Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Munkavédelem

Ózongenerátor A-Z-ig

A kellemetlen szagokkal, baktériumokkal, vírusokkal és mikroorganizmusokkal folyamatosan ádáz küzdelmet vívunk és igyekszünk mindent megtenni annak érdekében, hogy a lehető legmesszebbről elkerüljük őket.

Az ózongenerátort már jóval a koronavírus megjelenése előtt is használták szakemberek – jótékony hatásait az 1800-as évek elején fedezték fel -, azonban a pandémia óta már nem csak orvosi rendelőkben, iroda-helységekben, konditermekben vagy különböző takarító cégeknél védekeznek vele a fertőzés ellen. A kompakt eszközöknek köszönhetően már akár a saját otthonunk és autónk fertőtlenítése is egyszerűen, gyorsan és nagy hatékonysággal végezhető el.

De hogyan is működik pontosan? Illetve biztonságosan használható-e? Cikkünkben ezekre a kérdésekre is választ adunk!

Az ózongenerátor, mint fertőtlenítő

Eleinte az ózongenerátorok arról voltak ismertek, hogy kiváló szagmentesítők, ezért is használták előszeretettel a szállásadók, ahol vendégváltáskor ezzel frissítették fel a szobákat.

De hogyan teljesít az ózongenerátor, mint baktériumölő?

Az ózon egy 3 atomból álló oxigénmolekula, egy erős oxidálószer, amely az élő szöveteket támadja. Megbontja a vírusok, baktériumok sejthártyáját, a szerves molekulaláncokat feldarabolja és elpusztítja azokat.
50x erősebb hatóanyag a klórtól, így egy nagyon kíméletlen fertőtlenítő megoldás a mikroorganizmusokkal szemben.

Japán kutatók kimutatták, hogy az ózon már kis koncentrációban is csökkenti a koronavírus átterjedését, míg magas 1-6 ppm közötti ózonkoncentrációban hatásosan semlegesíti. Az EU által elfogadott határérték 2,34 ppm, amely felett már megfelelő a fertőtlenítés.
Ez a koncentrált ózonmennyiség egy kereskedelmi forgalomban kapható 4 000 mg/órás ózongenerátorral, 35 m2 területen, 105 m3 légtérben 60-70 perc alatt érhető el.

Mi mindenre jó még az ózongenerátor?

Az ózon lényegében úgy működik, mint egy rendkívül hatékony, természetes tisztítószer. Lakossági és ipari környezetben is egyaránt használható a kórokozómentes és tiszta légkör kialakításához. Az ózon nagy előnye, hogy gáz halmazállapota lévén képes bejutni olyan eldugott helyekre is, ahová a hagyományos tisztítószereknek esélye sincs. Megsemmisíti a szagmolekulákat, eltünteti a különböző felületeken megtelepedő kórokozókat, sőt leszámol az ágyi poloskával, poratkával és penészgombával is.

Köztudott, hogy a penészspórák nagy mennyiségű belégzése egészségkárosodást okozhat. A piacon kapható folyékony vegyszerek a penész fizikai eltávolítására jól használhatóak, azonban a szétszóródott spórákat kizárólag vegyi fegyverekkel nem lehet minden felületről eredményesen elpusztítani.

Mindenképpen szükség van a penészes helyiség párátlanítására, valamint az ózongenerátor rendszeres használatára is. Az ózon megbontja a baktériumok sejthártyáját, a foszfolipidek és lipoproteinek oxidálása által, megakadályozva ezzel a gombák sejtnövekedését és szaporodását.

Az ózonos légtisztítás a leghatékonyabb és legkíméletesebb módja annak, hogy megszabaduljunk az összes allergén forrástól. Így nemcsak a penész által okozott kellemetlen vizuális élménynek, hanem a kínzó allergiás tüneteknek is búcsút inthetünk.

Ózongenerátor

Mire ügyeljünk használat előtt, után?

Az ózongáz tehát sok területen hatékonyan használható, azonban nem árt vele vigyázni. A vírusmembránokhoz hasonlóan a tüdőhólyagocskák sejtjeinek membránja is érzékeny, így akár már alacsony ózonkoncentrációtól is könnyen károsodhat, és tüdőirritációt okozhat.

Ezért is nagyon fontos néhány alapszabályt figyelembe venni a fertőtlenítési eljárás megkezdése előtt és mindig a használati útmutatóban előírt ideig használni a készüléket.

Így használd az ózongenerátort otthon vagy az irodában:

Ózongenerátor

Hogyan válasszuk ki a megfelelő készüléket?

A felhasználási célok (szagmentesítés, fertőtlenítés, penész  vagy rovar elleni küzdelem), a kezelt terület adottságai, méretei, az ózongenerátor teljesítménye és a kezelés rendszeressége mind-mind fontos tényező.

Mielőtt vásárolnánk, fontos hogy alaposan tájékozódjunk, ebben segít az ozongeneratorshop.hu ingyenesen elérhető területkalkulátorával, kiválasztási útmutatójával és animált használati útmutató videójával.

Azokat az intézményeket kiemelten szeretnék támogatni, akiknek a legnagyobb szüksége van ilyen készülékekre a koronavírus elleni harcban. Emiatt az egészségügyi, oktatási és szociális intézmények részére kedvezményes árat és akár utólagos fizetést biztosítanak, hiszen a cél az, hogy ők minél korábban használatba tudják venni az ózongenerátorokat.

Hirdetés

További cikkek a témában