Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Járműtechnika

SK Innovation akkumulátorgyár Komáromban

Villanyautókba szánt akkumulátorok készülnek majd a dél-koreai SK Innovation gyárában, aminek most kezdődött el az építése Komáromban. A közel százmilliárdos beruházás 410 új munkahelyet teremt, a gyártás 2020-ban indul.

Ünnepélyesen elindították a dél-koreai SK Innovation akkumulátorgyárának építését a komáromi ipari parkban. A 97,5 milliárd forintból épül üzemben elektromos autókban használható akkumulátorokat gyártanak majd. Az SK Innovation Dél-Korea harmadik legnagyobb vállalata, és a hármadik jelentős akkumulátorgyártó ami gyárat nyit Magyarországon.

Az üzemcsarnok 430 ezer négyzetméteres lesz, a tömeggyártás 2020-ban indul, ekkor a gyártott akkumulátorok kapacitása 7,5 GWh lesz, ami 250 ezer autót szolgál ki. A második ütem építését a megrendelések függvényében indítják el, kapacitása megfelel az első ütemének – közölte Yoon Yea Sun, az akkumulátor-üzletág elnöke. A cég, ami a komáromi beruházásával kíván betörni az európai piacra, a dél-koreai Szoszan városában már rendelkezik egy azonos technológiájú akkumulátorgyárral.

A gyár építésének ünnepélyes indításán név szerint köszöntötték a BMW, a Daimler-Benz, a Ferrari, a Hyundai és a Renault képviselőit. Az SK Innovation megjelenésével Közép- és Kelet-Európában három dél-koreai cég készíthet majd akkumulátorokat elektromos autókba. Az LG Chem 2018-ban Lengyelországban nyit üzemet, amelybe több mint 400 millió forint értékben fektetett be, a Samsung SDI pedig nemrég Gödön nyitotta meg 100 milliárd forintból épült, 600 embert foglalkoztató gyárát.

forrás: MTI

Hirdetés

További cikkek a témában