Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

A Rheinmetall Magyarországon, Zalaegerszegen adta át LYNX páncélozottharcjármű-gyárát

A Rheinmetall 2023. augusztus 18-án adta át hivatalosan az új gyárát

Zalaegerszegen. A Zalaegerszegen létesült új gyár fontos mérföldkövet jelent a Rheinmetall számára, és azt jelzi, hogy a vállalatnak komolyak a tervei a magyar piacon. A csúcsmodern gyártólétesítményben a jövőben Lynx páncélozott harcjárműveket fognak előállítani – ezek a világ legkorszerűbb páncélozott harcjárművei közé tartoznak.

A zalaegerszegi Rheinmetall-gyár megnyitása jelentős lépés vállalatunk számára, amellyel azt is jelezzük, mennyire szoros a kapcsolat a magyar ügyféllel és Magyarország mint uniós partner és NATO-tagország katonai erőivel”

– nyilatkozta Armin Papperger, a Rheinmetall vezérigazgatója.

„Büszkék vagyunk arra, hogy részesei lehetünk Zalaegerszeg egyre növekvő ipari közösségének, és alig várjuk a helyi partnerekkel és tehetséges munkaerővel való együttműködést. Zalaegerszegen több száz ember dolgozik együtt, és a legszigorúbb előírásoknak megfelelő katonai rendszerek előállításával foglalkoznak – egyelőre a magyar katonai erők számára, de a jövőben külföldi ügyfelek megbízásából is.”  

A zalaegerszegi székhelyű Rheinmetall Hungary Zrt. vállalat elsődlegesen a magyar katonai erők számára készülő legkorszerűbb lánctalpas és kerekes járművek (különösen az új Lynx páncélozott harcjárművek) fejlesztésével és gyártásával foglalkozik.

A Rheinmetall fontos szerepet játszik a magyar kormány „Zrínyi 2026” elnevezésű kezdeményezésében, amelynek középpontjában az országos katonai erők modern felfegyverzése és az ehhez kapcsolódó helyi gyártás áll.

E program keretében a Magyar Honvédelmi Minisztérium a Rheinmetallt, a technológiai és biztonsági rendszerek szakértőjét bízta meg a legkorszerűbb lánctalpas és kerekes járművek beszállításával, valamint az ezekhez kapcsolódó szolgáltatásokkal.

A Rheinmetall a jövőben Magyarországot mint hazai piacot látja majd el a belföldi gyártáshoz szükséges kapacitással és képességekkel. Ebből a célból Zala megyében mintegy 33 hektáros területen létesítenek egy új, korszerű fejlesztési, gyártási és átfogóan felszerelt tesztközpontot, amelyhez egy EMC-/klímakamra és egy lőcsatorna is tartozik majd. A koncepció kidolgozásakor külön hangsúlyt fektettek a legmodernebb iparosítási elvekre, valamint a rugalmasságra, a bővíthetőségre, a hatékonyságra, továbbá a korszerű szállítási és logisztikai koncepciók, valamint gyártási eljárások megvalósítására. A gyártáshoz kapcsolódó minőség-ellenőrzési tevékenységen keresztül a jövőben többek között egy 3D-s mérőcellával fogják gyorsan, tartósan és automatikusan biztosítani az alkatrészek kimagasló minőségét, amivel szintén új mércét állítanak fel. A következő évekre nézve a zalaegerszegi telephelyen mintegy 350 új munkahellyel terveznek.

A legkorszerűbb lánctalpas és kerekes járművek, valamint a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatások biztosítása

A szerződésben szereplő megállapodás 7 különböző típusú, összesen 209 Lynx KF41 járműre, 18 támogató járműre, köztük a „Bergepanzer 3 Büffel” típusra (páncélozott felderítőjármű) és 38 katonai teherautóra vonatkozik. A szerződés emellett egyéb szolgáltatásokat is tartalmaz, például szimulátorokat, képzést és oktatást, valamint a kezdeti pótalkatrész-ellátást és a karbantartási szolgáltatásokat. Mivel a Lynx járműveket várhatóan több évtizeden keresztül fogják használni, ezalatt a járművek üzemkész állapotának fenntartásához pótalkatrészekre és karbantartásra is szükség lesz.

Az egyik első gyártási szakaszban Magyarország 46 Lynx járművet (páncélozott harcjármű és Command&Control konfiguráció), valamint kilenc „Bergepanzer 3 Büffelt” kap majd – ezek mind Németországban készülnek, és az első járművek leszállítása már el is kezdődött. Ezt követően pedig egy második fázisban további 172 Lynxet és támogató járművet fognak Magyarországon előállítani, illetve leszállítani.

Az új gyár nem csupán a térség gazdaságát fogja erősíteni, hanem az innovációk előmozdításához és magasan képzett munkavállalókat igénylő munkahelyek teremtéséhez is hozzájárul. A Rheinmetall azt tervezi, hogy az elkövetkező években további befektetéseket fordít a gyárra a gyártási kapacitások további kiépítése és új technológiák bevezetése céljából.

A gyár megnyitásával és a benne rejlő bővítési lehetőségekkel a Rheinmetall egyértelmű jelét adja annak, hogy a vállalat bízik a magyar gazdaságban és a magyar munkaerő képességeiben. A magasan képzett dolgozókat igénylő munkahelyek teremtésével és a szaktudás megszerzésének támogatásával a Rheinmetall hozzájárul majd a magyar gazdasági és védelmi ipar növekedési potenciáljának további kiaknázásához, a LYNX páncélozott harcjárművekkel és ezek további változataival pedig a piac legújabb, legidőtállóbb moduláris járműrendszerét fogja megalkotni a hozzá tartozó modern, nagy teljesítményű érzékelőkkel és a LANCE fegyverrendszerrel kiegészülve.

 


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában