Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Ajánló

Olvassa online is a Műszaki Magazin legfrissebb lapszámát!

Élet jelszómentesen

A biztonsági szakértők évtizedek óta jövendölik a „jelszómentes jövőt”, amely a jelek szerint már valóban a küszöbön áll. A vállalatoknak érdemes minél hamarabb bevezetniük a jelszómentes azonosítást, és emellett ajánlott egy dedikált hitelesítési keretrendszert igénybe venniük ahhoz, hogy egységesen tudják kezelni a régi és új típusú azonosítási technológiáikat. Egyre inkább előtérbe kerülnek az úgynevezett jelszómentes megoldások.

Valójában ezeknél is használnak jelszavakat, ám azokat nem a felhasználóknak kell begépelniük, hanem a szolgáltató tárolja magas szintű biztonság mellett. Ebben az esetben a mobiltelefon vagy egy fizikai biztonsági kulcs lehet a fő hitelesítési eszköz, amelyen a felhasználó az általa preferált azonosítási módszert alkalmazza, például egy PIN-kódot vagy ujjlenyomatot. Ennek megadása után már beléphet az adott webes szolgáltatásokba. A fizikai biztonsági kulcs lehet egy egyszerű USB-eszköz, amelynél a hitelesítés megerősítéséhez csak érintésre van szükség, létezik azonban olyan is, amely beépített ujjlenyomat-olvasóval rendelkezik.

Sokan kényelmesebbnek találják azonban a telefont, hiszen így nem kell egy további eszközre is vigyázniuk. A nagyobb szolgáltatók már korábban is szorgalmazták ennek a módszernek a használatát, ám most újabb lökést ad a törekvésnek a jelszómentes azonosítást lehetővé tévő FIDO szabvány, amelyet egyre szélesebb körben alkalmaznak. A Google, az Apple és a Microsoft hamarosan minden platformján kiterjeszti a FIDO támogatását, legyen szó mobilról, számítógépről vagy böngészőkről.

A vállalatok nem tudnak azonban egyik pillanatról a másikra átállni az új módszerre, ezért sokaknak kihívást jelent az új megközelítés integrálása a saját, összetett infrastruktúráikba. Ebben nyújt támogatást például a NetIQ Advanced Authentication, amely lehetővé teszi a szervezetek számára, hogy egyszerűen, egyetlen platformon keresztül felügyeljék az összes azonosítási eszközt és technológiát.

2024/1-2 – Megnyitás

Bővebben a műszaki világ aktualitásairól január-februári lapszámunkban olvashat!

Nyomtatott magazinunk lapozható változatban, digitális formátumban is elérhető ITT


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában