Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Robotika

FANUC robot olimpia

A FANUC szívügyeként tekint a jövő generációjára és az ő rájuk váró technológiai kihívásokra. Ennek szellemiségében kezdett el világszinten nagyobb hangsúlyt fektetni az oktatási intézmények segítésére és a diákság, valamint az oktatók képzésére.

A FANUC öt éve az Euroskills és Worldskills szakmai versenysorozatok egyik főtámogatójává vált, és a Robot Systems Integration (Ipari Robotika) szakmával a hivatalos versenyszámok közé is belépett. 2019-ben sikerrel debütált a kazani Worldskills-en, 2021-ben pedig a többször elhalasztott grazi EuroSkills versenyen bemutatkozó szakmaként szerepelt. A 2022-es Shanghaiba tervezett verseny Esch-sur-Alzetteben került megrendezésre, ahol a magyar csapat a kiválósági éremért volt versenyben, így biztosítva az ipari robotika jövőjét a több, mint 60 hivatalos szakma között.

A Magyarországon immár harmadik alkalommal megrendezett FANUC Olimpia Robotikai Verseny a hivatalos válogatója a 2024 szeptemberében megrendezésre kerülő WorldSkills Lyon versenynek, amelyre a felkészülést és a versenyzők részvételét a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara támogatja. A jelentkező 34 diákból előválogatók során került ki az az öt csapat, akik a FANUC nemzeti válogatóján fognak versengeni, hogy a győztes majd a világ legélesebb eszű robotikai diákjaival mérje össze a tudását Lyonban.

Palettázási feladat

„A FANUC Olimpián a feladat egy palettázási megoldás kidolgozása volt, a palettát egy adott palettatárolóra kellett helyezni, megvizsgálni, hogy valóban van-e paletta a pozícióban, majd 5 db téglát kellett elhelyezni a palettán különböző elrendezésekben – árulta el Bíró István, a FANUC Hungary Kft. robot applikációs mérnöke, a FANUC Olimpia fő szakértője és a feladat kiírója. A pontozás az Euroskills és Worldskills versenyeken alkalmazott pontozási metóduson alapult, mert a cél csakis az lehet, hogy a diákok nemzetközi színvonalú robotikai ismeretekre tegyenek szert mind az oktatás során, mind a verseny napjai alatt. A csapatok teljesítményén látszott, hogy hol milyen fejlettséget ért el a gyakorlati oktatás. Ezen segíthet majd az általunk összeállított képzési tematika.”

A 2023-as FANUC Olimpia Robotikai Verseny végeredménye

Csapattagok Oktatási intézmény Pontszám Helyezés
Benczik Árpád / Németh Márk Óbudai Egytem Alba Regia Műszaki Kar 750 Aranyérem
Aczél Ákos / Deák István Balázs Széchenyi István Egyetem 720 Ezüstérem
Fekete Botond / Lepcsényi Erik BMSZC Újpesti Két Tanítási Nyelvű Műszaki Technikum 700 Bronzérem
Kormány Tibor / Varga Krisztián László Szegedi Tudományegyetem 683
Sárközi Bence / Szűcs Péter Szegedi Tudományegyetem 679

www.fanuc.hu


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában