Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

kiállítás

Mazak újdonságok az EMO 2023-on

Kiállítói siker – A Mazak 19 gépet és tizenegy automatizálási rendszert vitt a hannoveri EMO 2023 kiállításra, köztük új, belépő szintű függőleges megmunkáló központokat, 5 tengelyes és többfunkciós gépeket, lézervágó berendezéseket.

Az EMO szervezői megerősítették, hogy az idei látogatók száma elérte 92 000-et. A Mazak EMO 2023-ra vonatkozó stratégiája az volt, hogy innovatív, megfizethető megoldásokat kínáljon azokra a kihívásokra, amelyekkel Európa-szerte szembesülnek a gyártók, új technológiákkal, automatizálási rendszerekkel, az INTEGREX termékcsaláddal és digitális termékekkel, mint pl. az új MAZATROL DX szoftver. Bruno Munier, a Yamazaki Mazak európai ügyvezető igazgató-helyettese szerint az EMO 2023 bebizonyította, hogy az európai gyártók továbbra is hajlandóak új technológiákba fektetni. Jelentős volt az érdeklődés az INTEGREX modellek, valamint a CV5-500 5-tengelyes megmunkálóközpont, és az újonnan kibővített VCN és VCE termékcsaládok iránt, amelyek immár a VCN-700-at is tartalmazzák nagy kapacitású szerszámtárral. „Az európai gyártású CV5-500 és belépő szintű megmunkáló központjaink nagyon népszerűnek bizonyultak az európai gépfelhasználók körében, akik kiváló minőségű gépekbe kívánnak beruházni megfizethető áron. A bemutatott három INTEGREX modellünk nagy érdeklődést mutatott a nagy komplexitású Multi-Tasking megmunkálásra szakosodott gyártók részéről is. Végső soron az EMO 2023 nagyszerű bemutató volt technológiáink számára, és nagyon örülünk az eredményeknek.” – mondta Bruno Munier, a Yamazaki Mazak európai ügyvezető igazgató-helyettese.

Új FSW gépek

Új innovációk sokaságát építették be a vadonatúj FSW-460V gépbe, amely európai kiállítási premierjét a hannoveri EMO kiállításon tartotta. Az FSW-460V célja, hogy leküzdje azokat a fő kihívásokat, amelyekkel az FSW technológiát (dörzshegesztés) alkalmazó gyártók szembesülnek az anyagok összekapcsolására. Az FSW-módszer alkalmazásának fő akadályai közé tartozik a folyamatok megbízhatósága és megismételhetősége, amelyeket gyakran veszélyeztet a gép merevsége és stabilitása. Az FSW olyan technika, amely jelentős tolóerőt igényel, ami terhelést jelent a szerszámgépre. A végfelhasználók számára a folyamat stabilitásának biztosítása érdekében a Mazak nagy teherbírású és rendkívül merev gépkonstrukciót hozott létre. Ezen a robusztus felépítésen továbbfejlesztett lineáris vezetőpályák és nagy teljesítményű szervomotorok állnak. Ez biztosítja az alapot az FSW-460V orsó számára, hogy megbízhatóan 14 kN maximális tolóerőt generáljon akár 10 000 ford./perc orsófordulatszámmal a nagysebességű hegesztéshez. A 8 m/perc X, Y és Z tengely előtolás és 42 m/perc gyors sebesség mellett a szerszámszár merevségét nagysebességű hegesztéskor a BIG-PLUS (BBT-40) homlok- és kúpos kétérintkezős orsókúp biztosítja.

Az új Mazak FSW-460V termelékenységét és automatizálási tulajdonságait a SmoothG CNC rendszer biztosítja, mely automatikusan beállítja a szerszám helyzetét, hogy fenntartsa a munkadarabra ható állandó szerszámtolóerőt.

A következő generációs Mazak NEO

A Mazak az EMO-n mutatta be az új HCN-4000 NEO és HCN-5000 NEO vízszintes megmunkáló központjait és VARIAXIS i-700 NEO 5 tengelyes függőleges megmunkáló központját. Az új modellek nagyobb termelékenységet, pontosságot biztosítanak. A Mazak mindhárom modellen bemutatta új, 20 000-es fordulatszámú, nagy sebességű orsóját, növelve ezzel a megmunkálási teljesítményt. Az új, 20 000-es fordulatszámú orsó 5%-kal csökkenti a ciklusidőt, és 18%-kal csökkenti az energiafogyasztást, ami óriási előnyökkel jár a versenyképesség megőrzésére. Az új NEO modelleknél a folyamatos megmunkálási pontosságot stabilizálja az új Ai Thermal Shield funkció, amely fejlett algoritmusok segítségével automatikusan meghatározza a kompenzációt az ingadozó hőmérséklet szerint, így javítva a koncentrikusságot a megmunkálási műveleteknél, például a szemben lévő furatoknál.

A Mazak Go Green környezetvédelmi kezdeményezésének részeként, amely 2030-ra 50%-kal csökkenti a cég szénlábnyomát, az új NEO sorozat a ma a legkörnyezetbarátabb gép. A Mazak elkötelezte magát amellett, hogy minden 2030-ban gyártott gépet legalább négyszer hatékonyabbá tesz, mint a 2010-ben gyártott gépeket – a HCN NEO és az i-Series NEO gépek pedig jelentős költségcsökkentést biztosítanak a végfelhasználók számára. A fenntarthatóbb jövő megteremtése és a gyártók fogyasztási költségeinek csökkentése érdekében az új NEO sorozat számos technológiai fejlesztést tartalmaz, amelyek 30%-kal csökkentik az energiafogyasztást a VARIAXIS i-700 NEO és 24%-kal a HCN-4000/5000 NEO esetében.

A környezeti teljesítményt fokozza az Energy Saver Dashboard, amely grafikusan megjeleníti az energia- és CO2-fogyasztást, valamint a Smooth Coolant rendszer automatikusan optimalizálja a hűtőfolyadék mennyiségét az energiafogyasztás további csökkentése érdekében. Ezenkívül a Smooth Coolant rendszer iszapeltávolító technológiát tartalmaz, amely tisztán tartja a hűtőfolyadék-teknőt és meghosszabbítja a hűtőfolyadékok élettartamát.

A Mazak bemutatta a HCN-5000 NEO-t és a VARIAXIS i-700 NEO-t egy integrált High-Rise PALLETECH-ben, az új PMC NEO szoftverrel, hogy megtestesítse a határtalan rugalmasságot és automatizálási potenciált. Az új grafikus felhasználói felülettel, oktató jellegű adatbevitellel és interaktív beállítási útmutatóval, az új PMC NEO fejlett rendszerfelügyeletet, erőforrás-kezelést és ERP-integrációs képességet kínál. A PALLETECH maximális rugalmasságát bemutatva a cella két dedikált szerszámátviteli palettát tartalmaz, mindegyik automatikusan szállítja a tartalék vagy túlméretes szerszámokat a megmunkálási területre egy 12 órás ütemterv alapján, az automatikus irányított targoncával (AGFL) együtt a meghosszabbított működés érdekében.

 

www.mazakeu.hu


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában