Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Megfogástechnológiai fejlesztés intelligens készülékkel

A DMG MORI E-Pallet illesztőfelülete a rugalmasság és folyamatoptimalizálás érdekében a hagyományos csatlakozók képességeit egészíti ki az érzékelők vagy a teljesen elektromos működtetésű megfogók energiaellátásával.

A CNC-megmunkálással párhuzamosan a megfogókészülékek is folyamatosan fejlődtek, az egyszerű, mechanikus működtetésű, egyszeri megfogásra képes megfogóktól napjainkra általánossá váltak a hidraulikus működtetésű, többszörös megfogásra alkalmas készülékek. A DMG MORI legújabb fejlesztése, az E-Pallet egy újabb mérföldkő, amely forradalmasítja a hagyományos gépasztalt, és lehetővé teszi az intelligens megfogókészülékek és azok szoftvereinek használatát. Ez a következő lépcsőfok a Digital Transformation (DX) felé vezető úton, amely a folyamatintegrálás, az automatizálás és a Green Transformation (GX) mellett szintén alappillére a DMG MORI Machining Transformation (MX) jövőképének. Az E-Pallet-tel a legösszetettebb készülékeket is megbízhatóan lehet rögzíteni és működtetni. Ebben az értelemben javítja a rugalmasságot és a folyamatok optimalizálásához szükséges információkat is képes továbbítani.

A hidraulikus megfogóknak számos előnye van, például, hogy nagy szorítóerőt képesek kifejteni, illetve a megfogás folyamatai egyidejűleg automatizálhatóak is. Emellett azonban kihívásokat is tartogatnak: magasabb az üzemeltetési költségük, a hidraulikus egységnek további helyigénye van, és különféle forgóátvezetők szükségesek hozzájuk. A csatornáik száma korlátozott, ami a folyamat felügyeletét is korlátozza. A DMG MORI az E-Pallet-nek köszönhetően erre megnyugtató választ ad, hiszen az intelligens illesztőfelület elektromos- és hidraulikus készülékek vezérlésére is alkalmas. Az E-Pallet illesztőfelülete a dokkolón keresztül az elektromos készülékeket 48 V-tal és 50 A-rel képes táplálni. Az érzékelőket induktív eljárással táplálja (24 V / 4 A). Ennek köszönhetően folyamatos az érzékelők adatátvitele.

Az új illesztőfelület a tápellátáson kívül akár négy hidraulikus vagy pneumatikus csatornán át is képes közeget továbbítani. A megfogóra szerelt elektromos útváltó szelepekkel ezeket a csatornákat intelligensen lehet bővíteni, így a csatornák korlátozása is feloldható. Az E-Pallet másik újdonsága az RFID technológián alapuló biztonságos fordulatszám kezelés. Ezzel a palettákra egyedi fordulatszám korlátokat lehet beállítani, ezért azonos szerszámgépen a marási- és esztergálási műveletek is elvégezhetőek.

Az E- Pallet-be szerelt érzékelők folyamatosan figyelik a szorítóerőt a beállító állomáson és a szerszámgép munkaterében egyaránt.

Költségcsökkentés a rugalmasságon és a folyamatoptimalizáláson keresztül

A hagyományos hidraulikus megfogókhoz képest az E-Pallet számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik a gyakorlatban. A folyamatoptimalizáláson kívül még összetettebb egység felügyeletére alkalmas, amely a szigorúbb biztonsági követelményeknek is megfelel. A felszerelt érzékelők folyamatosan figyelik a szorítóerőt a beállító állomáson és a munkatérben egyaránt. A felfogó és a beszerelt állapot érzékelésén kívül az útvonal és a szorítóerő figyelése is megvalósítható a készülék oldaláról. Reinhard Musch, a DECKEL MAHO Pfronten ügyvezető igazgatója meg van győződve róla, hogy:

„A karbantartásmentes E-pallet a rugalmasságának és a széleskörű digitális felügyeleti lehetőségeinek köszönhetően nagymértékben hozzájárul a fémforgácsolásban a folyamatoptimalizáláshoz, és ezen keresztül a költségcsökkentéshez is.”

További információ:

A DMG MORI hivatalos honlapján.

DECKEL MAHO, DMG MORI, E-Pallet, elektromos megfogó, elektromos útváltó szelep, érzékelő, folyamatoptimalizálás, intelligens illesztőfelület, mechanikus megfogó, megfogás, RFID, szorítórerő


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában