Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Digitalizáció

A KUKA formálja az átalakulást a digitális világba

Okosgyár – Napjainkban a robot és az ember már kéz a kézben dolgozik, a folyamatok és az adatok mindenki számára digitálisan bármikor hozzáférhetők. A Dolgok Internete (IoT) megérkezett az iparba és a digitalizáció nagy léptekkel halad előre.

A gyártás digitalizálása egyre inkább elterjedőben van, és számos előnnyel jár a vállalatok számára. A KUKA termékeivel és digitális szolgáltatásaival elérhető a Smart Factory, ahol a termékeket rugalmasabban, energiahatékonyabban, az erőforrásokat jobban kímélő és testreszabottabb módon, valamint olcsóbban lehet előállítani.

Mindenki számára elérhető automatizáció? Természetesen, lehetséges!

„Mi, a KUKA-nál globálisan gondolkozunk, ami azt is jelenti, hogy a kifejlesztett megoldások csak akkor hasznosak, ha azok mindenki számára elérhetők. Célunk, hogy az automatizálást és a digitális szolgáltatásainkat mindenki számára elérhetővé tegyük, amellyel a kis- és közepes vállalkozásokat is egy lépéssel közelebb hozhatjuk az okosgyár létrehozása felé. A digitalizációs fejlesztés számtalan előnnyel jár a vállalkozások számára, valamint hosszútávú és tartós befektetést jelent.”

– Rumpler Ádám, KUKA CEE GmbH Magyarországi Fióktelepének értékesítési menedzsere.

A KUKA mindig szem előtt tartja a gép- és berendezésgyártásban működő kis- és középvállalkozások igényeit. A KUKA IoT-platformja valamennyi iparágba tartozó vállalkozás számára elérhető, és piacfüggetlenül használható. A vállalatok így teljes mértékben az alapkompetenciáikra összpontosíthatnak, és emellett hozzáférést kaphatnak a bevált Micro-szolgáltatásokhoz.

A KUKA digitális szolgáltatásai és technológiái nem csak a nagyvállalatok számára elérhetőek, hanem a kkv számára is, amelyek elősegítik ezen vállalkozásokat a Digital Factory felé. A KUKA támogatja az interfészek szabványosítását és nyilvánosságra hozatalát annak érdekében, hogy a végfelhasználók, a cellák és berendezések üzemeltetői minimális beavatkozással is integrálni tudják a folyamatokat.

Célzott lépések a digitalizált gyártás felé

„Alapvetően akkor beszélhetünk digitalizált gyártásról, ha egy vállalkozás életében megszűnik a papír használata. De érezzük, hogy a valódi válasz ennél összetettebb, mert a rendeléskezelést és a gyártási ütemezést el lehet készíteni Excelben is, de azzal még nem kerültünk közelebb az okosgyárhoz. A legfontosabb a megfelelő vállalatirányítási rendszer létrehozása, amire már telepíthetjük az IT- és a termelő berendezéseinket, így csillagszerűen megoldható a teljes értékteremtés digitalizálása. Ez azonban lépésről lépésre történhet meg, mert a költséghatékonyságot sosem veszíthetjük szem elől; érdemes tehát azzal kezdeni, ami rövid távon a legnagyobb költségfaktortól szabadít meg minket. Egy digitalizációs projektnél ideális esetben nem csupán 1-2 éves célokat tűzünk ki, hanem hosszabb távú elképzelésekkel rendelkezünk.”

– teszi hozzá Rumpler Ádám.

5 fő lépés az okosgyár létrehozásához

  • Az első lépés a tervezés, amely során érdemes megvizsgálni az automatizáció lehetőségeit és azon területeket, ahol a számítógép vagy robotok általi munkavégzés alkalmazható.
  • A második lépés a virtuális valóság létrehozása a KUKA.Sim szimulációs szoftver segítségével, valamint az azonnal elvégezhető optimalizálási munkák.
  • A harmadik lépés az adatgyűjtés és elemzés a KUKA Xpert segítségével, ahol műszaki információkat és útmutatókat lehet találni a KUKA termékeiről.
  • A negyedik lépés a robotok alkalmazása az iiQoT szoftveren keresztül, amely a KUKA központi IIoT-platformja.
  • Az ötödik lépés a KUKA Remote Service támogatása a digitális kapcsolatnak köszönhetően, amely által rendkívül gyorsan megtalálható a probléma oka és annak elhárítási módja.
  • + Ráadásként a megfelelő szolgáltatásokkal tovább lehet optimalizálni a robotflottát, valamint berendezések kezelését, karbantartását és biztonságát.

A KUKA digitális szolgáltatásai testreszabott megoldásokat kínálnak a Smart Factory speciális követelményeihez. A berendezések és robotok szimulációjától az adatok felügyeletén és egyedi kiértékelésén keresztül egészen a támogatásig: a KUKA kiemelt támogatója a digitális fejlesztéseknek, amellyel átláthatóbbá és hatékonyabbá válhat egy vállalkozás termelése.

„A szimulációs programjaink a leginkább kézzelfoghatók minden vállalkozástípus számára. Ez ugyanis egy vizuális műfaj, egy az egyben látható, hogyan fog kinézni végül a robotizált folyamat és többek között költséghatékonyág is kiszámítható. A szimuláció nem csak egy termék, ami megvásárolható a KUKA Marketplace-n keresztül, hanem teljeskörű szolgáltatást is jelenthet, amit biztosítani tudunk a partnereink számára és szakmai tapasztalatunkkal tudjuk támogatni a munkájukat. A KUKA tervezi meg a későbbi munkafolyamatot és már a szimuláció, később pedig annak végeredménye is erőforrás- és időmegtakarítással jár. Amikor a berendezést már telepítettük, akkor olyan felhőmegoldások kerülnek előtérbe, mint az iiQoT szoftverünk, ami folyamatosan rögzíti az összes állapotadatot, függetlenül attól, hogy hardverről, szoftverről vagy vezérlésről van-e szó, és például olyan üzeneteket szolgáltat, hogy mikor esedékes egy megelőző karbantartás.”

– teszi hozzá Rumpler Ádám.

Tervezési biztonság a KUKA.Sim segítségével

A KUKA.Sim a KUKA intelligens szimulációs szoftvere. Használatával a vállalatok a KUKA robotokhoz kapcsolódó alkalmazásokat fejleszthetnek és szimulálhatnak a cellákban vagy gyártóberendezésekben, még a tényleges berendezés üzembe helyezése előtt. Az offline programozott robot-mozgásfolyamatok valósidőben kerülnek megjelenítésre, a program elemzi és optimalizálja az ütemidőket. Például az elérhetőségi vizsgálat és az ütközés-felismerés funkciókkal tudja biztosítani, hogy a robotprogramok és cellaelrendezési vázlatok tényleg megvalósíthatók legyenek.

Mérőszámokkal bizonyítható hatékonyságnövelés

„A Mean Time Between Failure (a meghibásodások között átlagosan eltelt idő) az egyik legfontosabb mérőszám, ami a robotok megbízhatóságára utalhat – és pontosan ez mérhető, valamint növelhető az iiQoT szoftverrel. Az IIoT-platformunk legfontosabb funkciói közé tartozik a berendezés-menedzsment, a megelőző karbantartás, a hibafelismerés, valamint a figyelmeztető üzenetek. A környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontok szerint pedig a robotok energiafogyasztása számít a legfontosabb mutatónak, ami szintén pontosan mérhető és sok következtetés levonására használható. Az energiafogyasztás korábban kevésbé fontos szempont volt a vállalkozások számára, de az elmúlt két évben az energiahatékonyág kérdése versenyelőnnyé lépett elő. Fel kell készülni arra, hogy a közeljövőben talán már nem az eszközbeszerzés jelenti majd a legnagyobb költséget az ipar számára, hanem az elavult géppark energiahasználata, vagy éppen a manuális munkafolyamatokat végző dolgozók megfizetése. A megtérülés egyik szintén nagyon fontos mérőszáma a ciklusidő, hiszen így ismerhető a gyártási kapacitás. Optimalizálás előtt a gyártóberendezés virtuális ikerpárján érdemes lefuttatni a tervezett változtatásokat, így megismerhetjük a későbbi változtatások hatását.”

Folyamatos fejlődés

A jövő gyárai szinte kimeríthetetlenek a fejlesztési lehetőségekből. Ebben partner a KUKA, akinek a segítségével a vállalatok úgy tudják optimalizálni a gyártásukat, mint még soha. A KUKA kobotok lehetővé teszik, hogy az emberekkel kéz a kézben dolgozzanak, így különböző alkalmazási területeken lehet őket használni, ahol a pontosság, a sebesség és az egyszerű kezelhetőség fontos szempont. A KUKA digitális eszközei pedig nagyobb biztonsággal, hatékonysággal és teljes rugalmassággal járulnak hozzá az Ipar 4.0 forradalmasításához.

A KUKA megoldásainak széles választékát kínálja olyan vállalkozásoknak, amelyek az okosgyárak létrehozásával hatékonyság-növekedést, versenyelőnyt szeretnének elérni, továbbá energiát takarítanának meg és hosszútávon optimalizálnák gyártásukat.

www.kuka.com


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában