Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Egy nagyon különleges „jubileumi ajándék”!

A „100 éves a Hehl családi vállalkozás” jubileumi rendezvényen került bemutatásra Lossburgban az Arburg új géptechnológiája, a hibrid Allrounder 470 H.

A jubileumi gép minden szempontból lenyűgöző: egyszerre energiatakarékos, erőforrás-takarékos, termelési szempontból hatékony, felhasználóbarát és megbízható! Az elektromos záróegység és a hidraulikus befecskendező egység tökéletes kombinációja jelentősen csökkenti a beszerzési és üzemeltetési költségeket, valamint a CO2 lábnyomot. A „Comfort”, „Premium” és „Ultimate” teljesítmény-variánsoknak, valamint a különböző fröccsegységeknek és számos opciónak köszönhetően az új Allrounder 470 H nemcsak pontosan az ügyfelek igényeihez igazítható, hanem egy új gépgenerációt is beharangoz az Arburgtól.

„Az elektromos meghajtások egyre fontosabbá válnak, nem utolsósorban az energiahatékonyság szempontjából”

– hangsúlyozza Gerhard Böhm, értékesítési és szolgáltatási ügyvezető igazgató.

„Az új Allrounder 470 H-val pontosan azt a hibrid gépet hoztuk létre, amelyre ma és a jövőben is szüksége van a felhasználóknak, és amely korábban nem volt elérhető a piacon.”

A jubileumi gép különösen érdekes például azon ügyfelek számára, akik a hidraulikus gépek energiatakarékos alternatíváját keresik, ugyanakkor szeretnék kihasználni azok bevált előnyeit.

Egy egyedülálló hibrid gép

„Az új gépgeneráció számos olyan műszaki újítást tartalmaz, amelyek csak az Arburgtól és az Arburg által érhetők el”

– teszi hozzá Guido Frohnhaus, a műszaki területért felelő ügyvezető.

„Az új Allrounder 470 H tervezésekor jelentősen továbbfejlesztettük a jól bevált technológiánkat, hogy optimalizáljuk az energiaegyensúlyt és csökkentsük a ciklusidőket.”

Ehhez hozzájárul többek között az új olajkezelési koncepció, a hidraulikus melléktengelyek egyidejű mozgatására szolgáló áramlásfelosztás és az Arburg szervohidraulikák kiterjesztett használata.

50 százalékkal kevesebb energia, 12 000 kilogrammal kevesebb CO2

Egy vele összemérhető hidraulikus géphez képest az Allrounder 470 H energiamérlege akár 50 százalékkal is jobb lehet, és az alkalmazási esettől függően évente akár 12 000 kilogramm CO2-t takaríthat meg. Az új olajkezelési koncepció hozzájárul a további erőforrás-megtakarításhoz: egyrészt mintegy 35 százalékkal kevesebb olajra van szükség, másrészt a gép hulladékhőjét az olaj előmelegítésére használják fel. Ráadásul a szükséges hűtővíz teljesítmény 50-70 százalékkal alacsonyabb! Jelentősen nagyobb gyártási hatékonyságot eredményez a száraz futási idő akár 33 százalékos csökkentése.

Idő és pénz megtakarítás a szervizelésnél és a karbantartásnál

„Emellett a felhasználóbarát kialakítás és a megbízhatóság is fontos szempont az új gép esetében, hogy időt és költségeket lehessen megtakarítani a szervizelés és karbantartás során”

– mondja Gerhard Böhm.

„Ügyfeleink és szerviztechnikusaink tapasztalatai és javaslatai közvetlenül beépültek a tervezésbe.”

Fontos kulcsszó ebben az összefüggésben a prediktív karbantartás: a gép automatikusan jelzi, ha például az olajszűrőt hamarosan ki kell cserélni, így ez ennek megfelelően tervezhető.

Az új Allrounder 470 H energiatakarékos, erőforrás-takarékos, termelési szempontból hatékony, felhasználóbarát és megbízható.

Kisebb energiaigény az Arburg szervohidraulikának köszönhetően

Az Arburg szervohidraulika (ASH), amely már bizonyított a hidraulikus és elektromos Allrounderekben, az Allrounder 470 H Comfort és Premium modellekbe is beépítésre került. Az ASH különösen energiahatékony és alacsony károsanyag-kibocsátású üzemelést tesz lehetővé, mivel a hajtásrendszer fokozatmentesen állítható az aktuális teljesítményigényhez a fordulatszám-szabályozott, vízhűtéses szervomotoron keresztül. Ez például azt jelenti, hogy amikor a gép áll, a szivattyúhajtás is leáll, és nincs többé üresjárati veszteség. Ezzel akár 50 százalékos energiamegtakarítás is elérhető, különösen a hosszú hűlési idővel járó folyamatoknál. Ugyanakkor jelentősen csökken a hűtésigény és a gép zajszintje.

Áramlásfelosztás egyidejű menetmozgásokhoz

A hidraulikaszivattyú szállítási áramának megosztása lehetővé teszi egyidejűleg egy további másodlagos tengely mozgatását. Ez a technológia különösen pozitív hatással van a gyártásra és az energiahatékonyságra a nagy teljesítményű hibrid Allrounder H gépeknél. Ennek eredményeként a gépek összességében kevesebb energiát fogyasztanak, és a ciklusidők is csökkennek. Ez két olyan kézzelfogható előny, amelyet a hibrid gyártmánysorozat a tisztán hidraulikus gépekkel szemben kínál.

Az olajkezelés erőforrásokat takarít meg

A továbbfejlesztett olajtartályt használó új olajkezelési koncepció, a differenciál nyomásra képes olajtartály, valamint a szűrőcserére és az olajszivattyú ellenőrzésére vonatkozó prediktív karbantartás olyan szempontok, amelyek az új gépek esetében nagyfokú megbízhatóságot, valamint az energia- és erőforrás-takarékos üzemeltetést jelentenek. A szennyezett szűrőre vonatkozó figyelmeztető üzenet 75 százalékos szintnél jelenik meg, tehát elég korán ahhoz, hogy időben, proaktívan lehessen új szűrőt beszerezni. Az eredmény: nincs gépleállás. A szűrőház is ergonómikusabb: a szűrőelem fogantyúval van rögzítve a levehető burkolathoz, a szűrőház pedig a kezelőoldalon könnyen hozzáférhető.

Az új olajkezelés csökkenti az energia- és hűtővízfogyasztást, esetenként pedig jelentősen megnöveli az egyes komponensek élettartamát. A forró, szennyezett hidraulikaolaj elválik a hideg, tiszta hidraulikaolajtól az olajtartályban. A folyamatosan szűrt és hűtött visszatérő mennyiséggel, valamint a célzott áramlásszabályozással együtt nem csak a gép rendelkezésre állása javul, hanem az olaj minősége is mintegy 35 százalékkal kisebb olajtérfogat mellett, ezen kívül az alkatrészek élettartama is megnő. A gép hulladékhője felhasználható az olaj előmelegítésére, és nem kerül vissza maradékhőként a hűtővízkörbe.

Könnyebb használat

További tervezési egyszerűsítések történtek annak érdekében, hogy a gép rendkívül felhasználóbarát legyen. Valósidejű Ethernet busz helyettesíti a vezérlőmodulok egyes szalagkábeleit, ami növeli a gép üzemidejét és élettartamát. A hardver eloszlása a gépállványon és a gépállványban teljesen átalakult. A vezérlő blokk és a hidraulikanyomás-tárolási technológia belülre került, így több hely áll rendelkezésre az Allrounder 470 H perifériáinak a gép hátoldalán. Az elektromos, hidraulika- és vízköröket szétválasztottuk, ami egyszerűsíti a szerelést, a szervizelést és az átalakítást. A hidraulika- és vízkör a gépállványban fut. A pneumatika és a központi kenés a kezelői oldalon kapott helyet, ami egyben nagyobb rugalmasságot is jelent a hátoldali opciókkal. A szervizelés és a napi használat során ez az optimalizált felosztás előnyös az időráfordítás szempontjából. Az opciók és a csatlakozási helyek egységes elrendezése a gép hátoldalán végső soron nagyobb áttekinthetőséget és rendet jelent az Allrounder H környezetében.

Jubileumi gép – első lépés a jövő felé

Az új Allrounder 470 H a „Comfort” és „Premium” teljesítmény-variáns exkluzív jubileumi rendezvényeken ünnepelte világpremierjét 2023 februárjában az Arburg székhelyén, Lossburgban. A jubileumi gépek ezután élőben is megtekinthetők voltak a Jubileumi Napokon március 8. és 11. között, valamint az év során világszerte számos Arburg rendezvényen és vásáron is látható lesz. „A jubileumi Allrounder 470 H géppel az Arburg fontos lépést tesz a jövő felé” – hangsúlyozza Guido Frohnhaus, és némi bepillantást is kínál ebbe a jövőbe: „Az új koncepciót a hibrid Hidrive gyártmánysorozat további Allrounder gépeinél is fokozatosan bevezetjük – ráadásul az új gépgeneráció nagy dolgokat vetít előre az Arburgnál. Alig várjuk, hogy mi lesz a következő lépés!”


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában