készségek fejlesztésére koncentrálnak olyan iparági szereplők közreműködésével, mint a Carbon, az Enel Greenpower, az Engie, az IBC, a Meyer Burger Technology AG és a Wacker Chemie AG.

A tervbe vett és az Európai Zöld Megállapodás törekvéseivel párhuzamba állított intézkedések célja az európai napelem szektor újraiparosítása. Ennek mentén szeretnék elérni, hogy 2025-re létrejöjjön Európában egy 30 GW éves kapacitással bíró iparág, 60 milliárd euró többlet GDP-vel és több mint 400.000 új (közvetlen és közvetett) munkahellyel.

Az Európai Bizottság által létrehozott és az EIT InnoEnergy vezetésével működő Európai Fotovoltaikusnapelem-ipari Szövetség a rugalmas ipari napenergia-értéklánc innovációkra építő bővítését támogatja az Európai Unióban. Különösen a napelemgyártó ágazatban. Mindazonáltal a Szövetség a teljes értéklánc mentén áttörést jelentő technológiákat fejlesztő és forgalmazó európai ipar megteremtésén dolgozik. Olyan innovatív, hatékony, körkörös és fenntartható termékeket szeretnének a piacra segíteni, amelyek révén elérhetővé válnak az EU éghajlat- és energiaügyi célkitűzései.

A munkacsoportok cselekvési tervét a 2023. június 14-16. között Münchenben, az Intersolar Europe konferencián teszik közzé.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában