Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Új acélesztergálási minőség nagy előtolású nagyoláshoz

A GC4405 minőséget nagy fémeltávolítási sebességre tervezték.

A forgácsolószerszámok és szerszámrendszerek szakértője, a Sandvik Coromant új minőséget vezet be az új generációs acélesztergálási sorozatán belül. A GC4405 minőség első számú választás nagy fémeltávolítási sebességhez stabil körülmények között, különösen keményebb acélok esetén. A lágyabb acélok száraz megmunkálásának lehetősége fenntarthatóbb megmunkálást tesz lehetővé. 

A Sandvik Coromant nemrégiben bemutatta a GC4425 és a GC4415 acélesztergálási minőségeket. Az új generációs minőségeket minden szempontból finomították, átlagosan 25%-kal növelve a szerszám éltartamát a korábbi minőségekhez képest.

„A GC4405 bevezetésével kiegészítjük az acélesztergálási minőségű sorozatot a nagy előtolású nagyolási területen belül”, ismerteti Torbjörn Ågren, a Sandvik Coromant termékalkalmazási szakértője. „Arra törekszünk, hogy a lehető legegyszerűbben válasszuk ki és alkalmazzuk a megfelelő minőséget az adott alkalmazáshoz.”

A GC4425 kopásállóságot, hőállóságot és szívósságot nyújt alkalmazások széles körében, míg a GC4415 minőség kiegészíti a GC4425 minőséget fokozott teljesítménnyel, amikor nagyobb hőállóságra van szükség. Használja a GC4405 minőséget nagy előtolású termelékenység-optimalizálóként, nagy fémeltávolítási sebességgel stabil körülmények között, ahol a képlékeny alakváltozási tulajdonságok kihívást jelentenek.

Az új minőséghez tartozó jellemzők között szerepel egy új, optimalizált mikroszerkezetű keményfém hordozó, amely csökkenti a képlékeny alakváltozást a nagy előtolású alkalmazásokban. A képlékeny alakváltozással szembeni ellenállás jelentős növekedése lehetővé tette az alkalmazási tartomány drasztikus bővülését a keményebb acélok és a nagyobb termelékenység felé a meglévő GC4305 minőséghez képest.

Az új GC4405 minőség második generációs Inveio® technológiás bevonattal rendelkezik, ezzel a bevonatváltozattal kifejezetten a P05 alkalmazásokban szokványos kráteres kopás kiküszöbölésére terveztek. Ami a második generációs Inveio® technológiát megkülönbözteti a korábbi generációtól, az az alumínium-oxid bevonat, ahol a kristályok elhelyezkedése még inkább megközelíti a függőlegest a felső felület felé, javítva a kopásállóságot, és ezzel következetesebb minőséget és teljesítményt biztosítva.

Az új minőség jelentősen növeli a termelékenységet és az éltartamot, különösen 300 HB keménység feletti acélok megmunkálásakor. A minőség lágyabb acélok megmunkálására is alkalmas, ebben az esetben hűtőfolyadék nélkül, ami fenntarthatósági szempontból figyelemre méltó tényező.

A meglévő GC4305 és a következő generációs GC4405 acélesztergálási minőség között végzett átfogó vizsgálatok a szerszám éltartamának 30–130%-os növekedését mutatják, főként a jelentősen javuló képlékeny alakváltozás és a kráteres kopással szembeni ellenálló képesség tekintetében.

A GC4405 minőség ajánlott folyamatos nagyoláshoz és elősimításhoz stabil körülmények között és hosszú fogásban töltött idő esetén. Alkalmas közepes, nagyoló vagy wiper geometriájú nagy előtolású megmunkálásra 300 HB feletti keménységű acélokban, vagy nagy előtolású és/vagy nagy sebességű megmunkáláshoz 300 HB alatti lágyabb acélokban.

A minőséget a P05 (P01-P10) ISO alkalmazási területen kell alkalmazni. P2.5 gyengén ötvözött edzett acélra optimalizálták, de nagy termelékenységű alkalmazásokhoz is ajánlott gyengén ötvözött P2.1 és ötvözetlen P1.2 acélokban.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában