Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Digitalizáció

Enjoyneering: az igus előremozdítja a tervezést 190 valós és digitális új termékével

„A mérnöki lehetőségek felszabadítása játékosan” – a legújabb motion plastics technológia, kenésmentes app, költséghatékony automatizálás online és fenntartható módon

Egy költséghatékony robot melyet VR headsettel kezelhetünk. Alkatrészek azonosítása és megrendelése másodpercek alatt az okostelefonos MI-vel. Egy mobilalkalmazás, mely azonnal beazonosítja a kenésmentes alkatrészek potenciális alkalmazási lehetőségeit az exkavátoron. Az igus 2023-ban számos digitális eszközt, valamint könnyen használható és költségcsökkentő termékeket és szolgáltatásokat dob piacra. A cél: a megfelelő motion plastics termékek egyszerű és szórakoztató elérése, mindezt karbonsemleges és műanyag hulladéktól mentes módon.

A 2023-as Hannoveri Vásár látogatói megtapasztalhatják a virtuális párhuzamos valóság lehetőségeit az igus szakkiállítási standján a 17-es pavilonban, ahol VR szemüveget viselve irányíthatnak egy robotkart a virtuális valóságban. A csúcspont: mellettük egy robot látható, mely képes a mozdulataik pontos lekövetésére. Megépült a híd a VR és a valóság között; betekintés a jövő lehetőségeibe az igus metaverzumán, az úgynevezett iguverzumon keresztül.

Az iguverzumban az együttműködés egyszerű és szórakoztató

A digitális térben mérnökök, anyagszakértők és projekt tervezők találkoznak és építik meg az új gépek, rendszerek és összeállítások 1:1-es 3D modelljeit. Nincs több hosszú és unalmas megbeszélés vagy költséges utazások, így a CO2 kibocsátás is csökken. Az eredmény: a termékfejlesztés gyorsabb, fenntarthatóbb, megbízhatóbb és olcsóbb, és a problémák már a fejlesztés korai szakaszában kijavíthatók. Az iguverzumban létrehozott digitális iker, betanításra is használható.

„A gépészeti tervezés területén a virtuális valóságban rejlő lehetőségek lenyűgözőek. Már a legelejétől fogva szeretnénk kivenni a részünket ebből a technológiából,”

– emeli ki Frank Blase.

„Szeretnénk olyan új megoldásokat fejleszteni, melyeket a korlátozott költségvetéssel rendelkező kis vállalkozások is használhatnak.”

Például szeretnénk a jövőben az iguverzumot nyitottá tenni; a cégek ily módon fejlesztési ráfordítás nélkül profitálhatnak a platformból. Szintén új 2023-ban; egy felhőalapú alkalmazás, az igusGO. A felhasználó lefotózza a gépet, például egy exkavátort, a mesterséges intelligencia pedig kielemzi, hová lehetne a kenésmentes igus alkatrészeket költséghatékonyan alkalmazni.

Hangalapú vezérlőrendszer, „superwise” és „kopla” – új Ipar 4.0 szolgáltatások

Az igus kifejezetten a KKV-k automatizálását lehetővé tevő költséghatékony robotikai kínálata is bővül. Egy új, kisebb cobot – a ReBeL KID – 2023. márciusától lesz kapható, mindössze 3999 eurótól, opcionális hangalapú vezérléssel. Az RBTX online piactéren több mint 350 automatizálási projekt található, melyek mindegyike átültethető hasonló alkalmazásokba. Ezeknek a komplett megoldásoknak a 98%-a be is van árazva, 1974 eurótól 12 000 euróig. A költséghatékony robotika mellett az igus a smart plastics megoldások termékskáláját is bővíti. Ezek olyan standard alkatrészek, például energialáncok és siklócsapágyak, melyeket szenzorokkal láttak el és IoT hálózatokba integráltak. Ez lehetővé teszi a KKV-k számára az Ipar 4.0 trendek megvalósítását, mint például az állapotfelügyelet vagy a prediktív karbantartás. A smart plastics megoldások egy új szolgáltatással, a „superwise”-zal bővíthetők, ami egy digitális termék, amely kapcsolatot létesít az igus helyszín szerviz csapatával. Teljesen új szolgáltatás az igus által felügyelt „kopla” platform. Mely lehetővé teszi a cégek számára, hogy létrehozzák saját szakértői rendszereiket és kalkulációs eszközeiket. Kifejezetten olyan középvállalatok számára megfelelő, melyek nemzetközi szinten működnek és szeretnék termékeiket online ismertetni.

„Az online eszközök fejlesztése és alkalmazása terén szerzett tapasztalatunk egy felhő alapú moduláris elv felhasználásával már mások számára is hozzáférhetővé vált, ezzel nagyban csökkentve a megvalósítás átfutási idejét a hagyományos szoftver megoldásokhoz képest”.

Az igus tovább terjeszkedik – úton az egymilliomodik vásárló felé

Az elmúlt pár évben rengeteg kihívással szembesültünk, de az igus nem áll meg a fejlődésben. Jelenleg több mint 188 000 ügyfelünk, 5000 munkavállalónk és 31 telephelyünk van világszerte. Az éves bevételünk 2022-ben először lépte át az 1 milliárd eurót. A következő célt is kitűztük; 2030-ig szeretnénk egymillió aktív ügyféllel rendelkezni. Ahhoz, hogy eljussunk eddig az igus folytatja a befektetést a motion plastics megoldások és a gyors helyi logisztika fejlesztésébe. Célunk, hogy a világ összes mozgó alkalmazása karbantartásmentes és tartós legyen. Számos online eszközünk segítségével a mérnökök kiszámíthatják az igus termékek élettartamát, így megbízható és fenntartható megoldást nyújthatnak. Blase: „Nem számít, hogy egy mérnöknek egy apró csapágyra vagy a világ legnagyobb energialáncára van szüksége, az élettartam kiszámítható online. Az új digitális megoldások révén a motion plastics megoldások mindenki számára könnyen elérhetőek.”

A rengeteg technológiai újítás nem jelenti azt, hogy megfeledkeztünk volna a környezetvédelemről; az igus bemutatja az új megoldást a gyár energiájának újrafelhasználására

„A mérnöki lehetőségek felszabadítása játékosan” zöld. Célunk, hogy 2025 végére az igus gyár karbonsemlegessé váljon. Ezen a téren egyik legújabb vívmányunk, hogy a fröccsöntőgépekhez használt hűtővizet visszaforgatjuk a gyár fűtésére. „Az új fűtési rendszerrel a jövőben nullára csökkentjük a gázfogyasztásunkat”

– magyarázza Blase.

Ez nem csak a környezetnek, de a folyamatosan növekvő energiaárak mellett a költségeknek is jót tesz. Ezért döntött úgy az igus, hogy az energiaellátási megoldást MHRS (Machine Heat Recovery System) néven más ipari vállalatok számára is elérhetővé teszi. Frank így folytatja: „hetekig kerestük a megoldást, de sehol sem találtunk megfelelőt. Ezért megépítettük a saját változatunkat, és most másokkal is meg szeretnénk osztani.” Az igus évek óta javítja a műanyagok környezeti mérlegét is, ennek egyik fő területe az újrahasznosítás. Idén az igus kibővíti népszerű „Chainge” újrahasznosítási programját. 2019 óta minden, ügyfeleink által elhasznált, energialáncot összegyűjtöttünk és feldolgoztunk, cserébe pedig utalványt adtunk. A Chainge online platform mostantól az összes műszaki műanyagra kiterjed, a poliamidtól a PEEK-ig. Az újrahasznosított óceáni hulladékból (halászhálókból) készült igus:bike a tervek szerint szintén augusztusban kerül kereskedelmi forgalomba; motion plastics megoldások az óceánban úszó műanyag szemétből. Frank Blase így foglalja össze:

„A növekedésünknek összhangban kell lenni az erőforrások fenntartható használatával. Lenyűgöz és egyben inspirál az igus munkatársainak kreativitása és energiája. Az, hogy együtt dolgozhatok ezekkel az emberekkel, alázattal és egyben izgalommal tölt el a jövőbeli lehetőségeink kapcsán.”

Újdonságok az igustól az Ipar Napjai kiállításon május 16-19. között a Hungexpo A pavilon 310B2 standján.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában