Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Biztonságtechnika

High-tech védelem – tűzmegelőzés az aacheni dómban

A műemléki épületek, például a székesegyházak esetében a tűz jelenti az egyik legnagyobb veszélyt.

A leégett párizsi Notre Dame-székesegyház újjáépítési költségei várhatóan több tízmillió Euróra tehetők. Az anyagi veszteségen túlmenően lehetetlen teljes mértékben számszerűsíteni az értékes műkincsek és kulturális műtárgyak elvesztéséből eredő károkat.

A világörökségi helyszíneket fenyegető kockázatok és a védelemük költségei

A párizsi Notre-Dame-székesegyházban, 2019 áprilisában bekövetkezett pusztító tűzvész után sürgősen felülvizsgálták az UNESCO világörökségi helyszínnek számító aacheni székesegyház tűzvédelmi rendszerét. A felülvizsgálat eredményeképpen új, az ABB technológiájából felépülő rendszert telepítettek.

A Németország belga és holland határához közeli aacheni főszékesegyház korábban csak egy, a tetőszerkezetbe telepített tűzjelző rendszerrel rendelkezett. A teljes szentély, a szentély fából készült padjai, az oltárok, az orgona, valamint a textilművészeti tárgyak védtelenek voltak. Tekintettel az átfogó védelem hiányára, és a Párizsban bekövetkezett katasztrófa esetére, sürgős cselekvésre volt szükség.

Tűzérzékelés és -megelőzés: holisztikus védelmi koncepció

Az aacheni dóm fenntartásáért felelős hatóságok úgy döntöttek, hogy az 1200 éves zarándoktemplomot, Nagy Károly császár temetkezési helyét egy innovatív, csúcstechnológiát képviselő, új tűzvédelmi rendszerrel látják el. A munkát a mesterséges intelligencia támogatásával végezték, mely segítségével azonosították a potenciális veszélyforrásokat és hibalehetőségeket, és a teljes elektromos rendszer felújítását ezt is figyelembe véve végezték el. A felújítás fontos elemeként az ABB ívzárlatfigyelő készülékeit (AFDD reléket) telepítették, hogy segítségükkel megelőzzék a kontakthibákból kialakuló ívzárlatokat, amelyek tüzet eredményezhetnek, ahogyan az a Notre Dame-ban 2019-ben történt.

„A dóm áramellátásának maximális biztonsága érdekében régi partnerünk, az ABB megbízható AFDD termékportfóliója mellett döntöttünk”

– mondja Michael Wagner, a felújítással megbízott helyi vállalkozó cég, a Wagner & Müller vezetője, amely az új villamoshálózat tervezéséért és a székesegyházban lévő villamos elosztószekrény telepítéséért felel.

Elektromos szikra: az alábecsült kockázat

„A széles termékportfóliónkhoz tartozó AFDD-relék az ívzárlatok automatikus észlelése és gyors megszakítása révén javítják az elektromos biztonságot. Ezek a készülékek hatékonyan csökkentik az elektromos szikra okozta tűz keletkezésének kockázatát”

– magyarázza Tim Hippler, az ABB regionális képviselője.

Az elektromos ívkisülés jelensége a villamos felsővezetékénél is megfigyelhető, amikor a jármű elhaladásakor a vezeték és az áramszedő között néha pattogó, repülő szikrák keletkeznek. Ezek az ívek általában akkor keletkeznek, ha két eltérő potenciállal rendelkező elektromos vezető között nincs elegendő távolság vagy szigetelés. Ez a jelenség a villamos kapcsolókészülékeken belül is előfordulhat, ha például két érintkező nem válik el elég gyorsan egymástól. A termikus elhasználódás vagy az észrevétlen anyaghibák miatt előfordulhat, hogy a feszültség alatt álló részek közötti szigetelőréteg idővel elveszíti szigetelőképességét. Előfordulhat, hogy a berendezésben észrevétlenül bekövetkező ívhiba nem azonnal okoz tüzet, azonban a kialakuló magas hőmérséklet felgyorsítja a termikus elhasználódást, és ezzel rontja a készülék biztonságos és megbízható működését.

Fokozott biztonság: feszültség-, frekvencia- és áramfigyelés

A fentebb felsorolt veszélyek miatt a teljes elektromos infrastruktúrán állandó ívzárlat-figyelési és megelőzési rendszer kiépítése kiemelt fontosságú. Az ABB AFDD technológiája folyamatosan figyeli, elemzi a frekvenciát, a feszültséget és az áramerősséget annak érdekében, hogy észlelje egy esetleges ívveszélyre utaló jeleket. Ívzárlat kialakulásakor az érintett berendezések azonnal lekapcsolásra kerülnek. Ez jelentősen csökkenti a berendezések meghibásodásából fakadó elektromos gyújtású tüzek kockázatát. Ugyanakkor az AFDD csökkenti a kritikus kapcsolóelemek termikus elhasználódását is: ez pedig nemcsak a megbízhatóságukat javítja, hanem meghosszabbítja az élettartamukat is, ami megtakarítást eredményez a jövőbeni potenciális költségek terén.

Az aacheni székesegyház új rendszeréhez a projekt tervezői különböző, integrált kismegszakítókkal kombinált AFDD-ket választottak. Ezek a kapcsolókészülékek az ívzárlatok megelőzése mellett túlterhelés és rövidzárlat ellen is védelmet nyújtanak. Az ügyfél ezekkel a készülékekkel költséghatékony módon és az infrastruktúra bonyolultságának szükségtelen növelése nélkül építette ki a hatékony tűz- és létesítményvédelmet. Az ABB valamennyi terméke megfelel az IEC 62606 nemzetközi szabványnak, valamint a DIN VDE 0100-420 jelenlegi változatában rögzített követelményeknek.

Az új erőátviteli- és adatkábelezéssel kapcsolatos munkálatok 2022 nyarán kezdődtek, míg a teljes átalakítás 2023 júniusában fejeződött be. Az új tűzvédelmi rendszert az Aachener Karlsverein-Dombauverein által összegyűjtött adományokból és Észak-Rajna-Vesztfália tartomány támogatásából finanszírozták.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában