Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Energetika

Az ipar számára jelenleg az energiahatékonyság a leghatékonyabb módja a költség- és a kibocsátáscsökkentésnek

Mivel a vállalkozások világszerte példátlan nyomással szembesülnek az energiaköltségek és az éghajlatváltozás sürgőssége miatt, az Energiahatékonysági Mozgalom új jelentése szerint az ipari energiahatékonyság javítása a leggyorsabb és leghatékonyabb módja annak, hogy a vállalkozások csökkentsék az energiaköltségeket és az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Az Energiahatékonysági Mozgalom egy mintegy 200 szervezetből álló globális fórum, ahol a szervezetek megosztják egymással ötleteiket, bevált gyakorlataikat és kötelezettségeiket egy energiahatékonyabb világ megteremtése érdekében.

A ma megjelent „Industrial energy efficiency playbook”, azaz „Ipari energiahatékonysági forgatókönyv” 10 intézkedést tartalmaz, amelyeket egy vállalkozás azonnal megtehet energiahatékonyságának javítása, valamint az energiaköltségek és a kibocsátás csökkentése érdekében. Azokra a kiforrott, széles körben elérhető technológiai megoldásokra összpontosít, amelyek gyors eredményeket és megtérülést biztosítanak – és széles körben alkalmazhatók.

„Az energiahatékonyság a vállalatok és az éghajlat számára egyaránt előnyös”

– mondta Kevin Lane, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) senior energiahatékonysági programvezetője.

„Míg az iparnak minden fronton foglalkoznia kell az éghajlatváltozással – például a megújuló energia felhasználásának növelésével, az alacsony szén-dioxid-kibocsátású folyamatokba való befektetéssel és a körkörös üzleti modellek fejlesztésével –, az energiahatékonyság az a kiemelkedő üzletközpontú lehetőség, amely a legjobb rövid távú kibocsátáscsökkentési kilátásokkal bír. A jelentésben szereplő 10 intézkedés ismert, költséghatékony erőforrás, és gyorsan nagy léptékben alkalmazható, hogy segítse a vállalatokat klímaambícióik tettekké alakításában.”

Az IEA szerint az ipar a világ legnagyobb villamosenergia-, földgáz- és szénfogyasztója; a teljes villamosenergia-igény 42 százalékát adja, ami több mint 34 exajoule energiának felel meg. A világ öt legnagyobb energiafogyasztó országa – Kína, az Egyesült Államok, India, Oroszország és Japán – körében a vas- és acélipar, a vegyipar és a petrolkémiai ipar a legnagyobb energiafogyasztó. Ez az energiafogyasztás a jelenlegi inflációs környezetben magas költségekkel jár. Továbbá az IEA szerint 2021-ben kilenc gigatonna CO2-kibocsátásért is felelős volt, ami a végfelhasználói ágazatok teljes közvetlen kibocsátásának 45 százaléka.

A jelentést megelőzően a megkérdezett szervezetek közé tartozik az ABB, az Alfa Laval, a DHL Group, az IEA, a Microsoft és az ETH Zürich, a svájci szövetségi technológiai intézet. A közreműködők javaslatokat tettek az energiaauditok elvégzésétől egészen az ipari gépek megfelelő méretezésére vonatkozóan, amelyek gyakran túl nagyok az adott feladathoz, és így energiapazarlással járnak. Az adattárolás áthelyezése telephelyi szerverekről a felhőbe az IT-rendszerek által fogyasztott energia körülbelül 90 százalékát takaríthatja meg. A fosszilis tüzelőanyagokról való átállás felgyorsítása, az ipari flották villamosítása, a gázkazánok hőszivattyúkra való átállítása vagy a jól karbantartott hőcserélők használata szintén hatékonyságnövelést eredményez.

A további lépések közé tartozik az érzékelők telepítése és a valós idejű digitális energiafigyelés, hogy felfedjék az úgynevezett „szellemeszközök” jelenlétét, amelyek készenléti állapotban áramot használnak, ellentétben egy digitális ikerpárral, amely a termelés megszakítása nélkül képes szimulálni a hatékonysági lépéseket. Az intelligens épületgépészeti megoldások segítségével vezérelt energiaellátó rendszerek, világítás, reluxák, valamint fűtés, szellőztetés és légkondicionálás (HVAC) energiamegtakarítást eredményez az ipari létesítményekben.

Egy következő javaslat a változtatható sebességű hajtások telepítése, amelyek akár 30 százalékkal javíthatják a motorral hajtott rendszerek energiahatékonyságát, azonnali költség- és kibocsátásnyereséget eredményezve. Ha a jelenleg működő több mint 300 millió ipari villanymotorral hajtott rendszert optimalizált, nagy hatásfokú motorokra cserélnék, akár 10 százalékkal is csökkenhetne a globális villamosenergia-fogyasztás.

„Léteznek olyan energiahatékonysági megoldások, amelyek segíthetik az ipart az éghajlatváltozás mérséklésében és az energiaköltségek csökkentésében a teljesítmény és a termelékenység veszélyeztetése nélkül”

– mondta Tarak Mehta, az ABB Motion üzletágának elnöke.

„Az energiahatékonyság terén elért legújabb technológiai fejlődésnek köszönhetően az iparban jelentős és könnyen elérhető fejlesztési potenciál rejlik. Tehát a pénzmegtakarítás érdekében a világítás lekapcsolása és a termelés leállítása helyett, ez a fontos, új jelentés bemutatja azokat a gyakorlati lépéseket, amelyeket a vezetők tehetnek az energiafelhasználás és számláik csökkentése érdekében a jelenlegi működés fenntartása mellett.”

Azokat az üzleti vezetőket és szakértőket, akik energiaköltségeik és szén-dioxid-kibocsátásuk csökkentéséről többet szeretnének megtudni, meghívjuk egy különleges paneleseményre, amely részletesen foglalkozik a jelentésben bemutatott lehetőségekkel és azok kihasználásával. Az esemény december 13-án kedden 16:00 órakor kezdődik, ezt követően pedig igény szerint videó formájában lesz elérhető. Regisztráljon itt.

Az Energiahatékonysági Mozgalom egy olyan kezdeményezés, amely összehozza a hasonló gondolkodású érdekelt feleket az innováció és egy energiahatékonyabb világ érdekében történő cselekvés érdekében. A Mozgalmat az ABB indította el 2021-ben és az egész iparban pozitív visszhangot kapott; 2022. novemberéig mintegy 200 vállalat csatlakozott hozzá. https://join.energyefficiencymovement.com/ #energyefficiencymovement


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában