Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

kiállítás

Globális játékosok a világ minden tájáról a düsseldorfi wire és Tube kiállításokon

A 65 országból érkező több mint 2 000 kiállító révén 2024-ben ismét a  huzal-, kábel-, és csőipar vezető nemzetközi eseményeiként jelentkeznek majd a wire és Tube szakvásárok

A Future Market Insights előrejelzése szerint az ipari csövek piaca 2023-ban 604,6 milliárd USD-t tett ki és azt követő 10 évben 7,7%-os összetett éves növekedési rátával (CAGR) bővül majd. A teljes piac mérete 2033 végén várhatóan 1,3 billió USD-t tesz majd ki. Hatalmas piaci potenciált nyerhetnek tehát el a 2024 áprilisában a düsseldorfi wire és Tube szakvásárokra látogatók.

A kiállítók eddig több mint 100 000 négyzetmétert foglaltak le a düsseldorfi vásárterületből, ahova a világ minden tájáról várják a szakmai látogatókat.  A Messe Düsseldorf portfóliójában a wire és a Tube szakkiállítások számítanak a legnemzetközibb rendezvényeknek – a kiállítók mintegy kétharmada érkezik Németország határain kívülről, főleg a nagyobb európai piacokról, az USA-ból, Közép- és Dél-Amerikából, Ázsiából és Afrikából.

„A düsseldorfi vásárkettős a huzal- és csőipar abszolút élvonalát képviselik és az érintett iparágak innovációit széles nemzetközi közönség számára mutatják be.”

– jelentette ki Daniel Ryfisch, a Messe Düsseldorf wire/Tube & Flow Technologies igazgatója.

“A vásári duó tematikája hagyományosan az iparágak követelményeihez igazodik, a wire esetében például 2022-ben a rögzítőelemek és a rugógyártás terén a végtermékek irányába mozdultunk el, ezért kerülhettek be első ízben olyan termékek a választékba, mint a csavarok, fűzőlyukak, huzalok és műszaki rugók. 2024-ben a Tube még erőteljesebben fordul a rozsdamentes acél, a műanyag csövek, a hidrogén technológiák, valamint a csővágás irányába. A hidrogén előállítási és felhasználási kérdései olyan nagy súllyal esnek a latban, hogy azokkal a szakkiállítást kísérő kongresszus is külön foglalkozik.” 

Az olyan klasszikus témakörök mellett, mint a vezetékek, kábelek és csövek gyártásához,   feldolgozásához és végtermékeihez  használt gépek és berendezések, a wire és Tube olyan témákra is nagy hangsúlyt fektet, mint a rozsdamentes acél, a hidrogén, a műanyag csövek, a vágási és hasítási technológiák, valamint az e- mobilitás. Emellett továbbra is az előtérben maradnak a rögzítési és illesztési technológiák, a rugógyártás és az üvegszálas technológia. A fő érintett iparágaknak a vegyipar, az olaj- és gázipar, az autóipar, az építőipar és a teljes távközlési szektor számítanak.

Leadják a drótot

Európa – az erős termelő és beszállító iparágainak köszönhetően – hagyományosan kulcsfontosságú szerepet játszik a vezeték- és csőipar terén.  A szektorok meghatározó szereplői, köztük erős középvállalatok is Németország mellett Olaszországban, Spanyolországban, Svájcban, Franciaországban, Nagy-Britanniában, a Benelux államokban, Észak-Európában, Törökországban és Egyiptomban találhatók.

Nem lehet figyelmen kívül hagyni a kelet-közép-európai államok növekvő gazdasági erejét és kompetenciáját, ami szintén megkerülhetetlenné teszi őket az ágazatok számára. Lengyelország            erősödő gazdasággal és nagy szakértelemmel rendelkezik az elektronikai gépek és az energetika területén, Csehország, Románia, Magyarország és a balti államok pedig a hazai infrastruktúrák felfutására koncentrálnak.

„A magas infláció, az egekbe szökő kamatok és energiaárak, és az olykor egymásnak is ellentmondó politikai jelzések okozta fogyasztói bizonytalanság nem könnyíti meg a vásárszervezők dolgát – árulta el Daniel Ryfisch. – De azt máris kijelenthetjük, hogy a wire 2024 kis szerencsével a válság előtti szintet és méretet éri majd el 65 000 négyzetméterrel, valamint a 65 országból érkező körülbelül 1 200 kiállítóval. Ez hihetetlen sikernek számítana.”

A wire 2024 a 9-17-es csarnokokat foglalja el, ezen belül a vezetékek, kábelek, dróttermékek és -technológiák a 9-12-es és a 15-ös csarnokokban találhatók. A Meet China`s Expertise a 14-es csarnokban kap helyet. 16-os csarnok egy speciális platform lesz a rögzítési technológiák és rugógyártás – beleértve azok végtermékeit, mint a csavarok, hornyok, fűzőlyukak és műszaki rugók – számára. Ezzel egy exkluzív, különálló technológiai terület jön létre a 16-os csarnokban. A nehéz, helyigényes hálóhegesztő gépek a központi 17-es csarnokban kapnak helyet.

Tartós fellendülés előtt áll a csőipar

Az ipari csövek piaca számos ágazatot szolgál ki, beleértve az olaj- és gázipart, az építő- és autóipart, a gyártás világát, a repülőgép- és vegyipart stb.  Az olaj- és gázipar kulcsfontosságú mozgatórugója a csőgyártásnak. A kutatási és termelési tevékenységek, a csővezetékek iránti kereslet, valamint a szállítási infrastruktúra is mind hozzájárulnak a piac növekedéséhez.

Az olyan infrastruktúra-fejlesztési projektekhez, mint a hidak, épületek, autópályák és vasutak építése, szintén nagy mennyiségű acélcsőre van szükség. Az építőiparban a hatékony és tartós anyagok iránti igény növelte meg az ipari csőmegoldások iránti keresletet. Az autóiparban a könnyű anyagok felhasználására irányuló törekvés  a nagy szilárdságú, könnyű ipari csövek iránti keresletet fokozza. Az  alumínium- és kompozit csöveket a járművek alvázaiban, motoralkatrészeiben és kipufogórendszereiben alkalmazzák.

Végezetül: a globális népességnövekedés és az urbanizáció a hatékony víz- és szennyvízgazdálkodási megoldások iránti keresletet növeli. Az ipari csöveket vízelosztó hálózatokban, szennyvízrendszerekben és sótalanító üzemekben használják a víz- és szennyvízgazdálkodási szektor igényeinek kielégítésére.

Az ipari csövek becsült piaci értéke (2023) 604,6 milliárd USD
Előrejelzett piacméret (2033) 1,3 billió USD
Összetett éves növekedési ráta (CAGR) (2023-2033) 7,7%

Főbb trendek az ipari csövek piacán:

  • Széles körben használják folyadékok és gázok csővezetékekben, hidraulikus rendszerekben és pneumatikus rendszerekben történő szállítására.
  • Ipari folyamatokban szerkezeti célokra is használják, például mélyépítési támasztékként, oszlopként és keretként, valamint hőcserélőként
  • Az olaj- és gázszektor az ipari csövek kulcsfontosságú felvevőpiaca, kutatási, termelési és szállítási tevékenységekhez, például kútfúráshoz, kútépítéshez és finomítókhoz használva azokat.
  • Hőátadási alkalmazások, például hőcserélők és kazánok alapvető alkotóelemeként használják számos ipari folyamatban.
  • Az ipari csövek piaca az olyan területeken megjelenő alkalmazásokkal is bővül, mint a megújuló energia és a 3D nyomtatás.
  • A gyártási folyamatok fejlődése – például a varrat nélküli csőgyártás és a modern hegesztési technikák – forradalmasítja az ipari csövek piacát.

Az ipari csövek piaca rendkívül versenyképes, számos gyártó, beszállító  és forgalmazó működik globálisan és helyi szinten. A legfontosabb piaci szereplők a termékinnovációra, az anyagfejlesztésre, a termékportfólió bővítésére és a stratégiai partnerségekre összpontosítanak, hogy versenyelőnyt szerezzenek a piacon.

A feltörekvő piacok, különösen az ázsiai-csendes-óceáni térségben, jelentős infrastruktúra-fejlesztésen mentek keresztül az elmúlt évtizedekben. Az infrastrukturális beruházásokat növekvő volumene szintén hozzájárul az ipari csövek iránti kereslet növekedéséhez, ezzel tehát Kína és India a csőpiac fontos növekedési motorjaivá váltak.

De az ipari csövek piaca – a szektorok többségéhez hasonlóan – nagymértékben függ a világgazdasági hatásoktól. A gazdasági visszaesés és a recessziós időszak nagy hagyták érintetlenül az építőipart, az infrastrukturális beruházásokat és az ipari termelést, ami a csövek iránti kereslet átmeneti csökkenését eredményezte. Ezek a termékek döntő részben fémekből, például acélból, alumíniumból és rézből készülnek. A közelmúlt kiszámíthatatlan árképzése bizonytalanságot okozott és sok beruházás elnapolását eredményezte.

A piacon egyre fontosabbá válnak a szabályozási követelmények és a környezetvédelmi szempontok. A biztonsági, minőségi és környezeti hatásokra vonatkozó előírások betartása mind az anyagválasztást, mind a gyártási folyamatokat befolyásolják. A növekvő környezetvédelmi előírások és a fenntarthatósági erőfeszítések olyan alternatív anyagokat és gyártási módszereket hívnak életre, ami csökkenti bizonyos típusú ipari csövek használatát. Bizonyos iparágakban és alkalmazásokban a hagyományos fémcsöveket már műanyag csövekkel vagy kompozitokkal helyettesíthetik.

A kereskedelmi akadályok, például az importkorlátozások és vámok szintén piaczavaró hatásúak, hiszen a növekvő költségek és a nyersanyagok, alkatrészek és késztermékek korlátozott elérhetősége befolyásolhatja az ipari csövek iránti keresletet az érintett régiókban.

A Tube 2024 kiállítás az 1-7a csarnokokat foglalja el, ezen belül a csőtartozékok, a csőgyártás és -kereskedelem az 1-es, 3-as, 4-es, 5-ös, 6-os és 7a csarnokokban találhatók. Az 1-es csarnok újdonsága lesz a műanyag csövek speciális területe, ami a gyártó- és feldolgozóipar aktuális műszaki és üzleti tendenciával foglalkozik majd.

A formázási és hajlítási technológia a 4., 5. és 6. csarnokokban, a csőfeldolgozás a 6. és 7a. csarnokban található majd meg. A gépek és berendezések a  7a csarnokban tekinthetők majd meg. A 7-es csarnokot idén is a kínai csőgyártók és a Meet China kompetenciát képviselő cégek számára tartják fenn.

Átfogó programválaszték

A programot számos szakmai fórum, kongresszus és vezetett túra gazdagítja  a csarnokokban és szabadtéren, mint a hidrogén és az e-mobilitás szakértőinek nemzetközi találkozója, az ecoMetal-trails, valamint a napi after-business-chill rendezvények.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában