Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Vállalatirányítás

Együtt a szellemi tulajdonvédelemért

Az SZTNH és a HUN-REN megújított partnersége

A kutatás-fejlesztés nyomán létrejövő szellemi alkotások hatékony védelmének és hasznosításának elősegítése a célja a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) és a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat (korábban ELKH) megújított együttműködésének, amelynek dokumentumait április 16-án írta alá a két szervezet elnöke. Farkas Szabolcs és Gulyás Balázs megállapodott abban is, hogy a felek kölcsönösen támogatást nyújtanak egymásnak a szellemitulajdon-védelemmel összefüggő ismeretek elterjesztésére, kiemelten a HUN-REN kutatóhelyeinél keletkezett szellemi alkotások és az értékalapú hasznosítás területein.

A megállapodás részeként az SZTNH vállalja a szellemitulajdon-védelemmel kapcsolatos ismeretek terjesztését különböző szakmai konzultációk és szemináriumok keretében a kutatók számára, valamint szakértői támogatást nyújt a HUN-REN számára a szellemitulajdon-védelmi és hasznosítási stratégia kialakításához és végrehajtásához.

A HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat mellett a teljes kutatási-fejlesztési-innovációs ökoszisztéma nyer a most aláírt megállapodással, amely hatékonyan épül az elmúlt évek tapasztalataira, és megerősíti a két intézmény együttműködését. Fontos tudatosítani a kutatókban is, hogy a publikációs célú tudományos tevékenységek mellett számos egyéb innovációs úton érdemes és szükséges elindulniuk: szabadalmak, oltalmak tárháza áll rendelkezésre egy eredmény hasznosítására. Ezek az innovációs utak mind értéket teremtenek a társadalom számára, és elengedhetetlen részei a magyar kutatási-fejlesztési-innovációs ökoszisztéma jobbításának – hangsúlyozta Gulyás Balázs, a HUN-REN elnöke.

Közös célunk a hazai innovációs potenciál erősítése érdekében a szellemi alkotómunka elismerésének, a kutatás-fejlesztés során létrejött értékek védelmének támogatása és hasznosításának elősegítése, valamint a kutatóközösség tudatosabbá tétele a szellemi tulajdon oltalmazása tekintetében – mondta Farkas Szabolcs, az SZTNH elnöke.

A megállapodás kiterjed közös kommunikációs tevékenységekre is, például esetenként közös megjelenésre innovációs témájú eseményeken, vagy akár zsűrizésre, mentorálásra inkubációs és akcelerációs programokon, versenyeken. Az SZTNH és HUN-REN segíti egymást más innovációs programokban vagy szakmai módszertani fejlesztésekben is.

A felek bíznak benne, hogy együttműködésük tovább ösztönzi az innovációk létrejöttét, hasznosítását és ezáltal a magyar tudomány fejlődését, amely jelentős hatással van a társadalmi és gazdasági fejlődésre is. Emellett hozzájárul a kutatók megfelelő jogi és gazdasági ismereteihez a szellemi tulajdonjog területén.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában