Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

E-Gazdaság

A Festo AI robotmegoldást fejleszt a Würth logisztikai központjába

Innovációs partnerség a Festo és a Würth között.

A Festo és a Würth közötti innovációs partnerség már két éve tart, és az együttműködés első szakasza most sikerrel véget ért: a prototípus működik. A Würth a Reinhold Würth Curio Innovációs Központban szeretné átfogóan tesztelni a Festo testre szabott AI szoftvermegoldását, majd megvitatni azt a munkatársakkal, és ha minden sikeresnek bizonyul, világszerte bevezetni a logisztikai központjaiban.

Künzelsauban, a Würth-csoport székhelyén, a logisztikai központ csomagolóállomásaira a legkülönfélébb termékek érkeznek tálcákon, speciális szállítószalagokon. A dolgozók kiveszik a tárgyakat a tálcákból és szállítódobozokba csomagolják őket. A Würth portfóliójában mintegy 1.000.000 termék található – kis és könnyű termékektől a nagyon nehéz darabokig. A nehéz alkatrészekkel való munka rendkívül megterhelő az alkalmazottak számára. A Festo “GripperAI” szoftverének ezért lehetővé kell tennie, hogy akár 20 kilogramm súlyú alkatrészeket is kezeljen egy robot. A Würth a meggyőző AI-szakértelme miatt döntött úgy, hogy a Festo közreműködésével valósítja meg innovációs projektjét, egy testre szabott és rugalmas megoldást.

Egyedi szoftveres megoldás kifejlesztése 

A Festo kutatási és fejlesztési területének Fejlesztési Analitikai és Vezérlési Részlege több mint két évig dolgozott a projekten:

“Laboratóriumunkban megépítettük a Würth szállítószalagjainak másolatát, és így tudtuk kifejleszteni a robot különböző képességeit: a megfogók tárgyfüggő kiválasztását, a tálcákon lévő bármely tárgy megragadását, a karton szállítódobozok csomagolását, valamint a kartondobozok és tálcák mozgatását”

– mondja Jan Seyler, a részleg vezetője. A robotcella különleges tulajdonsága, hogy  szerszámállomással szerelték fel, így a robot különböző vákuumkorongokat és megfogókat használhat. A GripperAI a tárgy típusától, alakjától és felületkezelésétől függően határozza meg, hogy melyik szerszám a legmegfelelőbb. A robotba integrált kamera felismeri a különböző tárgyakat, ezzel lehetővé teszi a pontos kiválasztást. A Festo testre szabott Festo GripperAI megoldása szinte bármit képes megfogni, amit elé teszünk – és amire a megfogót és a robotot tervezték. A kifejezetten ehhez a projekthez kifejlesztett megfogók új mércét állítanak fel a robottechnológiában, míg a vákuumkorongok a Festo standard választékába tartoznak.

A testre szabott AI robotmegoldás lehetővé teszi a Würth számára a nehéz alkatrészek és különböző tárgyak célirányos mozgatását, ami jelentősen csökkenti az alkalmazottak munkaterhelését és növeli a műveletek hatékonyságát.

“A Festo megoldásának további előnye, hogy nem igényel betanítást vagy képzést. Csak kezdj hozzá és csináld! Emellett bármilyen robot- és optikai rendszerrel működik, így rugalmasan választhatunk partnert”

– mondja Roland Schneider, a Würth műszaki osztályának vezetője.

Képzési irány kidolgozása

A partnerség részeként a Festo csapata tesztelhette és validálhatta a kutatásból származó mesterséges intelligencia képességeit.

“A mechanika, a logisztika és az ipari automatizálás területén szerzett sokéves tapasztalatunk, valamint a csapatként szerzett AI-szakértelmünk tette lehetővé számunkra, hogy ezt a teljes körű megoldást kifejlesszük a Würthnek”

– mondja Jan Seyler. Ezzel egyidejűleg egy képzési irányt is ki kell dolgozni ahhoz, hogy a szakembereket felkészítsék a jövőbeli feladatokra, és elmagyarázzák, hogyan dolgozzanak együtt a kollaboratív robottal.

Sikeres telepítés

A robotcellát 2023 tavasza óta használják a Würthnél, és az összes tervezett termelő vonalat ki tudja szolgálni. Már meghatározták a további fejlesztési feladatokat és optimalizálási lépéseket, például a sebesség növelését, a jobb csomagolást és a teljes folyamat javítását. Johannes Scheuermann, a Würth készletgazdálkodási vezetője:

„Lenyűgözött minket a Festo fejlesztőinek és kutatóinak csapatszelleme és magas szintű szakértelme. Meggyőződésünk, hogy ez a projekt lehetővé teszi számunkra, hogy jelentősen javítsuk logisztikai folyamatainkat és elősegítsük a további növekedést, még a nehéz időkben is, amikor kevés a szakképzett munkaerő.”

Az együttműködő robot lehetővé teszi a további növekedést és a munkavállalók támogatását.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában