Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Esemény

Tárlatvezetés a hardvertörténeti kiállításon

2023. június 24-én (szombaton) a SZTAKI is csatlakozik az idei Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozathoz: a Lágymányosi utcai épület aulájában látható hardvertörténeti kiállítás szakmai tárlatvezetéssel várja a látogatókat.

A SZTAKI-val egyébként is találkozhatnak a Múzeumok Éjszakájának látogatói, mivel az országos eseményt 2015 óta az eLearning Osztály mobilalkalmazással támogatja.

A SZTAKI mint a műszaki kutatás és fejlesztés egyik vezető hazai intézménye, hosszú múlttal és számos innovatív fejlesztéssel büszkélkedhet. Állandó kiállítása, „A múltból a jövőbe” bemutatja az intézet legfontosabb, rendszerváltás előtti hardverfejlesztéseit.

Mivel a kiállítás a magyar informatikatörténet kezdeteit, egy-egy fontos részletét, a SZTAKI saját fejlesztéseit mutatja be, ezért Neumann János informatikai munkásságához szorosan kapcsolódik. A kiállításon látható eszközök mind a Neumann-elveket követik.

A kiállítás tárgyai közül kiemelkednek a következők: a GD-80, az intézet első olyan grafikus kijelzője, amely saját memóriát és processzort kapott, valamint a Primo népszámítógép, ami máig népszerű a régi számítógépek rajongói körében.

A hardvereszközök jelentős része ma is működőképes, kipróbálható. Az interaktív eszközbemutató keretében Manno Sándor fejlesztőmérnök mesél az egyes eszközök fejlesztésének történetéről, hasznosításáról – nem egy készülék készítésében ő is aktív szerepet vállalt.

  • Dátum: 2023 június 24.
  • Turnusok: 14:00-14:30, 14:45-15:15, 15:30-16:00.
  • Helyszín: 1111 Budapest, Lágymányosi u. 11., Aula.
  • Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Ide kattintva lehet regisztrálni.
  • Fontos: a SZTAKI-ban nem kapható Múzeumok Éjszakája karszalag!

Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában