Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

kiállítás

Újdonságok az EMO 2023-on: BLOHM, STUDER, INDEX

Az idei EMO Hannover 2023 ismét a gyártóipar legújabb technológiáinak bemutatója volt, ahol számos újdonságot láthatott a szakmai közönség a világ legfejlettebb gépipari felhozatalából.

A BLOHM, a felület- és profilcsiszoló gépek specialistája bemutatta a PLANOMAT XT-hez készült UNIMATE munkadarab-automatizálási rendszert, amely egy precízebb és termelékenyebb megoldás a hidraulikus motor állórészeinek belső megmunkálására. Az új függőleges csiszolási elrendezés számos előnnyel jár ehhez az alkalmazáshoz. A kifejezetten erre a célra kifejlesztett automatizálási megoldás hozzájárul a nagyobb termelékenységhez.

Nagyobb tengelyfordulatszám, nagyobb gyorsulás és megnövekedett rendszermerevség – ezeknek a továbbfejlesztett tényezőknek a kombinálása következetesen növeli a termelékenységet, ugyanakkor javítja az alkatrészek minőségét. Ezek a jellemzők a PLANOMAT XT univerzális, robusztus és nagy teljesítményű sík- és profilcsiszoló gépet alkotják, amely következetesen épít a sikeres PLANOMAT HP tapasztalatára és minőségére.

A termelés és a rugalmas technológiai alkalmazások sokrétű igényeinek kielégítésére a BLOHM az új gépet gépsorozatként fejlesztette ki. A tartozékok széles választéka a PLANOMAT XT moduláris rendszerrel kombinálva (400 x 800 és 600 x 2000 mm közötti méretek) a gépek új generációját minden vásárló számára optimális csiszológéppé teszi.

A kiváló minőségű gépelemeken, például a hajtásokon, az optimalizált gömbgrafitos öntöttvason és a precíziós lineáris vezetőkön kívül ez a generáció lehetőséget kínál információk megjelenítésére a hűtőfolyadék-, állapot- és folyamatfelügyelethez az ipar 4.0 szerint. A PLANOMAT XT több technológiát egyesít egy gépben: használható keresztirányú és mélycsiszolásra, valamint köszörülésre az opcionális lineáris közvetlen meghajtással (LDA) az X tengelyen. Erőteljes, dinamikus, rendkívül hatékony, a PLANOMAT XT a legjobb feltételeket kínálja mind a legmagasabb gyártási igényekhez, mind a rugalmas technológiai alkalmazásokhoz.

A szabványosítás és a rugalmasság legjobb kombinációja

A STUDER egy univerzális automatizálási megoldást mutatott be az S33 és S31 hengeres csiszológépekhez: az új insertLoad rakodórendszert. Ez az új szabványos rakodási rendszer képes kezelni a vízszintes és függőleges irányú munkadarabokat, és precízen betölteni az alkatrészeket. Az új insertLoad automatizálási megoldás támogatja az S33 és S31 univerzális csiszológépek be- és kirakodását, a munkadarabokat a legpontosabban tudja betölteni.

EMO

Ahol korábban testreszabott megoldásokra volt szükség, a STUDER új univerzális rakodórendszere mostantól szabványosított automatizálást tesz lehetővé az S33 és S31 be- és kirakodásához. Az insertLoad akár 1000 milliméter középtávolságig is használható, ezzel megszüntetve a szabványos automatizálási rendszerek közötti rést. A munkadarabok legfeljebb 100 mm hosszúak lehetnek, és tömegük 1,5 kg váltakozó üzemmódban, vagy 5 kg egyetlen üzemmódban. A kifinomult dizájn és a digitális beállítási varázsló egyszerű használatának köszönhetően a felhasználók maguk konfigurálhatják a központokhoz és a tokmányokhoz, tehát nincs szükség programozási ismeretekre. Az insertLoad emellett képes kezelni a függőlegesen vagy vízszintesen tárolt munkadarabokat.

Az új STUDER rakodógép egyesíti a szabványos rendszer előnyeit a nagy rugalmassággal: geometria, súly és méret tekintetében sokféle alkatrészt kezel; még a fiókok kapacitása és az önállóság mértéke is az igényekhez és követelményekhez igazítható. A be- és kirakodást egy Fanuc robot végzi, amely függetlenül mozog egy lineáris tengelyen a rakodó és a gép munkaterülete között.

A STUDER a fejlesztés során különös hangsúlyt fektetett a biztonságra. Például külön betöltő nyílás választja el a berakodási területet a gép munkaterületétől, hogy megakadályozza a baleseteket a megmunkálási folyamatok során. Ezenkívül a szoftver és a biztonsági kapcsoló gondoskodik arról, hogy a technikusok ne legyenek a működés közben veszélyben.

A Studer a United Grinding-csoport egyik vállalata, és nagy kompetenciával gyárt köszörűgépeket a kis- és közepes  méretű munkadarabok átmérő- és furatköszörüléséhez. A gyártott berendezések alkalmazásának súlypontja az általános gépgyártás, elektronikai ipar, a szerszám- és formagyártás és a forgácsoló szerszámgyártás területén az egyedi, kis- és közepes sorozatú alkatrészek gyártása.

Az autóiparban, a repülőgépiparban és a gépiparban történő alkalmazásokhoz

Az INDEX G320 esztergaközpont a legjobb teljesítményt nyújtja a gépipar, az autóipar és a repülőgépipar ügyfelei számára, magas rendelkezésre állással és folyamatbiztonsággal, teljes körű megoldást a közepes méretű munkadarabok nagy teljesítményű megmunkálásához.

Az integrált munkadarab-kezelő egység opcióként rendelhető. Egyaránt használható be- és kirakodásra, valamint kihordásra. Legfeljebb 20 kg súlyú és legfeljebb 120 mm (tengely) vagy 200 mm (karima) átmérőjű alkatrészekhez tervezték. A kezelőegység 2 vagy 3 CNC tengellyel van felszerelve, amelyeket a gép vezérléséről működtetnek. A további egyedi automatizálási megoldások, mint például a szállítószalagok vagy a kiegészítő funkciókkal rendelkező robotkezelés, ügyfél specifikus alapon integrálhatók.

A sorozat moduláris rendszere a lehetőségek széles skáláját kínálja. Akár 3 szerszámtartó is integrálható a munkaterületbe, és mindegyik felszerelhető Y tengellyel. A munkaterület bőséges helyet kínál bármilyen munkadarab megmunkálásához, akár 1.400 mm hosszú közepes méretű alkatrészek befogadásához.

A nagy teljesítményű fő- és ellenorsókat akár 102 mm-es rúdátmérőhöz és akár 315 mm-es tokmányalkatrész-átmérőhöz tervezték. A revolvertámaszok hosszú vagy tengely típusú alkatrészek megmunkálásához állnak rendelkezésre. Az INDEX G320 nagy teljesítményű motoros maróorsóval rendelkezik, amely egyidejű 5-tengelyes megmunkálásra képes. Az ergonomikus beállítás és kezelési koncepció fontos szerepet játszott az új kialakításban. Az összes fontos alkatrész könnyen hozzáférhető az üzemeltető és karbantartó személyzet számára. Opcionálisan a megmunkálási folyamatokhoz igazított integrált munkadarab-kezelő rendszer is használható a tengely- és karimás alkatrészek be- és kirakodásához. Ezenkívül az iXcenter moduláris robotcella a sorozat összes gépéhez elérhető, a nyersdarabok és a kész alkatrészek rugalmas adagolásához.

Várjuk minden kedves partnerünket a Brno-i MSV kiállításon október 10-13. között, P Pavilon Stand 38. Itt a következő gépeket mutatjuk be:

Index MS24-6 / Jung JF520 / Studer S100 / Schuster NXT

Hazai képviselet


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában