Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Robotika

Nagydíjas CRX és teli stand az Ipar napjai kiállításon

Izgalmas bemutatók – Idén újra személyesen látogathatták meg az érdeklődők az Ipar Napjai és Automotive Hungary szakkiállításokat a Hungexpo területén.

Az eseményen számos nagyvállalat és technológiai szereplő mutatta be legújabb fejlesztéseit és innovációit. Az egyik kiemelkedő résztvevő, a FANUC Hungary Kft., nem csupán jelenlétével tűnt ki, hanem bemutatott innovatív termékeivel és technológiáival is lenyűgözte a közönséget. – tudjuk meg Gyalog Anitától, a FANUC Hungary Kft. marketing specialistájától.

MM: Cégük milyen újdonságokat, fejlesztéseket mutatott be az idei Ipar Napjai kiállításon?

Gy. A.: A FANUC büszke arra, hogy a világon a legszélesebb robotválasztékkal rendelkezik, több, mint 100 különböző modell érhető el kínálatában, hogy minden automatizálásra váró folyamathoz a megfelelő mozgástartományú és teherbírású robotot alkalmazhassák ügyfeleink. Ezekből egy ilyen kiállításon csak egy nagyon pici szeletet tudunk megmutatni. A FANUC tavalyi megjelenéséhez képest legjelentősebb újdonsága a CRX teljes sorozatának bemutatása volt. 2022-ben egészült ki a kollaboratív CRX portfólió öt tagúvá, de a magyar közönség most láthatta először a teljes sorozatot együtt, ezzel a termékünkkel nyertük az esemény szakmai zsűrije által ítélt Ipar Napjai 2023 Nagydíjat is. A 13 mozgó és működő roboton kívül egy RoboDrill függőleges megmunkálóközpontot és egy RoboShot elektromos fröccsöntőgépet vittünk magunkkal. Előzőn egy tükörsima felületet martunk a PH Horn szerszáma segítségével, míg utóbbin a Cavity Eye szenzoraival követtük nyomon a présszerszám üregeiben történő eseményeket.

Ezek közül mely eszköz, gép, rendszer vagy szolgáltatás iránt volt a legnagyobb az érdeklődés (röviden bemutatná ezt)?

Kétségkívül a RoboSpritz cellánk körül volt a legnagyobb az érdeklődés. Hiszünk abban, hogy egy kiállításra érkező látogatónak nem lehet mindent megmutatni, amit ő a gyártásában látni szeretne, ezért egy ilyen alkalommal mi csupán egy magot tudunk elültetni az automatizálásban gondolkodó látogatók fejében. Az idén fröccsel és almafröccsel kínáltuk a hozzánk látogatógat, amelyet egy LR Mate robot szolgált fel. Ennek a demonstrációs cellának az ereje a részletekben rejlik, amit a szakértő elmék azért könnyen felfedeznek.

A cella CNC oktatási célokra készült, de a kiállítás idejére – és talán még egy kicsit tovább is – egy robottal egészült ki. A látogatók az érintőképernyős CNC képernyőről tudták kiválasztani a megfelelő italvariációkat, amelyből egyszerre 4 rendelést tudott kiszolgálni a robot, körülbelül 1 perces ciklusidővel. Hogy mit tudtunk ezzel mutatni magunkból? A robotok és CNC-k könnyű csatlakoztathatóságát, az integrált kamerarendszerünket, az iR Vision-t, a vezérlőrendszer képernyőjének személyre szabhatóságát FANUC Picture iHMI-vel és a gyártásfelügyeleti rendszerünket, az MT-Linki-t is, amely végig nyomon követte a kiadott italok mennyiségét, és a standon üzemelő összes berendezés üzemi állapotát. A megbízhatóság pedig példaértékű, hiba nélkül szolgáltuk ki azt az 1674 fröccsöt a kiállítás 4 napja alatt.

A Nagydíjas kollaboratív robotok milyen szerepet töltenek be a piac és a FANUC jövőjében?

Az ipari robotok gyorsaságával és precizitásával valószínűleg sosem fogják tudni felvenni a versenyt a kollaboratív robotok. A tömeggyártás milliószor ismétlődő munkafolyamataihoz valószínűleg mindig is sárga robotokat használnak majd, de úgy látjuk, hogy számos olyan munkakörnyezetben tudnak a kollaboratív robotok kiegészítői vagy segítői lenni a meglévő humán munkaerőnek, ahol eddig talán fel sem merült korábban az automatizálás lehetősége. Európai szinten most kezdik bizonyítani megbízhatóságukat, precizitásukat ezek a kobotok, többek között ragasztásban, hegesztésben, gépkiszolgálásban, pékségekben, hogy csak egy pár valós alkalmazási környezetet említsünk. A bátrabbak idén is kézbe vehették a robot tablet teach pendantját, amellyel pár perces eligazítás után mondhatni gyerekjáték a robot mozgatása és csempés programozása.

Mennyire volt elégedett a kiállítói és a látogatói számmal, összetétellel?

A statisztikákat még nem kaptuk meg a látogatók számát illetően, a 2022-es kiállítással összehasonlítva a kiállítók valószínűleg kevesebben voltak, és talán a részvevők is, de ez nagyrészt a minden második évben megrendezésre kerülő Mach-Tech kiállításnak is betudható. Összességében nincs okunk panaszra, a FANUC standján folyamatos volt a nyüzsgés és az érdeklődés, köszönhetően a fent már említett izgalmas bemutatóknak.

CRX robotcsalád

A FANUC CRX kobotjai biztonságosak, könnyen használhatók, megbízhatóak és sokoldalú  megoldást kínálnak az alkalmazások széles skálájához, beleértve az ellenőrzést, a gép be-/kirakodását, a csomagolást, a raklapozást, a csiszolást, a hegesztést stb. Az IP67 védelmi szint por- és vízálló teljesítmény mind az öt CRX modellnél alapfelszereltség, így a vásárlók a gyár zord környezetében is használhatják. A CRX kobotok képesek érzékelni a külső erőket a munkaterületen, és biztonságosan megállnak, amikor kapcsolatba lépnek egy személlyel vagy tárggyal. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy a CRX biztonságosan dolgozzon emberek mellett.

A legtöbb kobot könnyű és kompakt kialakítású – de a FANUC CRX kobotok sokkal többet kínálnak, beleértve azt is, hogy kiválóan alkalmasak az ipari környezetben való használatra, és nem igényelnek karbantartást akár nyolc évig. Ezen túlmenően az interaktív programozás lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy kézi vezetéssel vagy egy táblagép interfészen keresztül ikonokkal vezéreljék. A CRX szabványos 100V/240V tápegységgel használható, emellett energiatakarékos berendezést is tartalmaz, kb. 400 W fogyasztású (25 kg hasznos teher mellett). A sorozat támogatja a FANUC számos fejlett funkcióját, köztük az iRVisiont és tökéletesen illeszkedik minden nagyobb hatékonyságot elérni kívánó vállalathoz.

Forrás: FANUC


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában