Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Robotika

Négy automatizálási tipp kis- és középvállalkozásoknak

A vállalatvezetők világszerte új kihívásokkal néznek szembe és különösen a kis- és középvállalkozásoknak (KKV-k) kell gyorsan megoldást találniuk az akadályokra.

Az automatizálás megoldást kínálhat a szakképzett munkaerő hiányára, a fenntarthatósági követelményekre vagy a digitalizációval kapcsolatos kérdésekre is, mely magába foglalja a robotikát, például a kobotokat és az AMR-eket (autonóm mobilrobotok), valamint az érzékelőket, a képalkotást és a mesterséges intelligencia technológiát.

A vállalatok tisztában vannak az automatizálási technológiák előnyeivel, ugyanakkor a tanulmányok azt is mutatják, hogy sokan továbbra is szkeptikusak a tényleges alkalmazásukkal kapcsolatban. Különösen az alkalmazási tapasztalattal nem rendelkező vállalatok tartanak attól, hogy a robotok használata magas költségekkel járhat. Ha tehát jelenleg azon töpreng, hogy saját vállalkozása számára megéri-e egy kollaboratív vagy mobilrobot beszerzése, az OMRON új befektetés-megtérülési (ROI) kalkulátora segítségére lesz. Gyors áttekintést nyújt a befektetés megtérüléséről, és megmutatja, hogy egy robotikai beruházás mikor fedezi a költségeit.

A közepes méretű vállalkozások automatizálása felgyorsul

Az Európai Unióban jelenleg mintegy 23,1 millió kis- és középvállalkozás működik. A KKV-k mint munkaadók jelentősége is fontos: az EU közel 84 millió polgára dolgozik KKV-knál. A probléma a következő: sok helyen egyre nehezebb munkavállalókat találni. Az EU-ban 2022 első negyedévében a megüresedett álláshelyek mintegy 2,9 százaléka volt betöltetlen, ami közel 50 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. Ennek következtében a vállalatoknak sürgősen új módszereket kell találniuk a megfelelő munkavállalók felvételére és megtartására. A kézi és ismétlődő feladatokat átvevő technológiák javíthatják a munkavállalók biztonságát és a munka hatékonyságát. Az egyéb intézkedések közé tartoznak a képzési lehetőségek, az új belépők ösztönzése, a munkavállalói programok és egyéb kezdeményezések. A robotok rugalmasságuk és széleskörű felhasználási lehetőségeik miatt alkalmasak a KKV-k számára.

Az OMRON összeállított négy kulcsfontosságú szempontot, amelyeket az automatizálási projektek kezdetén figyelembe kell venni, a projektek előmozdítása, a szkepticizmus csökkentése és az érdekelt felek bevonása érdekében.

1. Fókuszáljon az alkalmazási helyzetekre és lassan bővítse a rendszert!

Az automatizáláson és a kobotok használatán gondolkodó vállalatoknak elsősorban nem azt a kérdést kell feltenniük, hogy érdemes-e befektetniük a robotikába. Sokkal fontosabb, hogy megértsék, milyen folyamatokat lehet hatékonyabbá tenni és hogyan. A nagyon részletes feladatok, amelyek egy szakember tapasztalt kézi munkáját igénylik, automatizálhatók, de óriási költséggel járnak – mind idő, mind erőforrások tekintetében. Az automatizálást célszerű kis projektekkel elkezdeni, majd fokozatosan növelni a mértékét új munkafolyamatokkal kiegészítve, a flotta bővítésével és így tovább. Vegyük egy nagy pékség példáját: itt a vállalat vezetői elsősorban nem azt kérdezik, hogyan lehet robotot használni, hanem azt, hogyan lehet emberi beavatkozás nélkül a kenyeret a sütősorról a pékségbe szállítani.

2. Használjon robotokat az alkalmazottak támogatására

A robotok legnagyobb előnye a rugalmasság. Finomhangolhatóak, adaptálhatók, flottában használhatók, és így tovább. A terméktől és az alkalmazási területtől függően lehetőség van a pozíciók módosítására és a kiegészítő részek hozzáadására, így könnyen alkalmazhatók más vagy eltérő feladatokhoz. Ez azonban nem jelenti azt, hogy helyettesítik az alkalmazottakat. Ehelyett az emberek és a gépek jól összehangolt tevékenységéről beszélhetünk. A közepes méretű vállalatoknak kezdetben az egyes feladatokra kell összpontosítaniuk, és nem szabad túl összetett alkalmazásokban gondolkodniuk és olyanokat tervezniük. A kobot bővítése, például kamerával, képfeldolgozó rendszerrel (gépi látás technológiával) a későbbiekben is lehetséges, feltéve, hogy olyan robotikai partnert választanak, amely képes különböző alkalmazási területeket egy forrásból lefedni, és jó partnerhálózatot kínál. A hangsúlyt a következőkre kell helyezni: hogyan segítheti a robotika a munkavállalókat? Milyen manuális feladatot lehet átadni egy robotnak, hogy az emberi alkalmazottak inkább az értékteremtő feladatokra koncentrálhassanak? A be- és kirakodógépek, valamint a raklapozás és a raklapról való levétel olyan folyamatok, amelyek viszonylag gyorsan és egyszerűen automatizálhatók. A hegesztés, a festés és a sorjázás további jó példák a robotok középvállalkozásoknál történő alkalmazására.

3. Győzze meg munkavállalóit és nyújtson nekik képzéseket

A robotokat ideálisan lehet használni olyan ismétlődő feladatok elvégzésére, amelyek állandó pontosságot igényelnek. A robotokkal való interakcióban az ember marad a szakember, míg a robot ezeket az ismétlődő és monoton feladatokat végzi. A robotika nem csodaszer minden probléma megoldására vagy az emberi munkaerő helyettesítésére. Ezt a gondolatot minden automatizálási projektbe be kell építeni – a dolgozók félelmének eloszlatása érdekében is. Továbbra is szükség van szakemberekre, például a termékek összeszereléséhez, a folyamatok optimalizálásához és a karbantartási feladatok elvégzéséhez. Emellett a dolgozóknak tisztában kell lenniük a lehetőségekkel, és képzésben kell részesülniük az új technológiák optimális kihasználására vonatkozóan. Miközben a robotok átveszik például a raklapozást, a válogatást, az anyagbetöltést vagy a minőségellenőrzést, az alkalmazottak kreatívabb feladatokat láthatnak el és értéket teremthetnek.

4. Támaszkodjon a tapasztalatra és a partnerhálózatokra

A robotok feladatainak és képességeinek bővítéséhez harmadik féltől származó berendezésekre van szükség, például biztonsági eszközökre vagy képfeldolgozó és ellenőrző rendszerekre. Különösen a KKV-k esetében, amelyek ha egy robotikai partnerre támaszkodhatnak, aki közvetlen támogatást képes nyújtani, az sok munkától és gondtól szabadíthatja meg őket: A saját alkalmazottak hiányzó szakmai ismereteit tapasztalt partnerek biztosítják. Egy OMRON-felmérésben az IT-vezetők közel 90 százaléka nyilatkozott úgy, hogy külső tanácsadókra támaszkodik, amikor az ipar 4.0-ról és az adatelemzésről van szó. A KKV-knak tehát nemcsak intelligens technológiára, hanem holisztikus szolgáltatókra és tapasztalt rendszerintegrátorokra is szükségük van.


Tízből kilenc vállalat szeretné 2030-ig bevezetni a robotautomatizálást a saját infrastruktúrájában. A mobilrobotok és a kobotok könnyen alkalmazhatók ezen a területen.


Az OMRON támogatni kívánja a KKV-kat az automatizálásban, és lízingelési lehetőségeket kínál a kezdeti beruházási költségek alacsonyan tartása érdekében. A befektetés-megtérülési (ROI) kalkulátorunk segít a kobotokba és mobilrobotokba történő beruházások egyszerű értékelésében. Így minden méretű vállalat kihasználhatja az automatizálásban rejlő lehetőségeket, és nem kell aggódnia az átláthatatlan vagy nehezen kiszámítható költségek miatt.

szöveg: Peter Lange, Vállalkozásfejlesztési menedzser, robotika – Omron Europe

További info:

Omron Electronics Kft.
+36 1 399 30 50
info_hu@omron.com
industrial.omron.hu


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában