Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Festo – Optimalizált fogyasztás

Az energiahatékonyság nem csak az utakon játszik fontos szerepet. Már a gépjárműgyártás során is segítenek okos automatizálási megoldások az energia- és költségmegtakarításban. A Madridban található IVECO üzem élen jár az energiahatékony megoldásai révén.

A nehéz haszongépjárművek spanyolországi gyártóhelyén – amely egyben az IVECO kutatási és fejlesztési központja is – az utóbbi években számos fejlesztés történt a környezetvédelem területén. A gyártott járművek CO2-kibocsátása 53%-kal csökkent. Az összes maradékanyag 99%-a újrahasznosításra kerül. A beruházási javakra, mint például haszongépjárművekre specializálódott CNH Industrial N.V. első IVECO üzemeként a madridi telephely 2017-ben elérte a World Class Manufacturing Gold Level szintet a gyártóberendezések és gyártási folyamatok integrált irányításáért. A szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében még egy lépéssel tovább léptek és bevezettek egy energiahatékonysági megoldást, amely a Festo MS9 karbantartó berendezés-sorozatán alapul. Az ügyfél igényei szerint kidolgozott megoldás alapvetően az MSE6-E2M energiahatékonysági modulhoz hasonlóan működik, de nagyobb áramlási sebességet nyújt.

1. Kompakt felépítése révén az energiahatékonysági modul illik az ATEX biztonsági szekrénybe. Kezelése érintőképernyőn, okostelefonon vagy táblagépen keresztül történik.

Automatikus ellenőrzés

Az energiahatékonysági modul járműfesték-keverő helyiségben történő használata révén az üzem fenntartható módon energiát takarít meg. Az IVECO Madrid keverőhelyisége mind a manuális, mind a robotokkal felszerelt festőkabinok belső beszállítójának központja. A pneumatikus festékkeverési folyamat előnyeit Miguel Ángel Daganzo karbantartási menedzser írja le: „A modul automatikusan vezérli és szabályozza a sűrített levegő ellátást. Energiát takarítunk meg azáltal, hogy az okos eszköz folyamatosan rögzíti a felhasznált levegő mennyiségét és automatikusan kikapcsolja a levegőellátást, ha a berendezés készenléti üzemmódban van.

Kevesebb karbantartási munka

A Festo energiahatékonysági modulja az okos pneumatika révén hatékonynak mutatkozik a festőkabinokban. Az állandó nyomáson tartáson kívül megszűnik a költséges szivárgások rögzítése és jelentése is. „A rendszer nem csak észleli, hogy csökken a nyomás, hanem utal is rá” – magyarázza Miguel Ángel Daganzo. „Ezért már nincs szükség arra, hogy egy egész dolgozói csapat karbantartási munkákat végezzen.”

2. A festékkeverő helyiségben az energiahatékonysági modul csökkenti a sűrített levegő fogyasztást.

Átlátható folyamatok

Ezen kívül az energiahatékonysági modul ellenőrzi a releváns folyamatadatokat. Dazu Miguel Ángel Daganzo: „A fontos folyamatadatok nyomon követése számunkra lényeges előny, ami teljes mértékben az Ipar 4.0 céljait követi. Gyártóüzemeinkben nő a pneumatika energiahatékonysága azáltal, hogy egyre több adat áll rendelkezésünkre a folyamatokról, amelyek korábban nem voltak elérhetők.” A modul által gyűjtött információk könnyen fogadhatók és olvashatók okostelefonon vagy táblagépen keresztül. A hibák gyorsan és könnyen észlelhetők. A reakcióidők lerövidülnek.

Biztonságos használat

Az energiahatékonysági modult a rendszer vezérlésére szolgáló érintőképernyővel ellátott CPX terminállal együtt közvetlenül a berendezésen telepítették. Biztonsági okokból mind a modult, mind a CPX termináli két ATEX szekrény védi. Ezzel az automatizálási megoldás megfelel az Európai Unió ATEX irányelvének robbanásveszélyes környezetben történő használatra. Ugyanakkor a modul kompakt kialakítása az IVECO Madrid javára szolgál. Mint energiahatékonysági benchmark, az IVECO fontolóra veszi az energiahatékonysági modul alkalmazását további üzemekben.

www.festo.com/efficiency

www.festo.com/e2m

Hirdetés

További cikkek a témában