Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Kompatibilis sokféle szerszámmal

Rugalmas hőformázó rendszer nagy sebességű rakatképzéssel.

“A hőformázással kapcsolatos kihívást jelentő feladatok megoldásához az ILLIG a legjobb választás”

– hangzik el gyakran a márkás termékek gyártóitól. Az ILLIG Maschinenbau úttörő és piacvezető a hőformázott műanyag csomagolásokhoz szükséges gépek és szerszámok gyártásában. Új hőformázó rendszerébe a Festo elektromos tengelyekkel ellátott rakatképző rendszerét is integrálták. A RedLine RDF 85 mostantól lehetővé teszi a rendszeren kívüli szerszámrendszerek használatát, ezáltal új mércét állít a rugalmasság terén.

A RedLine termékcsalád új hőformázógépének rugalmassága lehetővé teszi más piaci szereplők szerszámrendszereinek beépítését.

“Az adaptív, változtatható szerszáminterfész óriási mértékben növeli a rugalmasságot, és teljesen új lehetőségeket nyit meg számunkra a költségérzékeny és rendkívül versenyt jelentő ázsiai piacokon”

– magyarázza Walter Clauss, az ILLIG gépészeti fejlesztési és szabványosítási vezetője.

Az ILLIG egyedi fejlesztésű, komplett hőformázó rendszereket szállít a teljes értéklánc mentén. Az igényeknek megfelelően a rendszerek olyan modulokat tartalmaznak, mint a betöltés, a hőmérsékletszabályozás, a dekorálás, a formázás, a lyukasztás, a vágás, az egymásra helyezés és a végső csomagolás.

“Általában a mi rendszereink a leggyorsabbak és legmegbízhatóbbak a piacon, akár 50 ciklus per perc sebességgel”

– teszi hozzá Walter Clauss. Az ILLIG márka másik minőségi jellemzője a műanyag csomagolás végső formájának élessége. Ha a hőformázott műanyag csomagolások falai teljesen egyenletesek, az ügyfelek vékonyabb falú műanyag fóliákat is használhatnak, és így költséget takaríthatnak meg.

ILLIG Technológiai Központ

Az ILLIG különösen büszke az ILLIG Technológiai Központra. Itt a vállalat a márkás termékek és csomagolások gyártóival dolgozik együtt az élelmiszeripari és nem élelmiszeripari területeken, hogy új csomagolóanyagokat és -formákat teszteljenek.

“A fenntarthatóság itt nem szájhősködés, ez mindennapos gyakorlat”

– magyarázza Jürgen Lochner, CSO/CTO. Az ügyfelek igényei valóban magasak: a csökkentett anyagfelhasználás és az újrahasznosított műanyag nagyobb mértékű alkalmazása a kutatás és fejlesztés kívánságlistájának élén áll.

Rakatképző rendszer: az ILLIG szerint a nagy teherbírású vezetékkel ellátott EGC-HD elektromos tengely, valamint a Festo moduláris tengelyrendszerének rendkívül merev, ELCC konzolos tengelye bizonyította, hogy a dinamikus ciklusidők eléréséhez nagyon nagy pontossággal és sebességgel rendelkezik. (Kép: Festo SE & Co. KG)

Annak ellenére, hogy sok európai fogyasztó aggódik a műanyag csomagolóanyagokkal kapcsolatban, azok piaca világszerte folyamatosan növekszik. A hőformázó gépek iránti kereslet különösen Ázsiában és az amerikai kontinensen nagy. Európában egyre növekszik a kereslet az ILLIG rugalmas csomagolórendszerei iránt, amelyek tiszta papírcsomagolást, kombinált papír- és műanyag csomagolást, valamint újrahasznosítható “monomaterial” anyagokból készült változatokat állítanak elő. Az európai ügyfelek egyre több bioalapú műanyag csomagolást is igényelnek.

Jürgen Lochner, az ILLIG CSO/CTO-ja

“Ezért a fenntartható csomagolási megoldások kifejlesztése egyaránt fontos a kiemelt ügyfeleink és az ILLIG Technológiai Központ szakértői számára”

– mondja Jürgen Lochner. Ez magában foglalja az újrahasznosított műanyagból készült fóliák megbízható feldolgozását az ILLIG rendszereivel.

Együttműködés a piacvezetőkkel

A hőformázó gépek sebességét és élettartamát illetően a legfontosabb dolog az alkalmazott automatizálási technológia.

“Számunkra rendkívül fontos, hogy együttműködjünk a piacvezetőkkel. A Festo szállítja például az elektromos tengelyeket ahhoz a rendszerhez, amely a kész csomagolási egységeket kiveszi a gépből”

– magyarázza Walter Clauss, a gépészeti fejlesztés és szabványosítás vezetője. A handling rendszer öt különböző csomagolási változatot képes előállítani.

“A nagy sebességet és pontosságot biztosító, nagy teherbírású vezetékkel rendelkező EGC-HD elektromos tengelyek, valamint a Festo moduláris tengelyrendszerének rendkívül merev, konzolos ELCC tengelyei bizonyították, hogy a dinamikus ciklusidők eléréséhez megfelelő nagyon nagy pontossággal és sebességgel működnek”

– mondja Clauss.

“A tengelyeket egy handling rendszerben kombináltuk, a kiválasztás és a konfigurálás során a Festo szakértőinek teljes körű támogatásával.”

A szakértők már a kezdetektől fogva részt vettek az RDF 85 és a rakatképző rendszer közös fejlesztésében.

“A Festo szakértői azonnal és bármikor rendelkezésre álltak, és nem okozott gondot nekik, hogy a helyszínen együttműködjenek a fejlesztőcsapatunkkal a közös megoldások megtalálásában”

– hangsúlyozza Walter Clauss.

Közös fejlesztés

Az ILLIG és a Festo fejlesztői együtt szerelték be az alkatrészeket a gépbe, és az optimális megoldás érdekében közös teszteket is végeztek a rendszeren. Walter Clauss nagyon praktikusnak találta azokat a tervezőeszközöket is, amelyek lehetővé tették, hogy az ILLIG fejlesztői maguk tervezzék meg az automatizálási technológiát.

“Ez nagymértékben növelte a sebességünket és a hatékonyságunkat.”

Walter Clauss, az ILLIG mechanikai fejlesztési és szabványosítási vezetője

“Az is fontos volt számunkra, hogy mindent egy kézből kapjunk – nemcsak a Festo bevált pneumatikáját, hanem most már a nagy teljesítményű elektromos termékeket is. A digitalizációs megoldások kilátásaival pedig a Festo-val szilárd alapokon állunk a jövőre nézve”

– mondja az ILLIG gépészeti fejlesztési és szabványosítási vezetője.

Hirdetés

További cikkek a témában