Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Ajánló

Olvassa online is a Műszaki Magazin legfrissebb lapszámát!

Alacsony költségű robotika

Az ipari robotok globális készlete új rekordot ért el, mintegy 3,5 millió darabot. A telepítések értéke a becslések szerint 15,7 milliárd dollárra emelkedik idén. A robotikai és automatizálási iparágat: a fenntarthatóság, az AI és a rövidebb ellátási láncok uralják. Az IFR (Nemzetközi Robotikai Szövetség) szerint idén a vállalatok olyan robotvezérléseket is bevezetnek, amelyek képesek például a mozgási energiát elektromossággá alakítani és visszatáplálni az elektromos hálózatba. A robotok intelligens energiatakarékos üzemmódja szintén fontos szerepet játszik a gyártásban.

Az úgynevezett “Reshoring” keretében az ellátási láncok lerövidülnek, valamint a kritikus fontosságú gyártást, például az akkumulátorok vagy mikrochipek gyártását közelebb hozzák a megrendelőkhöz. A robotok különösen ezeknél a termékeknél játszanak döntő szerepet, a gyártók robotautomatizálást használnak a nagy teljesítményű akkumulátorok költséghatékony és nagy mennyiségben történő gyártásához. A mesterséges intelligencia idén is téma a robotikában.

A folyamatoptimalizálás, a prediktív karbantartás vagy a képfeldolgozó rendszereken alapuló megfogás kiemelt témák maradnak. Az IFR szerint a robotok egyre inkább második életet kapnak a gyártóktól. Ez már most is bevett gyakorlat olyan cégeknél, mint: a Fanuc, a Kuka, az ABB vagy a Yaskawa. Ezek a vállalatok speciális javítóközpontokat működtetnek partnereik közelében, hogy a használt berendezéseket erőforrás-hatékony módon felújítsák vagy korszerűsítsék, amellyel ügyfeleik számára komoly költségeket és erőforrásokat takarítanak meg. Robotika rovatunkban (13-27.o) bővebben olvashatnak ebben a témában!

2023/6  – Megnyitás

Bővebben a műszaki világ aktualitásairól idei júniusi lapszámunkban olvashat!

Nyomtatott magazinunk lapozható változatban, digitális formátumban is elérhető ITT.

Műszaki Magazin hírlevél feliratkozás


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában