Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Automatizálás

Több mint 100 termékváltozat egy gépsoron

A SCHUKO villásdugók teljesen automatizált összeszerelése új teljesítményszinten.

Az ipari, kereskedelmi és építőipari szektorban már közel száz éve használják az ABL által 1925-ben feltalált SCHUKO villásdugókat. A vállalat mostantól a SCHUKO dugók és csatlakozók több mint 100 változatát tudja gyorsan és rugalmasan gyártani egy új szerelőrendszeren, amelyet a speciális gépgyártó AS Automation szállított. Ezt a rendkívül rugalmas Multi-Carrier-System MCS®, valamint a Festo számos más elektromos és pneumatikus automatizálási terméke is lehetővé teszi.

Az ABL dugók és csatlakozók az olyan megbízható anyagoknak köszönhetően, mint a nagy teljesítményű Elamid polimer vagy a 2K technológia, hihetetlenül erősek. A tesztek során még azt is épségben kibírták, hogy egy négytonnás teherautó átgördüljön rajtuk. Ezért az ipari, a kereskedelmi és az építőipari szektor első számú választásnak tekinti őket. A Nürnberg közelében található vállalat az energiafordulat úttörőjeként is nevet szerzett magának az elektromobilitáshoz szükséges fali dobozok és töltőállomások kifejlesztésével.

Sokoldalú és rugalmas

Dr. Manuel Loos, az ABL GmbH üzemeltetési igazgatója

Dr. Manuel Loos, az ABL GmbH üzemeltetési igazgatója

„Ahhoz, hogy ezt a minőségi szintet elérjük, megfelelően rugalmas összeszerelő rendszerekre van szükségünk. A bambergi AS Automation speciális gépgyártó pontosan ezt tudta biztosítani”

– magyarázza Dr. Loos, az ABL operatív igazgatója. Az új rendszer most 21 különböző egyedi alkatrészből a SCHUKO csatlakozók több mint száz különböző változatát szereli össze.

„Az AS Automation önálló forgó és lineáris  berendezéseinek moduláris felépítése lehetővé teszi a különböző folyamatlépések és technológiák gyors integrálását és a végfelhasználó igényeinek pontos kielégítését”

– teszi hozzá Ingo Brendl, a speciális gépgyártó ügyvezető partnere.

Ingo Brendl, az AS Automation GmbH ügyvezető partnere

Ingo Brendl, az AS Automation GmbH ügyvezető partnere

Az AS Automation pontosan a megfelelő partner volt az ABL csatlakoztatási specialista számára, mivel képes teljesen automatizált összeszerelő- és csomagolórendszereket tervezni és építeni, a kezdeti ötlettől a telepítésre kész, testre szabott gépig. Az AS Automation szerelőrendszerei minden iparágban előnyösek azon ügyfelek számára, akik gyorsan és megbízhatóan szeretnének összetett, több részből álló termékeket összeszerelni és feldolgozni. A vállalat nagy szakértelemre tett szert például a kozmetikai ipar, az elektromos ipar, az orvostechnika és a gyógyszeripar számára készült rendszerek terén.

Adagolás és szerelés kompakt rendszerben

„A SCHUKO-dugók előállításakor a kihívást a nagyszámú egyedi alkatrész kis helyen történő adagolása és összeszerelése jelenti. Az összes folyamat, az alaptestek összeszerelésétől és a házak előszerelésétől kezdve az összes alkatrész összerakásáig, egy kompakt rendszerben történik”

– folytatja Brendl.

Moduláris felépítésének köszönhetően a rendszer különböző összeszerelési eljárásokhoz és technológiákhoz igazítható. „A Festo integrált Multi-Carrier-System-jének köszönhetően a pályavezérelt munkadarab-hordozók mozgása új szintre emeli összeszerelési és munkadarab-feldolgozási képességeinket” – mondja Brendl. A Multi-Carrier-System ovális konfigurációja nagyon kompakt rendszerkialakítást tesz lehetővé, miközben egyidejűleg nagy működési dinamikát és pontosságot biztosít. Ráadásul a munkadarabtartók optimális ciklusidővel mozognak a megmunkálási területen, és egy alul futó szalagon keresztül juttatják őket vissza.

Szabadon pozícionálható munkadarabtartók

Julius Albrecht, az AS Automation GmbH speciális gépgyártásért felelős projektmenedzsere

Julius Albrecht, az AS Automation GmbH speciális gépgyártásért felelős projektmenedzsere

„Az MCS® a Festo elektromos tengelyeivel kombinálva egy kartéziánus 3D portált alkot, amely nagy szabadságot biztosít számunkra a termékek alkatrészeinek egymáshoz viszonyított elhelyezésében, és lehetőséget ad új összeszerelési és megmunkálási folyamatok megvalósítására. A munkadarab-hordozók szabad, független pozícionálása a lineáris szakasz mentén új lehetőségeket biztosít számunkra rendszereink kialakításához”

– írja le a Multi-Carrier-System használatának előnyeit Julius Albrecht, az AS Automation speciális gépgyártásért felelős projektvezetője. A hordozók Siemens technológiai objektumként való leképezése azt is jelenti, hogy a vezérlés ugyanolyan intuitív és egyszerű, mint a Festo bármely más elektromos tengelye esetében, amit a felhasználók nagyra értékelnek.

A rendszer központi eleme, az MCS® csak egy része a rendszerben használt Festo automatizálási megoldásoknak. A széleskörű moduláris rendszer számos más elektromos és pneumatikus terméke is hozzájárul az összeszerelési folyamatok megvalósításához. Különösen az elektromechanikus megoldások alkalmasak a rendkívül dinamikus összeszerelési folyamatok végrehajtására. Az MCS® mellett a vállalat a Festo elektromos tengelyek, vezérlők és motorok széles választékát használja. A rendszerben például 34, EGC és EGSC tengelyekkel felszerelt lineáris portál, valamint sok különálló elektromos hajtás működik. A Festo új generációs EMMT motorjait a Festo új CMMT szervohajtásaival együtt szintén használják az alkalmazásban, amik könnyen és intuitív módon integrálhatók a Siemens vezérlőrendszerébe.

Az ABL, az AS Automation és a Festo közötti partnerség

Az ABL, az AS Automation és a Festo közötti partnerségen alapuló együttműködés biztosította az új rendszer maximális hatékonyságát a fejlesztés során (balról jobbra: Ingo Brendl, Dr. Manuel Loos, Torsten Liesaus)

Digitális mérnöki eszközök

A Festo szolgáltatása már jóval a tényleges rendszer megépítése előtt megkezdődik.

„A digitális mérnöki eszközök segítenek a megfelelő alkatrészek gyors kiválasztásában. Emellett nagyra értékeljük a személyes kapcsolatot a Festo értékesítési mérnökeivel, akik mindig támogatnak minket a projekt kezdetétől fogva, és gondoskodnak arról, hogy a legmegfelelőbb alkatrészeket válasszuk ki és konfiguráljuk”

– magyarázza Albrecht.

„Számunkra a Festo nélkülözhetetlen partner az automatizálási technológiában. A pneumatikus hajtóművek és az elektromos tengelyek folyamatos továbbfejlesztésével, valamint az olyan innovatív szállítási rendszerek bevezetésével, mint a Multi-Carrier-System MCS®, a Festo folyamatosan új lehetőségeket kínál számunkra, hogy gyorsabbá, pontosabbá és hatékonyabbá tegyük rendszereinket”

– mondja Albrecht, aki már nagyon várja a következő közös rendszerprojekteket.

www.festo.hu


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában