Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Innováció-Transzfer Kft – Az ipari ultrahangtechnika szakértője

Hőformázás – Az ultrahang ipari alkalmazásainak köre rendkívül szerteágazó. Attól függően, hogy milyen halmazállapotú közegekben történik az ultrahang alkalmazása, megkülönböztethető szilárd-, folyadék-, és gázfázisú ultrahang, amelyekre kiterjedt referenciákkal rendelkezünk.

Az ultrahang olyan mechanikai rezgés, amely esetén rendkívül nagy gyorsulások és lassulások jönnek létre az anyagban. Ennek hatására úgynevezett akusztikai jelenségek alakulnak ki. Az ultrahang valódi hatását, főleg folyadék és gáz fázisban e jelenségek adják, nem is a primer rezgések.

A szilárd fázisú ultrahang legelterjedtebb alkalmazási területei a statikus és a folyamatos hegesztés, a műanyagok formázása, a vágás és a súrlódás csökkentés, az extrúziós és préserő csökkentés.

A hegesztés és a műanyagok formázása határfelületi jelenség. Ennek során az érintkező anyagok felülete eltolt fázisban rezeg. A fázis eltolódás intenzív fizikai súrlódást eredményez, amely miatt a határfelületeken hő képződik, amely elegendő az anyagok lágyítására, megolvasztására, megöntésére, összehegesztésére. Az ultrahangos hegesztés előnye más eljárásokkal szemben, hogy csak a határfelületek melegszenek fel, maga a hegesztőfej és az anyag többi része nem.

A statikus ultrahangos hegesztés-, és hőformázás minőségét az ultrahang teljesítménye – a behatási idő – és a présnyomás együttesen határozza meg. A piacon kapható ultrahangos hegesztő rendszerek e három paramétert fixen kezelik. A legújabb eredmények szerint azonban, e három paraméter fix beállítása magas szintű hegesztéshez, hőformázáshoz nem elegendő! E paramétereket a hegesztés során folyamatosan, megfelelő értékek mentén, lépcsősen változtatni, optimalizálni kell tudni. Ezt jelenleg egy gyártó sem alkalmazza.


Az Innováció-Transzfer Kft. ultrahangos hegesztő és hőformázó berendezései már kezelik a több lépcsős nyomás-idő-teljesítmény programokat. E programok, mint hegesztési „receptúrák” felhasználó-barát módon vihetők be PLC-n keresztül a rendszerbe és hajthatók azzal végre.


Egy precíziós hegesztés, vagy hőformázás akár 5-6-8 változó teljesítmény-idő-nyomás lépcsőt is igényelhet. Ezt berendezéseink automatikusan kezelik, így az alkalmazók nem kerülnek kiszolgáltatott helyzetbe és kompromisszum kényszerbe. Ez egyedülálló az ultrahangtechnikában. Ultrahangos hegesztő- és hőformázó berendezéseinket az autóipar, műanyagipar, textilipar ill. használati eszközök előállítói számára ajánljuk.

A folyamatos ultrahangos hegesztés során akár több méteres hegesztési varratok készíthetők ultrahanggal. Ipari textíliák, csövek, ponyvák, ruházati cikkek cérna, fonál nélküli hermetikus sáv, vagy pontsáv hegesztése, biztonsági szövetek, hőszigetelő rétegek hegesztése, illesztése, formázása, konfekcionálása valósítható meg általa.

Az Innováció-Transzfer Kft. vállalja folyamatos ultrahangos hegesztő rendszerek szállítását standard és egyéni igények alapján.

Vágás során a késfelületet intenzív ultrahang rezgésnek tesszük ki. A késfelület, vagy vágó felület a statikus nyomáson túl másodpercenként több tízezer apró rezgést végez. A vágás emiatt sokkal kisebb erőt igényel majd, mint a normál vágáshoz szükséges erő, ezen túl pedig a vágási felület sokkal szebb, fényes lesz, illetve a ragacsos, tapadós, sorjázó anyagok nem ragadnak fel a kés felületére.

Automata ultrahangos tisztítóberendezéseink zsír-és üledékleválasztóval.

Vállaljuk komplett ultrahangos pozícionáló-vágó rendszerek szállítását.

A súrlódás-, az extrúziós és préserő csökkentés nagyon izgalmas és teljesen új területek. E területek egy-egy ötlet kapcsán kerültek képbe, amelyek megbízóinktól származtak. Nem volt rá beható szakirodalom, mindössze arra kértek minket, hogy nézzük meg, működhet-e az adott alkalmazásnál, vagy sem. És legtöbbször működött… Az alkalmazás lényege, hogy harmonikus rezgés hatására az anyag rezonanciába hozható – legyen az extrúder fej, vagy acél tömb, cső, lap, stb. Ekkor a felületén és a magban folyamatos rezgés alakul ki. A rezgés hatására a határréteghez érő egyéb anyagok nem tudnak rásimulni, feltapadni a rezgő felületre, ezért lecsökken a súrlódás, kvázi az anyagok megúsznak a rezgő felületen. Ennek volt köszönhető például ciklonokon a kiülepedés-mentesség, extrúder esetén a préserő-igény csökkenés, az extrudált anyag homogenitásának növekedése. Azt gondolom, hogy ez a lehetőség nagyon sok olyan alkalmazási területen hasznosítható, amelyre most még nem is gondolunk.

Ultrahang reaktor

Új területeken a munkamenet úgy zajlik, hogy a megkeresésünket követően szóbeli, vagy email összefoglaló alapján döntünk, hogy hatékony tud-e lenni az ultrahang az adott területen. Pozitív megítélés és a leendő megrendelővel történő megegyezés esetén, próbaberendezéseink alkalmazásával létrehozunk egy olyan kísérleti rendszert, amellyel elővizsgálatokat, méréseket végzünk. Meghatározzuk a sarokparamétereket, pl. a teljesítmény igényt, a szükséges rendszer-elemeket stb. Ez alapján árajánlatot készítünk, majd megrendelés után megtörténik a rendszer leszállítás, a beüzemelés és az átadás. Ezután megrendelőinkkel folyamatos kapcsolatban maradunk és vállaljuk a berendezések után-követését és szervizét.

Ajánlom magunkat a Tisztelt Olvasó, leendő felhasználó részére!

Dr. Lőrincz Attila
Ügyvezető
Innováció-Transzfer Kft.
06-30-237-8334
lorincza@lorincza.hu
www.innovaciotranszfer.hu
www.ultrahangtechnika.hu

Hirdetés

További cikkek a témában