Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Energetika

Miből áll a napelem rendszer?

Egy komplett napelemes rendszer különböző alkotóelemekből épül fel. Funkciójukat tekintve eltérőek, céljuk azonban közös: napenergiával ellátni a cégek, vállalatok, magánszemélyek telephelyét, ingatlanát. Lényeges alkotóelemekről, funkciókról lesz szó és egy olyan nélkülözhetetlen tényezőről, ami elősegíti a minőségi napelemes rendszer zökkenőmentes telepítését.

napelemes rendszer létjogosultsága a 21. században egyre jelentősebb. A növekvő energiaárak, a fejlődő vállalatok egyre nagyobb energia- és gépigénye, a fenntarthatóság iránti elköteleződés mind arra ösztökéli a cégeket, magánszemélyeket, hogy a napelem mellett tegyék le a voksukat, ami nemcsak gyorsan megtérülő befektetés, hanem a hitelességet, tudatosságot is demonstrálja.

Miből áll össze egy napelem rendszer?

Napelem panel, inverter, tartószerkezet, villanyszerelési kellékek, kapcsolók, kábelek.

Ezek a hagyományos rendszer részei, ugyanakkor bizonyos napelem rendszereknél – mint a szigetüzemű és hibrid rendszerek – más eszközökre is szükség lehet, például akkumulátorra.

Ugyanakkor van még egy nélkülözhetetlen tényező, ami a komplett rendszerek létrehozásához elengedhetetlen.

De előbb nézzük meg a legfontosabb részeket!

A napelem rendszer leglátványosabb része – A napelem panel

napelem paneleket tetőre, talajra, vagy akár napkövető rendszerekre is szerelhetik. Feladatuk egyszerű: elektromos energiává alakítják a napenergiát.

Ennek köszönhetően tudjuk költséghatékonyan (akár a villanyszámlát lenullázva) használni az elektromos eszközöket, ipari gépeket.

A napelem panelek két leggyakoribb típusa a monokristályos és polikristályos napelem.

A rendszer kiépítésekor annyi panel kerül telepítésre, amennyi egy év alatt annyi energia termelésére képes, mint amennyi a cég, magánszemély 12 havi energiaszükséglete. Amennyiben a megrendelő tervei között szerepel olyan beruházás, mely növelheti az energiaigényt, akkor érdemes ezt is belekalkulálni a rendszer méretezése során.

Ám mielőtt a panelek elhelyezésére sor kerülne, többféle szempontot is meg kell vizsgálni:

Milyen tetőről van szó, mennyi a beépíthető terület, van-e árnyékolásból adódó nehézség, mennyi az éves energiafogyasztás, mit tartalmaz a hálózathasználati szerződés (ez különösen a cégeknél kulcskérdés), milyen elektromos eszközök vannak, milyen a fogyasztásmérő.

És ezzel nem is merítettük ki az összes kérdést. Ezért van szükség a helyszíni felmérésre, hiszen csak precíz vizsgálat során derülhet ki, hogy pontosan mennyi/mekkora napelem panelre van szükség.

A napelem rendszer lelke – Az inverter

Az inverter a panelek által megtermelt alacsony feszültségű egyenáramot alakítja át az elektromos eszközök működtetésére alkalmas, magasabb feszültségű váltakozó árammá.

A korszerű, magas minőségű inverterek optimalizálják az áramtermelést, biztonsági és védelmi szerepük mellett távfelügyeleti és adatgyűjtési feladatokat is ellátnak.

Az inverter lényeges funkciója, hogy maximalizálja a napelemből kinyerhető teljesítményt, ami tekintve a változó időjárást, olykor komoly kihívást jelent.

Az elhelyezésénél figyelni kell a hozzáférhetőségre és a gyártó által előírt távolságra (az inverter nem lehet 40 centiméternél közelebb más elektromos eszközökhöz, vizesblokkhoz).

Be kell tartani a biztonsági-és tűzvédelmi előírásokat és ha kültéren szeretnénk elhelyezni, akkor nem érheti csapadék, napsugárzás. És persze fontos szempont, hogy legyen elérhető wifikapcsolat abban a helyiségben, ahova az invertert felszerelték.

A kiváló napelemrögzítés felelőse – Tartószerkezet

Amikor tartószerkezetet választunk, akkor szem előtt kell tartani azt, hogy a tartósínek alumíniumból, a leszorítók és a csavarok rozsdamentes acélból készüljenek.

A rögzítésnél alapelvárás, hogy a napelemeket minél stabilabban a tető tehertartó szerkezetéhez rögzítsék. A rögzítés így pl. nem a cseréphez vagy a palához történik, hanem a gerendához vagy egyéb terhelhető elemhez.

Pala kivételével tulajdonképpen minden átlagos tetőre telepíthető napelem.

A napelemes rendszer egy hosszútávú befektetés, így elengedhetetlen egy stabil, minőségi tartószerkezet megléte. Ez a szerkezet képes hatékonyan megbirkózni az időjárás viszontagságaival, biztosítva a tartósságot és megbízhatóságot.

Fotó forrása: KRQ Kft.

A „láthatatlan” alkotórészek – Szerelési anyagok, kábelek

A napelem rendszer látványosabb elemei után olyan alkotórészekre is szükség van, amelyek a rendszert kiváló minőségűvé teszik.

Ide tartoznak a kábelek, főkapcsolók, kismegszakítók, csatlakozó aljzatok, különböző biztonsági berendezések.

A kábeleknél megkülönböztetünk szolár kábelt és hagyományos energiakábelt. Előbbi a napelem panelek és az inverter között helyezkedik el és vezeti az áramot köztük. Ezt a kábelt az egyenáram alacsony ellenállással történő továbbítására optimalizálták.

A hagyományos energiakábel pedig az előállított váltakozó áramot vezeti az invertertől az ingatlan, gyár, telephely elektromos rendszerébe.

Egyéb alkotóelemek

Természetesen az adott napelemes rendszertől függ, hogy még milyen alkotóelemekre van szükség.

Például akkumulátorra, amellyel tárolni lehet a napelemes rendszer által megtermelt energiát. Vagy teljesítményoptimalizálóra, ami az időszakos árnyékhatás kiküszöböléséért felel.

A nélkülözhetetlen tényező: A szakképzett csapat

Hiába dönt egy cég úgy, hogy csúcskategóriás termékeket választ, ha a kivitelezésért felelős csapat nem érti a dolgát és komoly referenciákat sem tud felmutatni.

Olyan szolgáltatóra van szükség, akik az első kapcsolatfelvételtől kezdve az ügyfél, vállalkozás céljaira fókuszál.

Akik precíz helyszíni felmérést, tervezést komplett kivitelezést végeznek és szükség esetén a pályázatfigyelésben és pályázatírásban is segítségünkre vannak.

A napelemek megbízható szakértője – A1 Solar

Az A1 Solar csapata egykapus rendszerben (pályázatfigyelés, pályázatírás, generálkivitelezés, projektmenedzsment) valósítja meg a kiváló minőségű napelemes rendszer telepítését.

Több mint 300 vállalati megrendelő számára telepítettek már magas minőségű termékekből összeálló napelemes rendszert.

A minden részletre odafigyelő energetikai audit során felmérik a lehetőségeket a felhasznált energia csökkentése vagy a villanyszámla teljes lenullázása érdekében.

Komoly tapasztalattal rendelkeznek a pályázatírás terén, ugyanis 1500-nál is több sikeres pályázat lebonyolítása fűződik a nevükhöz.

Ha Ön is szeretné szakképzett csapat segítségét igénybe venni a kiváló minőségű napelem rendszer létrehozásához és egyúttal csatlakozna a 2000-nél is több elégedett ügyfél táborához, akkor keresse bizalommal az A1 Solar csapatát!

Képek forrása, képek tulajdona: KRQ Kft.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában