Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Új keményfém lapkák acélesztergáláshoz

Fémeltávolítás – A Sandvik Coromant keményfém minőségei jelentősen meghosszabbítják az éltartamot és megbízhatóbb teljesítményt nyújtanak.

A Sandvik Coromant továbbfejleszti az ISO P-acélok megmunkálásához szükséges esztergálólapkák választékát. A szerszámspecialista két új keményfém minőséget dobott piacra, amelyeket gyengén ötvözött és ötvözetlen acélok külső és belső megmunkálására terveztek. Az új GC4415 és GC4425 lapkák, fokozott szívósságot, hőállóságot és kiszámítható kopást kínálnak.

 A GC4415 és a GC4425 ideális azoknak a gyártóknak, akik gyengén ötvözött (P 2,1–2,6) és ötvözetlen (P 1,1–1,5) acélok tömeg- és sorozatgyártásos megmunkálásával foglalkoznak.

A GC4425 minőség az acélesztergálási alkalmazások többségében felülmúlja a versenytársakat. Jobb kopás- és hőállósággal és szívóssággal rendelkezik, ami jelentősen kibővíti az alkalmazások körét. Ez és a GC4415 is használható simítástól nagyolásig, folyamatos forgácsolásban és enyhe megszakításokkal. A GC4415-öt úgy tervezték, hogy kiegészítse a GC4425-öt, amikor fokozott teljesítményre és nagyobb hőállóságra van szükség. Ezen túlmenően az anyagok új utókezelése növeli a teljesítményt az megszakított forgácsolási műveletek során, elkerülhetővé teszi a hirtelen töréseket és mindkét lapkaminőségnek kiváló teljesítményt biztosít az alkalmazások széles körében.

„Általánosságban elmondható, hogy minden gyártó a következő célokat akarja elérni: megnövekedett fémeltávolítási sebesség, több darab élenként, rövidebb ciklusidő, minimalizált hulladék és optimalizált készletfelhasználás”

– mondta Johan Anderstedt, a Sandvik Coromant globális esztergálási termékmenedzsere.

„A sorozatgyártást végző gyártók számára ez azt is jelenti, hogy rugalmasan kell kezelni több, azonos minőségű acélanyagot. Az új GC4415 és GC4425 minőségeink segíthetnek ebben – még a szívós és összetett ISO P-anyagok esetében is.”

Megnövelt kopásállóság

A GC4415 és GC4425 lapkák kiváló kopásállóságot kínálnak a versenytársakkal szemben, ami minden használat során hozzájárul a hosszabb éltartamhoz és a kiszámítható teljesítményhez. Ez minimalizálja az anyagpazarlást is, mind a munkadarabból, mind a lapkából. A lapkák rendkívüli kopásállósága a Sandvik Coromant második generációs Inveio® technológiájának, egy alumínium-oxid-bevonatrétegnek tulajdonítható. Az Inveiót egyedülállósága mikroszkopikus szinten látható; felületét egyirányú kristályorientáció jellemzi. Mindegyik kristály a forgácsolóél felé mutat, ami erős akadályt hoz létre, ezy javítja a kráteres és a hátkopással szembeni ellenálló képességet. A hőt gyorsabban vezeti el a forgácsolási zónából, ami hosszabb ideig formában tartja a forgácsolóélt. Az eredmény egy nehezebben kopó eszköz.  A jobb fenntarthatóság érdekében ezen új minőségek keményfém hordozója nagy arányban, több mint 50%-ban újrahasznosított keményfémet tartalmaz. A minőségek újrahasznosított anyagból történő előállítása megőrzi a szűz alapanyagokat, kevesebb energiát és kevesebb CO2 -kibocsátást igényel a gyártásban.

Alacsonyabb gyártási költség

Az ügyfelek az új keményfém lapkákkal nagyobb vágási sebességet (vc) és többszörös előtolási sebességet (fn) tudtak megvalósítani. Az egyik esetben egy általános gépészeti gyártó egy 4140-es előhőkezelt acél munkadarabot többirányú külső nagyolásnak vetett alá a GC4425 lapkával. A versenytárs ISO-lapkájához képest ugyanabban a folyamatban az ügyfél 100%-os termelékenységnövekedést tudott elérni, csökkentette a ciklusidőt 50%-kal, a költséget pedig 30%-kal. Annak érdekében, hogy az ügyfelek optimalizálhassák a forgácsolási sebességet és az előtolási sebességet, és megtalálják az igényeiknek megfelelő lapkát vagy szerszámot, a Sandvik Coromant kifejlesztette online CoroPlus Tool Guide megoldást.

www.sandvik.coromant.com

Hirdetés

További cikkek a témában