Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

A Festo az elektromobilitás területén is növeli a forgalmát

2020-ban a Festo 40 százalékkal tudta növelni az akkumulátorgyártáshoz használt gépek és rendszerek értékesítését.

Az akkumulátorcella-gyártás és az e-jármű alkatrészek automatizálása iránti kereslet egyaránt növekszik. A Festo az elektromobilitásban nagyszerű lehetőségeket lát a további növekedésre.

A hibrid és elektromos járművek aránya már 2020 előtt is folyamatosan növekedett. Az autóipar jelenleg szinte kizárólag az új elektromos járművekbe fektet be. Dr. Ansgar Kriwet, a Festo Igazgatótanácsának értékesítésért felelős tagja megemlítette: „2020-ban a Festo vezető autóipari projektjeinek 70% -a az elektromos mobilitás területére irányuló beruházásokkal foglalkozott.” Ezt a nagyon jó kiindulópontot alapul véve az elkövetkező néhány évben a Festo jelentős, kétszámjegyű százalékos növekedésre számít az akkumulátorgyártáshoz használt gépek és rendszerek szegmensében.

Ha növekszik a kereslet, az lehetőség a Festo számára

A gyártás automatizálásának mértéke az erőátviteli rendszerek villamosítása miatt növekszik. A belső égésű motorok hagyományos összeszerelése mechanikus alkatrészek nagy pontosságú összeszerelését, míg az akkumulátormodulok gyártása nagyon drága és potenciálisan veszélyes elektrokémiai elemek összeszerelését foglalja magában. Emellett a belső égésű járművekhez képest új alkatrészek is megjelennek: az elektromos motor, az akkumulátorok és a teljesítményelektronika. Gyártásuk teljesen új kihívásokat jelent: például létfontosságú, hogy elkerüljük az akkumulátorcellák károsodását azok leejtésével. A Festo ezért összehangolt megoldásokat kínál az akkumulátorcellák robusztus, biztonságos és pontos megfogására és szállítására, különösen a handling technológia területén.

Növekszik az akkumulátorcella-gyártás és az egyéb e-jármű alkatrészek automatizálása iránti kereslet. A gyártás automatizálásának mértéke az erőátviteli rendszerek villamosítása miatt növekszik.
(Fotó: Festo SE & Co. KG)

Kulcstermékek

A Festo az elektromobilitás automatizálására szolgáló termékinnovációit a Hannoveri vásáron mutatta be: például a VTUG és VUVG szelepek réz-, cink- és nikkelmentes „akkumulátor” verzióit. Emellett a Festo mérnöki munkával is növeli ügyfelei termelékenységét, például a VZQA és VEAB energiahatékony piezoszelepekkel vagy az YJKP szervopréssel, amelyet nagy számban értékesítettek az akkumulátorcellák gyártásánál a spirálcellás akkumulátorok préseléséhez. Ebben az esetben a kiváló minőség kifizetődik az ügyfelek számára, mivel az akkumulátorok nagyon drágák, és az üzemek magas ciklusszámmal működnek. Az állásidők költségesek, ezért a pótalkatrészek gyors szállítása és szervizelése nagyon fontos. Az elmúlt két évben a Festo sokat tett azért, hogy a portfólió valamennyi követelményét teljesíteni tudja. Emellett a saját kutatásai és a közös kutatási projektekben való részvétele, amelyek a szilárd halmazállapotú akkumulátorcellák gyártásának kezelési folyamatára vagy az akkumulátorok újrahasznosítására összpontosítanak, szintén hozzájárulnak a fejlődésükhöz.

A Festo a teljes folyamatláncot végigkíséri

Az akkumulátorok gyártása nagyon összetett feladat. A Festo iparág-specifikus termékeket és megoldásokat kínál a gépek és rendszerek gyártásához az akkumulátorcella-gyártás teljes folyamatláncában, a nyersanyag előkészítéséhez használt folyamatautomatizálási termékektől a réz-, cink- és nikkelmentes, valamint a száraz- és tisztatér kompatibilis termékeken át az akkumulátorcellák teljesen automatizált gyártásáig és a járműbe telepített akkumulátormodulok összeszerelő rendszeréig. A Festo mérnöki és szakértői ismereteket is kínál a Festo Didactic minősítésétől a Festo Training and Consulting tanácsadásáig.

Egyedi kombináció: automatizálás és képzés egyetlen forrásból

Az alkatrészek és elektromos járművek gyártására szolgáló létesítmények világszerte rövid idő alatt és nagy sebességgel épülnek. A Festo Didactic iparág-specifikus tanulási koncepciókat kínál annak érdekében, hogy a nagy létszámú, gyakran nem megfelelő képzettséggel vagy szaktudással rendelkező alkalmazottakat gyorsan kiképezze és beléptesse az önálló tanulást szolgáló Festo Learning Experience Platformhoz való hozzáféréstől kezdve a „gyakorlati” képzést biztosító tanulóüzemekig tökéletes tudástranszferrel a gyártósorra.


2020-ban a Festo 40 százalékkal tudta növelni az akkumulátorgyártásban használt gépek és rendszerek értékesítését, és nagyszerű lehetőségeket lát a további növekedésre ebben az ágazatban.
(Fotó: Festo SE & Co. KG)

Megjelenés a virtuális Hannoveri Vásáron

A Festo a virtuális Hannoveri Vásáron mutatott be egy akkumulátor modulokhoz és csomagokhoz készült moduláris összeszerelő és szétszerelő rendszert. A hangsúly az akkumulátormodulok biztonságos kezelésén van. Mechanikus rögzítéseket helyeznek a cella alá egy forgatható modullal, hogy megakadályozzák a cella véletlenszerű elvesztését. A mozgással párhuzamosan egy optikai szenzorrendszer érzékeli a cella mechanikus beállítását, valamint elektromosan méri annak polaritását. Ha a feszültség nem megfelelő, a cella kilökődik. Ez biztosítja, hogy ellenőrzött cellák mindig a megfelelő tájolásban kerüljenek a modulházba. Ha az akkumulátor véletlenül a tervezett polaritással ellentétes irányban van telepítve, az a modul rövidzárlatához vezethet. A henger mechanikus reteszelése biztosítja a véghelyzetet, hogy az előre nem látható energiaveszteség esetén se eshessen le. A statisztikai folyamatadatok nyomon követése értékeli az adatokat, és többek között jelzi, hogy mikor kell kicserélni a megfogót. A Festo így a pneumatikus és elektromos hajtások kombinációját, valamint az érzékelőket is energiahatékony módon használja.

Akkumulátorgyártás automatizálása | Festo Hungary

Hivatkozások

ProLiMa Angol verzió – Batterie 2020 (batterie-2020.de)

ReLios: https://www.relios.org/

Hirdetés

További cikkek a témában