Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Ajánló

Tudta, hogy minden lehetőség adott, hogy válságállóvá tegyük a hazai ipart?

Megnyílt a nevezés a negyedik Magyar Ipari Célgép Nagydíjra. A kezdeményezés nem csak győzteseket keres, hanem lehetőséget ad a bemutatkozásra, a szélesebb piac elérésére egy olyan ipari szegmens számára, amely a termelékenység szempontjából elengedhetetlen, de jellemzően rejtve marad, nem látható.

A június 28-án átadásra kerülő “AZ ÉV CÉLGÉPE 2024” díjakért 2024. április 14-ig várják a nevezéseket.

Az immár negyedik alkalommal meghirdetett versenyen tavaly 114 projekt közül 11-et díjazott a zsűri. Olyan izgalmas és érdekes célgépek kerültek a díjazottak közé, mint a VANLIFT önrakodó berendezés, amely egy kis mérnökcsapat fejlesztéseként önállóan képes akár a 7,5 tonna össztömegű tehergépjármű és félpótkocsi rakodására 1,35 m rakodási magassággal. 2023 egyik különdíjasa a WALISE teljes vízoszlopban profilozó bója lett, egy olyan gép, amely különleges, rétegenkénti monitorozási és adatelemzési képességével akár egy héttel előre képes várható veszélyt jelezni. Az igényt az Unió számos országában jelenlévő, a természetes vizeken előforduló, akár egyetlen éjszaka alatt lezajló, tömeges halpusztulási jelenség hívta elő.

Online bírálat, személyes bemutatkozási lehetőség

Annak dacára, hogy a KSH az elmúlt években az iparra nézve aggasztó tendenciákról számolt be, van egy szektor, amely képes hozzájárulni az ipari termelés stabilizálásához nehéz idők esetén is. Ez a célgépgyártás, amely nélkül nincsen fejlődő ipari termelés. A célgépek azok az egy feladatra/egy speciális termelési fázisra tervezett és gyártott ipari gépek, amelyek alkalmazásával az ipari termelők minden kihívásra gyorsan tudnak reagálni.

A célgépek lényege az, hogy termelési nehézség, volumennövelési szándék vagy egy termék módosításának szükségessége esetén a termelő megbízást ad a gépgyártónak, aki a kihívásra létrehoz egy olyan gépet, ami rövid időn belül beilleszthető a termelésbe, költséghatékony és megtérülő. A 2023-ban beérkezett 114 pályázat közel a duplája volt a korábbi években beérkezett pályaműveknek. Hiszek abban, hogy a tudásmegosztás érték, ha megmutatjuk, amit képesek vagyunk alkotni, azzal mindannyian gazdagszunk, és minél több kreatív gépgyártó csatlakozik a kezdeményezéshez, annál elismertebb lesz a gépész szakma hazánkban – mondja Sipos Sándor, a Nagydíj ötletgazdája, aki a Chemplex Kft. tulajdonosaként maga is a célgépgyártó szektort képviseli. – Bízom abban, hogy minden Nagydíjjal közelebb kerülünk ezeknek a céloknak a megvalósításához és június 28. a gépész szakma méltó ünnepe lesz, hiszen évek óta ezen a napon adja át a díjakat a zsűri.

A nevezés és a pályázatok bemutatkozása az online térben zajlik egészen addig a pillanatig, amíg a szakmai zsűri megkezdi az elbírálást, majd a díjátadóra a Gépész Szalon eseményen kerül sor. Ezáltal a kezdeményezés két célt teljesít: az online térben biztosítja a gépgyártók láthatóságát, ezáltal egy friss és aktuális gépgyártó adatbázist tár az ipari termelők elé, az eseményen pedig találkozót biztosít a gépgyártóknak és a megrendelői oldal szakembereinek. 2024 újdonságaként a verseny fókuszában a vegyipar és az élelmiszeripar gépei lesznek.

Az elmúlt évek színvonalas pályamunkái azt tükrözik, hogy Magyarországon ma olyan gépek készülnek, amelyek az egész világon megállják a helyüket, és hogy ezeket a célgépeket olyan képzett mérnökök tervezik, akik szintén a világ élvonalába tartoznak! – tolmácsolta a tavalyi díjátadón -a tudomány oldaláról és az üzleti szféra neves képviselőiből összeálló elbírálóbizottság egybehangzó véleményét- a Magyar Ipari Célgép Nagydíj zsűrielnöke, Metál Attila, a Gépipari Tudományos Egyesület Konstrukciós Szakosztályának titkára, a Knorr-Bremse Budapest Rail Systems kutatás-fejlesztési részleg vezetője.

Lehetőség, nem csak tapasztalt szakembereknek

Nagyon jó azt látni, hogy egyre több fiatal mérnökcsapat ad be pályázatot, megnőtt az érdeklődés a Nagydíj iránt a köreikben. Ez két dolgot üzen számunkra: az informatikához kapcsolódás, az ipar 4.0 gondolatai, a robotizáció, a szenzorika és az automatizálás a legtöbb projektben megjelenik, tehát készek vagyunk világszínvonalú gépeket gyártani. Ez ráadásul jó visszacsatolás a felsőoktatás számára, hogy olyan szakembereket tudnak képezni, akik tudásukkal és kreativitásukkal megállják a helyüket a hivatásukban – tette hozzá dr. Takács János, a Gépipari Tudományos Egyesület elnöke. Kiemelte továbbá, hogy a verseny marketing hatása is kedvező, hiszen volt olyan pályázó, akinek a gépére már a díj átadása előtt is számos megrendelés érkezett, hiszen a Nagydíj online felülete bárki számára elérhető és használható, akinek célgépre van szüksége.

A versenyre az elmúlt három év során beérkezett pályaművek között találni az ipar 4.0 elveit követő automatizált robotcellától a túródesszert-gyártó gépsoron át repülőgépturbina bevonatoló és egyedi tervezésű kézi csiszológépig számos megoldást. A szervezők nem korlátozzák a nevezés lehetőségét, így minden olyan gép helyet kap a megmérettetésben, amely arra hivatott, hogy az emberi munkát támogassa, hatékonyabbá tegye. A verseny 3 évének története során láthatóvá tett gépgyártói tudás a verseny weboldalán elérhető, böngészhető, és ez az ipari termelők számára is egyre hangsúlyosabb adatforrás lesz a jövőben.

Jövőbe mutató innovációk és láthatóság

A mai változó és sokszor nehezen átlátható gazdasági környezetben a fejlesztések azok, amik túllendítenek bennünket a nehézségeken és megőrzik, megerősítik versenyképességünket. – vallja a Magyar Vegyipari Szövetség igazgatója, Szabó Csaba. – A vegyipar fejlődésének kulcsa, hogy hogyan tud alkalmazkodni a változó jogszabályi és gazdasági környezethez. Ez nem megy a termelő vállalatok és gépgyártó beszállítóik összehangolt munkája nélkül. A fejlesztők és gyártók gyakran egyéni- és kisvállalkozók, akik kiemelkedő szaktudással állnak az ipar szolgálatában. Ez a tény az ipari vállalatok számára nagyon jó üzenet: létezik az a fejlesztési háttér és szaktudás, ami a jövőbeli előrelépést támogatni tudja.

A hazánkban megvalósuló külföldi ipari beruházásokról olvasva számíthatunk arra, hogy a célgépgyártók iránti igény a közeljövőben nőni fog, és a már eddig is jelentős nemzetgazdasági szerepén nagyot fog lendíteni ez a szektor. Nyilvánvalóan a megbízást azok a gépgyártók nyerik majd el, akik jól kommunikálják képességeiket és elérhetőek a lehetséges megrendelők számára.

Célgépek nélkül nincsen alkalmazkodó és válságálló ellátási lánc. A Nagydíj nemcsak győzteseket és bajnokokat keres, hanem lehetőséget ad többek között a bemutatkozásra, a szélesebb ismertségre, akár az együttműködésre, a kapacitások megosztására. Kézzelfoghatóvá és láthatóvá szeretnénk tenni azokat a szereplőket, akik ugyan ott vannak mindennapi életünk használati tárgyainak vagy összetett ipari alkalmazásainak létrejötténél, de a legtöbb esetben mégsem láthatóak. Fontos elismerni azt, hogy a célgépgyártók szegmense különös jelentőséggel bír a gépipar és számos más iparág fejlődésében, hiszen a globális gazdaságban a rugalmas ellátási láncok létfontosságúak. A piaci változásokra és váratlan eseményekre való gyors reagálás nélkülözhetetlen a termelékenység és a versenyképesség fenntartásához, amit a jelenlegi, igen változékony és ezért sokszor kiszámíthatatlan piaci környezet is megkövetel

– mutatott rá a Gépipari Tudományos Egyesület ügyvezető igazgatója, dr. Bárdos Krisztina, aki társszervezőként áll a projekt mellett.

A Nagydíj további információi, gépei és eseményei a hivatalos weboldalon érhetők el: gepedvanhozza.hu/


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában