Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Robotika

Robotikai trendek 2023-ban

Alacsony költségű robotika – A Nemzetközi Robotikai Szövetség (IFR) öt olyan trendet azonosított, amelyek idén uralják a robotikai és automatizálási iparágat. Ezek közé tartozik a fenntarthatóság, az AI és a rövidebb ellátási láncok.

Az emelkedő energiaköltségek idején a magas energiahatékonyság fontos a versenyképesség megőrzéséhez. Ennek eléréséhez először is csökkenteni kell a gyártás energiafogyasztását. Az IFR szerint 2023-ban a vállalatok ezért elsősorban olyan robotvezérléseket vezetnek be, amelyek képesek például a mozgási energiát elektromossággá alakítani és visszatáplálni az elektromos hálózatba. A robotok intelligens energiatakarékos üzemmódja szintén fontos szerepet játszik a gyártásban.

Egyszerűbb működés

Az úgynevezett “Reshoring” keretében az ellátási láncok lerövidülnek, valamint a kritikus fontosságú gyártást, például az akkumulátorok vagy mikrochipek gyártását ismét közelebb hozzák a megrendelőhöz. A robotok különösen ezeknél a termékeknél játszanak döntő szerepet. A gyártók robotautomatizálást használnak a nagy teljesítményű akkumulátorok költséghatékony és nagy mennyiségben történő gyártásához. Mivel a robotok a chipgyártásban a rendkívüli pontossági követelményeknek is meg tudnak felelni, az IFR szerint döntő szerepet játszanak az ilyen projektekben. Erre a tendenciára példa az Intel új chipgyárai Ohióban vagy a nemrég bejelentett Saar-vidéki chipgyár.

A szakmunkáshiány ellensúlyozására a robotoknak mindig könnyen kezelhetőnek és programozhatónak kell lenniük. Az eredeti berendezésgyártók ezért szorosan együttműködnek az Low-Code vagy akár No-Code technológiai partnerekkel. Ennek eredménye az úgynevezett “Low-Cost robotika”, ahol a robotokat például előre konfigurált szoftverrel, érzékelőkkel vagy vezérlőkkel szállítják.

Második élet a robotok számára

A mesterséges intelligencia témája aligha hiányozhat az ipar jelenlegi trendjeiből. A mesterséges intelligencia idén is téma a robotikában. A fő cél 2023-ban az ingadozásokkal és a kiszámíthatatlansággal való megbirkózás. A folyamatoptimalizálás, a prediktív karbantartás vagy a képfeldolgozó rendszereken alapuló megfogás szintén releváns témák maradnak.

Az IFR szerint a robotok egyre inkább második “életet” kapnak a gyártóktól. Ez már most is bevett gyakorlat az olyan gyártóknál, mint az ABB, a Fanuc, a Kuka vagy a Yaskawa. Ezek a vállalatok speciális javítóközpontokat működtetnek ügyfeleik közelében, hogy a használt berendezéseket erőforrás-hatékony módon felújítsák vagy korszerűsítsék. Ez a “javításra felkészített” stratégia a robotgyártók és ügyfeleik számára komoly költségeket és erőforrásokat takarít meg.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában