Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Röhm IoT – valósidőben mért befogóerő

A Röhm a tavalyi EMO-n mutatta be iJaw mérőpofáját. Ez a pofa lehetővé teszi a befogóerő valósidejű mérését megmunkálás közben.

A Röhm iJaw egy teljes értékű tokmánypofa, amibe szenzorokat integráltak a befogóerő mérésére, emellett vezeték nélküli adatátvitelre is képes. A mérés közvetlenül a munkadarab befogási pontján történik, az adatátvitelhez pedig az IO-Link Wireless átjárót használja. Az átjárót a szerszámgép vezérlőjéhez lehet csatlakoztatni, az integrált Profinet illesztőfelületen keresztül vagy az integrált LAN illesztőfelületen keresztül, amellyel az adatok a felhőbe is elküldhetők.

Az iJaw belsejében található a befogóerőt mérő szenzor, az elektronika az IO-Link Wireless protokollon keresztüli, vezeték nélküli adatátvitelhez, valamint az újratölthető akkumulátor

Az integrált szenzorok segítségével az iJaw közvetlenül a befogási pontban képes mérni a befogóerőt. Az érzékelő és a munkadarab között csak egy néhány milliméter vastag befogókarom van, aminek köszönhetően a Röhm gyakorlatilag az összes olyan hibaforrást kiküszöböli, ami befolyásolná a mérési eredményt. Az iJaw a mért értéket vezeték nélküli átjárón továbbítja a robusztus IO-Link Wireless protokollon keresztül, 100 Hz-es a mintavételi frekvencián. Ez azt jelenti, hogy az iJaw megmunkálás közben, valósidejű mérést képes végezni. Ennek érdekében megfelelően robosztus kialakítású, edzett acélból, IP68-as vízálló kivitelben készül. Az adóantennát egy hőálló műanyagból készült fedél védi az izzó forgácsoktól. Az iJaw – bármely más tokmánypofához hasonlóan – tetszőleges gyártmányú, szabványos illesztőfelületű esztergatokmányra szerelhető fel. A piaci bevezetéstől kezdve az iJaw lépcsős tokmánypofaként érhető el, egyenes- vagy spirálmenetű fogazattal, 215 mm, 260 mm és 315 mm átmérőjű tokmányokhoz. A Röhm kínálatában a gyorsváltós rendszerű Duro-A RC, Duro-NCSE, és Duro-NC családok tokmányai kompatibilisek a pofával, a hagyományos, kézi tokmányok közül pedig a Duro-T. A tokmánypofákat a különböző geometriájú munkadaraboknak megfelelően cserélhető kemény- és puha rögzítőkarmokkal lehet felszerelni, csavaros rögzítéssel.

Alkalmazási területek

“Rendkívül különböző alkalmazási területet találtunk, amelyek esetén az iJaw jelentős hozzáadott értéket képvisel,”

– mondta Claus Faber, a Röhm termékmenedzsment- és marketing igazgatója. Az első három alkalmazási terület a megmunkálás előtti és közbeni beállításról szól. Megmunkálás előtt az iJaw segít a munkadarab beszerelésében és a befogórendszer üzembe helyezésében. Hiba esetén, ha a mért befogóerők eltértek a célértékektől, kezdeményezni lehet kézi- vagy automatikus beavatkozásokat. Megmunkálás közben lehet figyelni, ha a befogóerő túl nagy (a munkadarab megsérülhet) és a befogóerő túl kicsi (nem tudja megakadályozni a munkadarab kirepülését). Három további lehetőség a szériák kiértékelésére és sorozatgyártáskor végzett mérésekre nyújt megoldást. Itt a változó befogóerőket lehet figyelni, ezzel a jelenségeket már korai fázisban ki lehet szűrni. Ez magában foglalja a közelgő karbantartás észlelését is, ezzel a befogóerő mértéke fenntartható, a szerszámkopás pedig csökkenthető. A gyártási selejteket már a gyártás alatt fel lehet ismerni.

Az iJaw bármilyen gyártmányú, szabványos illesztőfelületű esztergatokmányra felszerelhető. A képen az iJaw egy Röhm gyártmányú, Duro-A RC típusú gépi tokmányra van szerelve, amelyen gyorsváltós rendszerrel lehet a pofákat cserélni.

Fejlesztési partnerek

DMG Mori, WFL Millturn, és EMCO. A Röhm kizárólagos fejlesztési együttműködést kötött a DMG MORI-val, a WFL-lel, és az EMCO-val. Ők a saját szerszámgépeiken tesztelték az iJaw-t a fejlesztés végső fázisában és támogatták a Röhm-öt a sorozatgyártásig. A DMG MORI a pfronteni Pre-EMO rendezvényen egy CTX beta 1250 TC 4A-ra szerelve mutatta be az iJaw-t a meghívott vendégeknek. A WFL pedig egy M50-G-re szerelve demonstrálta, a 2021-es milánói EMO-n.

Az IO-Link Wireless ipari szabvány

A Röhm az IO-Link vezeték nélküli protokollra az ipari környezetben használt vezeték nélküli kommunikáció következő szabványaként tekint. A napjainkban széleskörűen használt Bluetooth-szal összehasonlítva az IO-Link Wireless jóval robusztusabb és megbízhatóbb. A Röhm-nél meg vannak róla győződve, hogy az IO-Link Wireless egyre inkább elterjed a következő generációs IoT termékekkel. A Röhm ezért az iJaw technológia fejlesztése során kizárólagos használatot biztosított az IO-Link Wireless specialistájának számító CoreTigo számára, a befogástechnikai alkalmazásokhoz. A CoreTigo vezeték nélküli adatátviteli hardverelemek fejlesztési partnere.

További információk a Röhm oldalán találhatók!


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában