Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

TRUMPF – lézer hírek az EuroBlech-ről

Az Euroblech kiállításon a TRUMPF bemutatta az egyedülálló Eco Cooler-t, amely vízzel hűti a lézervágó gépeket, valamint a Brightline Scant a robusztusabb lézerhegesztés érdekében.

A TRUMPF bemutatta az Eco Coolert a stuttgarti Euroblech kiállításon októberben. Ez egy gazdaságos hűtőrendszer lézergépekhez, amelyet a vágási folyamat során használnak, különlegessége, hogy vegyi hűtőközegek, úgynevezett F-gázok (fluorozott gázok) helyett vízzel hűt. Általánosságban elmondható, hogy a hűtési folyamat is sok energiát fogyaszt, és az F-gázok szennyezhetik a környezetet, ha ártalmatlanítani kell őket. Az Eco Cooler tehát nem csak környezetbarát, vízzel hűt, hanem mintegy 80 százalékkal kevesebb energiát igényel a hűtéshez.

A Brightline Scan funkcióval a fémalkatrészek megbízhatóbban hegeszthetők lézerrel. A lézersugár robottal és szkennerrel is vezérelhető

A hűtés alapelve a hőszivattyúét követi

A víz a hőtermelő alkatrészekhez, azaz a lézerdiódákhoz, optikához, meghajtókhoz és vezérlőszekrényekhez áramlik. Lehűti őket és ennek megfelelően melegebben áramlik vissza az Eco Coolerbe. Ott egy hőcserélő hűti le a vizet egy speciális hűtési folyamat során, amely párologtatásból, kompresszióból és kondenzációból áll. Az Eco Coolerrel nem csak CO2-t takarít meg a felhasználó, hanem pénzt is, az energiamegtakarítás évente átlagosan 15 tonnával csökkenti a kibocsátást, ami körülbelül 10 000 eurós megtakarítást jelent. Az F-gázok mellőzésével természetesen a hűtőközeg és további 12 tonna szén-dioxid költségei is megszűnnek. A lemezfeldolgozóknak egyre inkább klíma- és környezetbarát rendszerekre kell támaszkodniuk ahhoz, hogy gyártásukat a jövőbe helyezzék. Szakértők szerint az új hűtőrendszernek legkésőbb három éves működés után meg kell térülnie. A TRUMPF az Efficient Energyvel fejlesztette ki az Eco Cooler-t, mely megoldás az Euroblechen volt elérhető először a nagyközönség számára a TRUMPF 1000-5000 sorozatú lézervágó gépekhez.

Az új TRUMPF Eco-Cooler hőmérséklet-kijelző célja, hogy a lézeres vágás hatékonyságát növelje

A lézersugár vezérlése roboton és szkenneren keresztül

A Brightline Scan segítségével a TRUMPF egy új eljárást is bevezet, amely jobb minőséget és robusztusságot biztosít a lézerhegesztésben. Eddig a lézersugarat hegesztés közben csak a hegesztőrobottal lehetett vezérelni. Az új opcióval a lézersugár a lézerszkenneren keresztül is mozgatható. Ez a kombináció nem csak a robot mozgását irányítja, hanem egy további, szabadon programozható lézermozgást is bármely irányba. A robotba integrált, speciálisan kifejlesztett tükrök (fókuszáló optika PFO 20) egyfajta „oszcilláló mozgást” tesznek lehetővé.

Ezzel kilohertz tartományba eső frekvenciák érhetők el, ezért a hővezető hegesztésnél a lehetséges lemezvastagság háromról hat milliméterre duplázható. A Brightline Scan segítségével a felhasználók egyedileg beállíthatják az alkatrészek csatlakozási felületét, amelyet a lézersugár közvetlenül megolvaszt, ami az alkalmazástól függően növeli a folyamat megbízhatóságát és az alkatrészek minőségét.

A lézeres hegesztés-vezérlő használata

A Brightline Scan zökkenőmentes integrálásának köszönhetően a robot hegesztőoptikájába a hegesztőcella is a megszokott módon gyorsan és egyszerűen programozható – ígéri a TRUMPF. Valamennyi gyakori alkalmazás paraméterei elérhetők az úgynevezett Techsetekben, a felhasználók azonban a Brightline Scan funkciót a hegesztőcella TruTops Weld offline programozásában is működtethetik. Ennek a megközelítésnek az az előnye, hogy a gép az alkatrészek hegesztése közben is programozható, kis és nagy mennyiségek így gyorsan és gazdaságosan feldolgozhatók. Emellett a folyamattal kapcsolatos alapvető információk közvetlenül a gépen tárolhatók. A hegesztési varratok nagy pontossága és minősége a bútoripari termékekre, vagy az elektromobilitást szolgáló akkumulátortálcák hegesztésére is alkalmas, ezen kívül a kapcsolószekrények is a Brightline Scan klasszikus alkalmazásai közé tartoznak.

A TRUMPF lézervágó gépek az 1000-es és az 5000-es sorozattól az Euroblechen Eco Cooler-rel voltak felszerelve. Lézeres vágás során nem F gázokkal hűt, hanem vízzel (Kép: TRUMPF / M. Stollberg)

Közvetlenül a TRUMPF főstandja mellett mutatták be Ditzingen legújabb elektromos szerszámait is. A 2D lézergépek használóinak fontos eszköze a TruTool TSC 100 készülék, mellyel a lézervágás során keletkező salakanyagok távolíthatók el, ami tisztán és gyorsan elvégezhető. Hogy milyen gyorsan térül meg a TSC 100 a gyakorlati használat során, azt a cég tanácsadói egy valós ügyféladatokkal feltöltött kalkulátor segítségével mutatták meg. Az eredmény pillanatok alatt elérhető.

Optimális alkatrész előkészítés

A TRUMPF szerszám üzletága az élmegmunkálásra is kínál új megoldásokat. Az élmegmunkálás középpontjában a különböző élkészítési eszközök állnak, köztük a produktív TruTool TKF 700 és TKF 1500 gépek. Mindkét gép az úgynevezett forgácsolószerszám-elv szerint működik, és így oxidmentes és geometriailag egységes éleket állít elő. Ez jó kiindulópont a legnagyobb szilárdságú, megbízható hegesztett kötések létrehozásához. A TKF 700 könnyű, 5,3 kilogramm súlyú, és akár hét milliméteres ferde hosszra is alkalmas. A TKF 1500 súlya 16,5 kilogramm, de akár 15 milliméteres kúphosszt is elkészít.

Forrás: MM MaschinenMarkt


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában