Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

GF Machining Solutions – Fenntarthatóság a gyártásban

A hazai vállalatok nagy része már ismeri az Európai Unió által 2050-re kitűzött klímasemlegességi célt, de egyelőre inkább kihívásként és nehézségként értékelik, mintsem lehetőségként.

A következő öt évben a GF az innováció és a fenntarthatóság vezetőjévé kíván válni:

  • Nagy értékű, fenntartható termékeket és megoldásokat kínál
  • A körkörös gazdaság előmozdítása
  • Változatos, vonzó és biztonságos munkakörnyezet kialakítása
  • Együttműködés az érintettekkel az értéklánc mentén.

Az elmúlt években a GF nagy lépéseket tett a legtöbb fenntarthatósági célkitűzéseinek elérése érdekében. Az árbevételének 63%-át olyan termékekből, rendszerekből vagy megoldásokból generálta, amelyek társadalmi vagy környezeti előnyöket biztosítanak. A vállalat az alapértékhez képest 29%-kal csökkentette az 1. és 2. hatókör kibocsátását. Ami a sokszínűséget és a befogadást illeti, az újonnan kinevezett vezetők 29%-a volt nő. Egyik fő céljuk, hogy ügyfeleik fenntartható és karbonkibocsátás csökkenést eredményező termelését elősegítsék. Mindehhez többek között energiahatékony szerszámgépekre, optimalizált gyártásra és a körkörös gazdaságra fókuszálnak. A GF Machining Solutions központja a svájci Bielben található, ahol a Mikron megmunkáló központokat is gyártják. Itt 2020-hoz képest 98.58%-al redukálták a CO2 kibocsátást. A napelemparknak köszönhetően 1580 tonna, a biogáz fűtésnek köszönhetően pedig további 56 tonna CO2 kibocsátás csökkenés történt.

Energiahatékony gépek

A GF Machining Solutions arra törekszik, hogy az energiahatékony és fenntartható gyártás élvonalába tartozzon. Céljának részeként, hogy az intelligens megmunkálási megoldások mércéjét állítsa fel, és a globális precíziós megmunkálási ipar megbízható partnerévé váljon, a legkorszerűbb megmunkálási megoldásokat kínálja az ipari partnerek széles körének, akik olyan termékeket hoznak létre, amelyek gazdagítják mindennapjainkat.

A GF gépeit energiahatékonysági igazolással látja el, melyben többek között feltűnteti az előző gépszériához képest a napi energiafogyasztás csökkenését, a csökkenést előidéző technológiai fejlesztéseket. Egy példával élve, a legújabb generációs AgieCharmilles CUT F huzalos szikraforgácsoló gép ez előző 2015-ös modellhez képest naponta 16 órás generátor órával számolva 28%-al kevesebb energiát fogyaszt. Ez az energiamegtakarítás éves szinten több ezer kWh és megfelel 517 000 mobiltelefon feltöltésének vagy egy hagyományos személyautóval megtett 17551 kilóméternek. Mindez köszönhető például a hűtőrendszerben alkalmazott új 24 VDC sebesség szabályozott ventilátornak, a továbbfejlesztett IPG generátornak, a legkorszerűbb elektronikai alkatrészeknek vagy az energiahatékony szivattyúknak. Nem utolsó sorban pedig a több, mint 100 éves EDM tapasztalataik alapján, folyamatosan fejlesztett vágási technológiáknak, legfőképp a komplex alkatrészek tekintetében, melyek eredményeként jelentősen csökkennek a megmunkálási idők. Számos berendezésük rendelkezik az úgynevezett EconoWatt funkcióval, amely készenléti állapotot tart fenn a nem termelő időszakokban, miközben a kiegészítő funkciókat a pontosság fenntartása érdekében aktiválva tartja. EDM gépeik tekintetében a tervek szerint 2025-ig el fogják érni a napi 40%-os energia igény csökkenést, ugyan erre a céldátumra a marógépeik tekintetében pedig 35%-al kevesebb energiára lesz majd szükség.

Optimalizált gyártás

Ahhoz, hogy ipari szektor elérje a karbonsemlegességet számos fejlesztésre van szükség. A fentiekben említett energiahatékony gépeken kívül egyebeken mellett szükséges a gyártási folyamatok fejlesztése, nagyobb anyaghatékonyság és a későbbiekben említett körforgásos gazdaságban való részvétel. A GF a gyártásoptimalizálás tekintetében számos megoldást kínál ügyfeleinek. Az energiahatékony és modern gépek mellett a System 3R automatizálási, valamint a digitális portfólió az, melyekkel a termelési folyamatokat hatékonyabbá tudják tenni.

Automatizáció

A GF sikerének kulcsa a System 3R semleges „nyílt architektúra”, amely biztosítja, hogy rendszereik bármilyen típusú szerszámgéppel és folyamattal kompatibilisek legyenek. Nagy hangsúlyt fektetnek a szoftverek fejlesztésére is, amelyek lehetővé teszik, hogy minden típusú gép kommunikáljon egymással a zökkenőmentes gyártás érdekében. Ez végső soron azt eredményezi, hogy ügyfeleik költséghatékony, termelésnövelő megoldásokat kapjanak, növeljék jövedelmezőségüket és versenyképesek maradjanak a globális piacon.

Egy megfelelően végrehajtott automatizálási projekt akár 270%-al is növelheti a termelékenységet. Az automatizálás nem csak a mellékidőket csökkenti jelentősen, de megfelelő vezérlés mellett sokkal hatékonyabbá, átláthatóbbá, ismételhetővé teszi a gyártási folyamatot, úgy, hogy mindezek mellett azonos vagy akár jobb minőségű terméket lehessen előállítani. Sajnos a mai napig számos tévhit kering az automatizálás körül, mint például: munkaerő csökkentéssel jár, egyedi gyártásban nem alkalmazható, vagy ami legtöbbször előfordul, hogy nagy összegű beruházást igényel. Tény, hogy szinte minden automatizálási projekt más és körültekintő megvalósítási tanulmányt igényel. Ma már számos beruházási megtérülés számítás áll rendelkezésre, hogy akár a kezdetekben el lehessen dönteni a megvalósítás hatékonyságát. Példaként, a megtérülés kb. fele annyi idő egy robottal ellátott, 80%-al magasabb beruházást igénylő CNC megmunkáló központ esetén, amely napi 20 órát termel, mint egy robot nélküli, 8 órát üzemelő berendezés esetében. Éppen ezért mindenkit arra bíztat a GF, hogy mielőtt kapacitást bővítene (például beruházna egy 3. CNC megmunkáló gépbe) vizsgálja meg a meglévő gépparkjának automatizálási lehetőségeit. Nem utolsó sorban egy robotnak sokkal kisebb az energiaigénye, mint egy CNC megmunkáló gépnek, ez további energia megtakarítást is rejt magában.

Szoftverek és digitalizáció

Intelligens gyártás és csatlakoztathatóság a két fő pillére a fejlesztéseknek. A modern (CNC) szerszámgépek olyan információk széles körének rögzítésére és összegyűjtésére képesek, amelyek felhasználhatók mind a folyamat-, mind az üzleti teljesítmény javítására és végső soron a gyártásoptimalizálásra. A különféle technológiák és a különféle szerszámgépgyártók által használt sokféle kommunikációs protokoll miatt azonban az ügyfelek jelentős kihívásokkal szembesülnek ezen adatok hozzáférhetősége, elemzése és az ezeken alapuló előnyszerzés kapcsán. Erre nyújt megoldást az OPC UA szoftver.

Az idei évben már elérhető a saját fejlesztésű FORM eCAM szoftver, mely a piacon elérhető első igazi CAM a tömbös szikraforgácsoló berendezésekhez. A FORM eCAM egy önálló előkészítő szoftver az optimalizált tömbös szikraforgácsolási programok létrehozásához, mely az alkatrész és elektródák valódi geometriáját reprezentáló CAD modelleken alapul.

Automated Machine Calibration (AMC), azaz Automatikus Gépkalibráció a GF új fejlesztése a Mikron CNC megmunkáló központhoz, mely helyettesíti a korábbi standard kalibrációs megoldást. A gép kalibrálása a kiváló minőségű alkatrészekhez szükséges a stabil, hosszú távú precizitás biztosítása érdekében. A megoldás egy kalibráló palettát, Heidenhain TNC640-hez ciklust és egy könnyen használható interfészt tartalmaz. Az új AMC-vel percekre lehet csökkenteni a marógép kalibrálási idejét.

Körforgásos gazdaság

A GF szerszámgép üzletága a körforgásos gazdaság kapcsán két szolgáltatási csomagot is bevezetett már számos országban, melyet további országok fognak hamarosan követni. Az első ilyen szolgáltatás a régi gépek visszavétele és újrahasznosítása. Egy kb. 20 éves huzalos szikraforgácsoló berendezés átlagosan 1100 kg alacsony minőségű acélt, 430 kg rozsdamentes acélt, 200 kg elektronikai alkatrészt, 400 kg rezet, 1400 kg öntöttvasat, 130 kg motor alkatrészt, 170 kg szénacélt és 50 kg poliuretánt tartalmaz. Minden újrahasznosított gépről hivatalos tanúsítványt állítunk ki, mely tartalmazza a kiemelt és megőrzött anyagokat és a hulladék elkerülése miatt megtakarított CO2-t. Az ügyfelek előnye, hogy hely szabadul fel, nem szükséges törődniük az elszállítással és még bevétel is keletkezik.

A másik szolgáltatásuk a huzalos szikraforgácsolás során használt fogyóeszköz, a huzal újrahasznosítása. A GF-tanúsítvánnyal rendelkező huzalok használata jobb gyártási minőséget, garantált gépteljesítményt és optimalizált költséget eredményez. Ehhez nyújt a GF még többet, a huzal és huzaldob újrahasznosításával, mellyel ügyfeleik is pozitívan járulhatnak hozzá a körforgásos gazdasághoz. A használt rézhuzal megolvasztásra kerül, melyből tömb vagy rúd készül. A műanyag huzaldobot ledarálják és ebből készül az új huzaldob. Ügyfeleik előnye a környezettudatosság mellett, hogy egy kézben van a beszerzés és az újrahasznosítás.

Környezettudatos technológiák

A részleg minden gépet a teljes életciklusa során támogat, ezzel egy új korszakot indítva el az intelligensebb, összekapcsoltabb és környezetbarátabb gyártásban. A GF lézeres textúráló CNC technológiája tisztább és gyorsabb alternatívát kínál a hagyományos kémiai maratással szemben. Az előnyök közé tartozik a veszélyes anyagok használatának megszüntetése, a teljesen digitális és megismételhető folyamatnak köszönhetően kevesebb hulladék mennyisége, valamint az alacsonyabb energiafogyasztás.

Energiaköltségek megtakarítása

A vállalatok működési költségeinek jelentős része az energiaköltség. Az épületek korszerűsítése, megújuló energiák használata nagy mértékben csökkenti az energiai igényt, ugyanakkor egy gyártó cég esetében a szerszámgépek és a hozzájuk kötődő perifériák energia igénye nagy. A vállalatok érthető módon nem képesek minden berendezésüket azonnal energiahatékonyabbra cserélni, hiszen ez hatalmas beruházást jelentene, ugyanakkor a megfelelően kiválasztott, akár utólagosan telepített automatizálás, digitális és szoftveres megoldások nagy potenciállal rendelkeznek az energiamegtakarítás tekintetében.

GF MS elérhetőségek
tel.: +36 1 211 2919
e-mail: info.gfms.hu@georgfischer.com

www.gfms.com


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában