Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

FANUC – Műszaki támogatás

Áttekintve az idei évet, számos FANUC újdonságról és hasznos lehetőségről esett szó a FANUC Hungary Kft. és az MM Műszaki Magazin közös sorozatában.

A két nagy tematika köré felépített egész éves sorozat hónapról-hónapra mutatta be a FANUC oktatási és szerviz információit, melyet számos mérnök és szakértő közreműködésével állítottunk össze.

Az oktatás témakörben kiemelkedő volt a FANUC Olimpia megrendezése, amely egy Robotikai válogatóverseny volt a nyár folyamán.  “A FANUC számára mindig is fontos volt a szakemberek képzése, azonban az utóbbi időszak robbanásszerű fejlődése a robotikában még jobban ráirányította a figyelmünket a fiatal generációra is. A Szakmák Olimpia versenysorozatához való csatlakozás lehetővé tette, hogy világszinten tudjuk segíteni az oktatóintézményeket a robotikai kihívásokra való felkészülésben, miközben olyan generációkat segítünk kinevelni, akik még tovább fogják vinni az ipari fejlődést.„ – jegyezte meg Bagdi Attila a FANUC Marketing & Üzletfejlesztési Specialistája.

A rendezvény hivatalos válogatója volt az Euroskills és Worldskills szakmák versenyének, melyeken először szerepel a robotika, mint külön szakma. És mostantól magyar versenyzőnek is szurkolhatunk! A mintegy 70 éves múltra visszatekintő Euroskills és Worldskills versenysorozaton mintegy 56 szakmában mérik össze tudásukat a legfiatalabb generáció versenyzői a legkülönfélébb területeken, legyen szó kőfaragásról, autószerelésről, fodrászatról, vagy kertépítésről.

Robot csukló javítás és felújítás

A FANUC Európai Javítóközpontjában, Japánban képzett szakemberek végzik a beküldött alkatrészek felújítását, legyen szó hajtásokról, szervomotorokról, alaplapokról vagy kiegészítő tartozékokról. Az alkatrészjavítást és -felújítást többnyire elektronikai alkatrészek esetén javasolják a szakemberek, azonban újdonság, hogy idén áprilistól már a mechanikus robotcsuklók javítására is van lehetőség.

Kiszámítható támogatás túl az öt év garancián

A gépek szervizelését érintő témák között fontos volt, az a gyártói szolgáltatásról szóló cikk, amelyből kiderült, a FANUC által kínált alkatrészellátási garancia még stabilabban támogatja a hosszútávú használatot. A gépberuházás, legyen szó egy kis családi vállalkozásról vagy egy multinacionális vállalatról, megfontolt döntés eredménye. Olyan döntés, melyben jelentős szerephez jut a szerszámgéptől elvárt teljesítmény, a funkciók, a hatékonyságnövelés, a termelési igények, illetve a rendelkezésre állás. Mindezek mellett felértékelődik a tartósság, a javíthatóság, valamint a megfelelő garanciális- és szervizháttér jelentősége is.

A FANUC, annak érdekében, hogy partnerei elvárásainak megfeleljen, évtizedek óta a legmagasabb sztenderdek betartása mellett gyártja szerszámgépeit, vezérléseit, automatizálási eszközeit és alkatrészeit. Ezeket pedig világszerte nemcsak az új gépekre vonatkozó általános, 5 éves garanciával, hanem az élettartamra szóló alkatrészellátási garanciával kínálja. Így a felhasználók biztosak lehetnek abban, hogy az új szerszámgép nemcsak néhány éven át, hanem akár évtizedeken keresztül stabilan szolgálja majd a termelést. A FANUC garantálja, hogy a gyártott gépekhez legalább 25 éven keresztül biztosít minden alkatrészt, eredeti gyári minőségben. Így az utángyártott alkatrészek helyett olyan FANUC alkatrészek kerülhetnek beépítésre, melyek minősége és megbízhatósága nem marad el az eredeti darabokétól. Az alkatrészellátási garancia kulcsfontosságú a hosszútávú szervizelés során, illetve a gépfelújítások esetén is. Ezek az eredeti pótalkatrészek pedig minden felhasználó számára elérhetők, nemcsak garanciális javítások, hanem gépfelújítás, illetve egyéb meghibásodások esetén is.

Mihalik Zsolt, a FANUC Hungary Kft. After Sales csapatának vezetője elmondta, hogy az alkatrészek felújítását világszerte, így hazánkban is szívesen választják az ügyfelek:

„Egy javítható alkatrész meghibásodásakor háromféleképpen járhatunk el: egyrészt a visszaküldött, hibás alkatrész árát jóváírjuk és egy új alkatrész árába beszámítjuk. Amennyiben az ügyfél megtartaná a felújított alkatrészt, a javítás ideje alatt egy új kerül beépítésre, később pedig pótalkatrészként raktározhatja a beküldött darabot. A nagy raktárkészletnek köszönhetően ezekkel a megoldásokkal sok esetben, már a hibabejelentés napján el tudjuk végezni a gép javítását. A harmadik esetben a javítás után az eredeti, felújított alkatrész kerül vissza a gépbe. Minden javított alkatrészen cserére kerülnek a hibás, illetve a kopó alkatrészek, valamint a sérült, hiányzó komponensek, és a kiszállítás előtt teljes tesztelésen esnek át. Költségszempontból ez utóbbi a legkedvezőbb megoldás, itt azonban számolni kell az alkatrészjavításhoz és -szállításhoz szükség idővel is.”

FANUC Akadémia

2020 szeptembertől a felnőttképzési törvény változásával csak bejelentés vagy engedélyezés alapján lehet képzéseket tartani. A FANUC-nál sikeresen lezajlott a bejelentési eljárás, így a képzések fennakadás nélkül indulnak az új törvényi előírások szerint. Május végén újra indultak a személyes oktatások a FANUC törökbálinti telephelyén, a FANUC Akadémia által szervezett képzésekre különleges kedvezményeket kínáltunk az érdeklődők számára. Szeptember 1-el a megszokott mederben zajlanak a jelenléti képzések a COVID ellenére is, természetesen a megfelelő óvintézkedésekkel. Folyamatosan indulnak a kurzusok minden termékre, minden szinten. –tudjuk meg a FANUC oktatóitól.

A még hatékonyabb ügyfélkiszolgálás érdekében csatlakozott hozzánk egy új kolléga, akinek elsődleges feladata az ügyfelek backoffice támogatása, képzések szervezése és a képzésben résztvevők segítése. A törvényi változásokkal a több mint 10 éve működő, bevált séma nem változott: kis létszámú csoportokat képezünk, nyílt képzés formájában, ezekhez a folyamatosan induló csoportokhoz tudnak csatlakozni az érdeklődők. Emellett egy helyről érkező nagyobb létszámú csoportoknak egyedi időpontban is tudunk kurzusokat szervezni. Továbbra is megvannak a különböző képzési szintek, az oktatási tematikától függően az alapoktól egészen a professzionális felhasználási szintig eljuthatnak a résztvevők. Robot oldalon van például 3 alapképzésünk, és az ezekre épülő magasabb szintű és technológia központú applikációs képzések. Szerszámgép oldalon az alapoktatások mellett egyedi workshopokat szervezünk. A közeljövőben bővülni fog a képzési portfoliónk, egyrészt ipari robot képzéseink bővülnek az iPendant HMI felületként történő felhasználásával, másrészt CNC képzéseink közül a PMC programozást fejlesztjük tovább működő revolverfej programozásával. Az oktatógárda sem változott, a képzésben résztvevők a jól ismert szervizmérnök – oktató kollégákkal találkozhatnak képzéseinken, így a professzionális, munkahelyen is alkalmazható gyakorlatias oktatás, az iparban előforduló feladatok és a jó hangulat továbbra is garantált.

Kevesen tudják, hogy a FANUC gyártásautomatizáló egységei hányfajta különböző géptípust és gyártástechnológiát szolgálnak ki: a fröccsöntéstől, a fémmegmunkáláson, maráson, esztergáláson, préselésen, lézervágáson és még ezer applikáción keresztül, méghozzá a FANUC saját gyártású gépein túl számos más gyártó által épített, de FANUC vezérléssel működtetett berendezésekkel együtt.

www.fanuc.eu

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek a témában