Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Automatizálás

Technológiai érzékelők növelik a termelékenységet és a hatékonyságot

Az érzékelők szolgáltatnak adatokat a gyártási folyamat állapotáról és tendenciáiról.

Az összegyűjtött és feldolgozott adatok lehetővé teszik a folyamatok megismerését, analízisét annak érdekében, hogy a termelékenységet illetve a hatékonyságot növelni tudjuk.

Az érzékelők segítségével megszerzett adatok lehetővé teszik , hogy bizonyos döntéseket ne csupán feltételezések, hanem konkrét tények alapján, akár emberi beavatkozás nélkül, automatikusan tudjunk meghozni. Azzal, hogy az ember kikerül a döntési folyamatból az emberi szubjektivitás is kikerül a folyamatból. Könnyen belátható, hogy ez lehetőséget teremt az egyenletes minőség biztosítására.

A gyártókkal szemben támasztott minőségi követelmények egyre inkább előtérbe tolják a folyamatérzékelők használatát. A gyártóberendezések minden eddiginél több érzékelőt tartalmaznak, az e-karbantartás várhatóan széles körben gyakorlattá válik. A következő években az érzékelő piac folyamatos növekedése várható. A globális érzékelőpiacot 2022-re várhatóan 241 milliárd dollárra becsülik (forrás: allied market research).

A versenyképesség növelése a gyártó cégekre komoly nyomást helyez. Ez az a cél, amely folyamatos innovációt követel meg, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy az egyes gépekbe beépített szenzorok száma és tudása folyamatosan növekszik.

Csupán azzal, hogy mérni tudjuk, mi történik a gépben gyártás közben, a folyamatirányító berendezést vagy a kezelőt döntési helyzetbe tudjuk hozni. Ez növeli a termelékenységet és a hatékonyságot. Pl. a levegőfogyasztás folyamatos figyelése és a nem használt gépek, géprészek lekapcsolása csökkenti az üzem energiafelhasználását és így a költségeket. Továbbá csökkenti a környezetszennyezést is, hiszen az a legzöldebb energia, amelyet el sem használunk.

Kimondhatjuk, hogy az optimális termelékenység fenntartása érzékelők nélkül nem lenne lehetséges.

Mit tehetnek Önért az SMC érzékelői?

Az SMC célja olyan érzékelők fejlesztése és gyártása, amely a vásárló igényeinek leginkább megfelel. Ezt két példán keresztül szeretnénk bemutatni. Az első példában egy  alacsony integráltsági foknak megfelelő eszközt, egy nyomásérzékelő jelfeldolgozót, a második példában egy magas integráltsági foknak megfelelő eszközt, egy IO-link kommunikáció képes érzékelőt szeretnénk bemutatni.

Első eszközünk a PSE200, amely egy többcsatornás nyomásszenzor jelfeldolgozó elektronika, ami négy nyomásmérő szenzor jelének egyidejű fogadására és feldolgozására alkalmas. Bemenetei analóg jelek, kimenetei PNP tranzisztor kimenetek. A határérték kapcsolási pont állítható. A határérték kapcsolóval tartomány ablak adható meg, vagy a hiszterézis állításával egyszerűen úgynevezett állásos szabályzás valósítható meg. Az auto shift funkció lehetővé teszi a táplevegő nyomásváltozását figyelembe vevő stabil határérték kapcsolást is.

Az eszköz utólagosan beépíthető, nem igényel komoly automatika ismereteket. Kezelése egyszerű és felhasználóbarát.

Második eszközünk a ZSE20/ISE20 IO-Link kompatibilis nyomásérzékelő szenzor.

Az érzékelő az IO-link master-en keresztül csatlakozik a folyamatirányító PLC-hez. A PLC le tudja kérdezni pl. a mért értéket, a beépített határérték kapcsoló állapotát, az eszköz normális vagy abnormális működését, típusát, sorozatszámát. Ráadásul nemcsak olvasni tudja az adatokat, írni is. Paraméterezni tudja a nyomáskapcsolót a buszon keresztül, így pl. működési módot vagy alapjel eltolást tud állítani.

A beépített diagnosztikai funkció azonnal jelzi a hibás működést, megkönnyítve ezzel a hibakeresést, illetve megelőzve a túlzott mértékű selejtgyártást. Szenzorcsere esetén az IO-link biztosítja a paraméterek gyors letöltését, csökkentve ezzel a gép állásidejét.

Az IO-Link kompatibilis SMC termékek (áramlásmérők, pozíció szenzorok, mozgásvezérlők stb.) lehetővé teszik a nagytudású, nagy integráltsági fokú gyártóberendezések hatékony működését.

Tudjuk, hogy a legjobb döntéseket akkor hozzuk meg, ha tiszta képet látunk. Mi az SMC-nél támogatjuk Önt abban, hogy érzékelőinkkel tisztábban lássa a gépeinek működését. Szakértő csoportunk rendelkezésére áll komplex rendszereinek szenzorozásában, monitorozásában, valamint a megfelelő termékek kiválasztásában és beüzemelésében.

Szenzoraink széles skálájáról további tájékoztatást kaphat a www.smc.hu weboldalon, illetve keressen minket az elérhetőségeinken!

Hirdetés

További cikkek a témában