Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Ajánló

Olvassa online is a Műszaki Magazin legfrissebb lapszámát!

A jövő hálózatában

Az egyik legnagyobb érdeklődés valószínűleg a metaverzumot övezi, szakértők szerint 2022 a metaverzum-versengésről fog szólni. A Google, a Microsoft és az Apple várhatóan bevezetik saját VR-szemüvegeiket és virtuális valóságot futtató operációs rendszereiket, valamint megjelennek az kimondottan erre fejlesztett személyi számítógépek és okostelefonok is. A metaverzummal először minden bizonnyal a munkahelyeken találkozunk majd. A pandémia miatt már eddig is sok cég helyezte át a virtuális valóságba a napi munkát, az értekezleteket, a tréningeket. Ezeket egész más szintre emelheti majd a metaverzumok elterjedése.

A metaverzumokhoz is kapcsolódik, hogy a jövő egyik meghatározó hálózati trendje az érzékek internetének megjelenése lehet, mely különböző szenzorok segítségével teszi lehetővé a távoli kapcsolattartást, és a felhasználók úgy léphetnek majd kapcsolatba emberekkel, gépekkel vagy éppen robotokkal távolról, mintha a közvetlen közelükben lennének. Szakértők három területet emelnek ki: az ipart (okos gyártás hálózatba kötött robotok segítségével), a közlekedést (hálózatba kötött járművek és infrastruktúra), valamint a fizikai és valóságos világ közötti határ elmosása a különböző kiber-fizikai hibrid megoldások, a kiterjesztett valóság (AR) és a virtuális valóság (VR) terjedésével. Ezek első felhasználói esetei már terjednek a fogyasztói és a vállalati megoldások között is.

A jövő hálózatában minden fizikai objektumnak lesz valamilyen digitális vetülete, legyen szó emberről, intelligens gépről vagy magáról a környezetről, a fizikai világ pedig jelentős részben programozható és automatizálható lesz. Minden digitális entitás önálló vagy kollektív adatkezelést és feldolgozást fog végezni, az így kapott adatok alapján megszületett döntések és előrejelzések pedig hatással lesznek a fizikai világ működésére. Az adat mára üzleti szempontból kritikus eszközzé vált, melynek zökkenőmentes használatában, megosztásában felhőalapú adatmegosztó platformok segítik a szervezeteket. A változást legkönnyebben és leghatékonyabban katalizáló platform végül akár az adatmegosztás szabványává is válhat az iparági adatszolgáltatások vertikumában.

2022/1-2.Megnyitás

Bővebben a műszaki világ aktualitásairól idei első lapszámunkban olvashat!

Nyomtatott magazinunk lapozható változatban, digitális formátumban is elérhető ITT.

Műszaki Magazin előfizetésMűszaki Magazin hírlevél feliratkozás

Hirdetés

További cikkek a témában