Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Innováció

Az Opel Experimental a márka jövőjének tiszta előképe

A látványos Experimental tanulmánnyal az Opel megmutatja, hogyan is képzeli a jövőt.

Ultramodern megjelenésével az Opel Experimental határozott képet mutat arról, merre is fog tartani a márka az elkövetkező években. A legfontosabb jellemzők: különösen alacsony légellenállás, tágas, világos utastér könnyűszerkezetes ülésekkel, és a head-up kijelzők legújabb generációjával. A vonzó megjelenésű és a fenntartható egyéni mobilitás jövőjét hirdető akkus-elektromos hajtásláncú crossover tanulmány világpremierjét szeptember 5. és 10. között a Müncheni Autószalonon rendezi meg az Opel.

“Az Opel Experimental eljövendő modelljeinket, azok technológiai és formai megoldásait és velük a márka új korszakát vetíti előre. Olyan előremutató tanulmányautó, amely újra feleleveníti az Opel újító, úttörő szellemiségét.”

– mondta Florian Huettl, az Opel vezérigazgatója.

“Az Opel Experimental Bold and Pure formafilozófiánk még teljesebb megtestesülése, azt mutatja meg, milyennek látjuk a jövőt. Formaelemeinek nagy része, és a mögötte húzódó szellemiség megjelenik majd sorozatmodelljeinken is. A külső forma különösen alacsony légellenállású, látványos körvonalakkal, miközben a beltér körülölel és érzelmekkel teli.”

– tette hozzá Mark Adams, az Opel formatervezésért felelős alelnöke.

Az Opel Experimental lendületes vonalvezetésének egyik legfontosabb részlete a krómozott felületek teljes hiánya. Ezek helyett a külső fények és a kontrasztos vonalak teszik egyedivé és kifinomulttá a már önmagukban is látványos arányokat. A magas hatásfokú, tisztán elektromos crossover a Stellantis BEV padlóján gurul, és összkerék-hajtással is felszerelték. A feltűnő, ék alakú profil letisztult felületekkel operál, a külső visszapillantókat a C-oszlopokra szerelt, 180 fokos látószögű beépített kamerák váltották le, a kerékjáratok kiemelkedései pedig az autó kiállását teszik határozottabbá.

A tanulmány orrán, a jellegzetes Opel Compass közepén új, megvilágított Opel Blitz ül. Hosszú, szárny formájú világítás veszi körül vízszintes irányban, és megvilágított középső törésvonala külön is kiemeli. A hátsó rész kialakítása, a vékony, üvegtisztaságú világító élbe ágyazott féklámpával szintén a Compass formáira rímel. Hátul a Blitz helyét Opel felirat vette át, a hátsó rész központi elemeként, az első Compass körüli részt pedig az új 4D-s kialakítású Opel Vizor foglalja el. A plusz dimenziót a fejlett világítástechnika és a beépített érzékelők, a lidar, a radar és a kamerarendszer megjelenése jelenti.

Okos áramlásjavító megoldások és zavaró hatásoktól megtisztított tér

Az Opel Experimental finom sziluettje mögött magas hatásfokú térbeli megoldások rejtőznek, és a tanulmány egyes részletei hatásosan csökkentik a légellenállást is. Ilyenek az első-hátsó légterelők és a hátsó diffúzor. Utóbbi helyzete a pillanatnyi forgalmi szituációktól függően változik. A háromrészes, aktív áramlásjavító elemekkel is felszerelt Ronal keréktárcsákra húzott gumikat a Goodyear szakembereivel közösen fejlesztették, alapanyaguk újrahasznosított.

Bár külső méretei a kompaktok kategóriájába sorolják, az Opel Experimental utastere egy méretosztállyal magasabb szintű tágasságot kínál. Ezt a tér zavaró hatásoktól való megtisztításával érték el (térbeli detox) az Opel mérnökei. A kormány egyszerűen félrehúzódik, ha nincs rá szükség. Ezt a szerkezet steer-by-wire rendszerű kialakítása teszi lehetővé, amitől – a mechanikus kormányzási elemek egy részének elhagyásával – a tömeg is lecsökkent. A könnyűszerkezetes adaptív ülések 3D-s hálószerkezete könnyű és erős, így az Opelekre hagyományosan jellemző üléskényelem teljes, ugyanakkor maguk az ülések a szokásosnál jóval kevesebbet vesznek el a hasznos térből.

Tiszta élmény, tiszta élvezet – Pure Pad

A felesleg minimalizálására való törekvés a használatban is tetten érhető, a neve Pure Experience. A vezető személyre szabhatja az információs folyamot az autó Tech Bridge-én keresztül, amely a már ismert Pure Panel legújabb változata. Képernyők helyett az információk természetes beszédhanggal is kezelhető, mesterséges intelligenciával támogatott kivetítéssel jelennek meg.

A lebegő, áttetsző Pure Pad – amelyen keresztül a leggyakrabban használt funkciók elérhetők – az első középső kartámasz előtt található, és a vezető igényei szerint konfigurálható.

Az Opel Experimental megtestesíti a márka valamennyi alappillérét (Detox, Modern, Német, és Greenovation), ugyanakkor egy lépéssel tovább is megy: az Opel fenntartható mobilitáshoz való érzelemmel teli viszonyát fejezi ki. Elektrokróm szövetek adják a finom környezeti világítást kellemes közérzetet teremtve az utastérben. Ugyanakkor ezek a szövetek másra is használhatók: például figyelmeztető jelzések is megjeleníthetők rajtuk, akár a holttérfigyelőé, a megfelelő oldali ajtóburkolaton.

A márka jövőjét előre vetítő Opel Experimental a rüsselsheimi tanulmányautók hosszú és sikeres hagyományának folytatója. Ez a hagyomány 1965-ben indult, amikor az Opel – az európai márkák közül elsőként – bemutatta a legendás Experimental GT-t.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában