Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

A világ legkisebb elektronikus gépbiztonsági reteszkapcsolója

A SCHMERSAL által fejlesztett AZM40 reteszkapcsoló 119,5x40x20mm-es mérete valóban a legkisebb jelenleg a világon ebben a kategóriában.

A kis méret azonban innovatív megoldásokat rejt magában. Kialakításának köszönhetően a működtetőt 180°-os elhelyezkedésben bárhonnét a reteszbe lehet vezetni, így egyaránt alkalmazható hagyományos felnyíló- vagy toló ajtóknál, illetve speciális kialakítású ferde burkolatoknál is.

Reteszelési ereje a méretének ellent mondóan rendkívül magas, hiszen 2000N erővel képes megtartani a reteszelni kívánt ajtót, burkolatot. Ez az erő nagyobb méretű testvéreit is felülmúlja. 40N maradék erőnek köszönhetően, az ajtó akkor sem nyílik ki magától, amikor a retesz nyitva van. A ház fém öntvényből és üvegszálas műanyagból készült, ami rendkívül robusztussá teszi ezt az igazán kompakt eszközt. 40mm-es méretének és rögzítési pontjainak köszönhetően rendkívül jól illeszkedik a 40mm-es profilmérethez.

Reteszelés figyelésnél (AZM40Z) a biztonsági kimenet csak akkor lesz aktív, ha a kapcsolóban a retesz lezárt. Ebben az esetben az ajtót nem lehet kinyitni mindaddig, amíg erre külön vezérlő jelet nem adunk az eszköznek.

Működtető figyelést olyan alkalmazásoknál lehet használni, ahol nem feltétlenül szükséges a reteszelés megléte ahhoz, hogy a berendezés üzemelhessen. Ezeknél a kapcsolóknál (AZM40B) elegendő, ha a működtető a helyére kerül. Ekkor a biztonsági kimenetek aktívvá válnak, függetlenül a reteszelés állapotától. Szimmetrikus kivitele miatt jobbos és balos ajtókhoz is alkalmazható ugyanaz a termék, így gépépítőként, karbantartóként nem kell kétfélét raktáron tartania.

Megtekinthető az Ipar Napjai kiállításon május 16-19. között a Hungexpo A pavilon 306D2 standján.

Forrás: NTK


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában