Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Járműtechnika

Biztonságos akkumulátorok az elektromos járművekhez

Akkumulátor modulok automatizált tesztelése

Az elektromos járművek gyártóinak sikere és hírneve az akkumulátorok biztonságos és hibátlan működésétől is függ. A HAHN Automation Group ezért kifejlesztett egy akkumulátortesztelőt, amely teljesen automatikusan elvégzi a mobil energiatároló egységek teljes körű vizsgálatát. Az optikai és szivárgásvizsgálatok központi egysége egy 3 tengelyes portál, amely a Festo elektromos hajtásaiból áll.

A HAHN Battery EOLT teljes körű megoldást kínál az akkumulátorok tesztelésére. A piacon kapható akkumulátorcsomagok 90%-ának minden releváns vizsgálati forgatókönyve megvalósítható a végtesztelő rendszerrel, mivel a megoldás egyszerűen illeszthető számos mérethez. A HAHN Automation Group mindent egy kézből kínál a teljesítményelektronikától és a tesztberendezésektől a tesztelési szoftverekig és az automatizálásig. „A vállalat a teszttechnológiában szerzett hatalmas szakértelmével segít meghatározni a legjobb tesztelési stratégiákat a ciklusidő optimalizálása és a termékminőség biztosítása érdekében” – mondja Christian Bubat, a HAHN Automation Group globális üzletfejlesztési vezetője. A vállalat az RWTH Aachen Egyetem „E-Mobilitási részegységek gyártástechnológiája” (PEM) tanszékével dolgozott együtt a fejlesztésen.

HAHN Automation Group – 3 tengelyes portál a Festo-tól A középpontban: a Festo elektromos hajtásaiból álló 3 tengelyes portál az optikai és szivárgásvizsgálatokhoz.

Biztosra megyünk

„Az EOLT akkumulátortesztelő újonnan kifejlesztett tűzvédelmi és biztonsági koncepciója biztosítja, hogy a keletkező tüzet megbízhatóan észleljük” – teszi hozzá Martin Sulzbacher, a HAHN Automation Group kutatás-fejlesztési vezetője. Ilyen esetben – hogy a tüzet megfékezze –, a rendszer az akkumulátort automatikusan lezárja, majd szintén teljesen automatikusan biztonságos helyre szállítja, a füstszűrők pedig megakadályozzák a környezet szennyeződését. „Az akkumulátorgyárakban bekövetkezett tűzesetek néha kéthetes termelésleálláshoz vezettek, mert a mérgező füstgázok miatt a csarnokokat alaposan meg kellett tisztítani és fertőtleníteni kellett” – folytatja Sulzbacher.

Ennyit a biztonsági koncepcióról. De hogyan működik az akkumulátortesztelő egység? „Nem mi lennénk a HAHN Automation Group, ha nem mozgatnánk meg minden követ a folyamat minden egyes lépésének automatizálása érdekében” – mondja Bubat. Az első lépésben az akkumulátorcsomagot egy önjáró szállítójárművel az akkumulátortesztelőbe juttatják, majd egy házon belül kifejlesztett szabványosított csatlakozón keresztül csatlakoztatják, miközben feltöltik és újra kisütik. A nagyfeszültségű vizsgálat zárja le az elektromos vizsgálati rutint. Az akkumulátorcsomagot a szivárgásmentesség vizsgálatához héliummal töltik meg.

A Festo három EGC típusú elektromos hajtása mozgatja a héliumérzékelős lándzsát a szivárgásvizsgálathoz és a kamerát az optikai vizsgálathoz. A tengelyeket EMMT-AS motorok hajtják, és CMMT-AS vezérlők vezérlik. Ez azt jelenti, hogy a hajtás és a vezérlőcsomag tökéletesen illeszkedik egymáshoz.

HAHN Automation Group – Végellenőrző tesztrendszer A piacon kapható összes akkumulátorcsomag 90%-ának minden releváns vizsgálati forgatókönyve megvalósítható a sor végi tesztrendszerrel.

Pontos tesztelés

A portálrendszer az akkumulátorcsomag szélei mentén mozgatja és pozícionálja a két érzékelőt, amelyek észlelik az akkumulátorházból és a hűtőegységből származó szivárgásokat. A kamera ellenőrzi, hogy minden lemez és matrica helyesen van-e felszerelve, és hogy az akkumulátorcsomag kialakítása megfelelően történt-e, valamint észleli az esetleges mechanikai sérüléseket. Az akkumulátormenedzsment-rendszer tesztje ellenőrzi a kommunikációt és kiértékeli az érzékelőket.

“Ahogy az egyes folyamatlépések is mutatják, az automatizálás szemszögéből vizsgáljuk az akkumulátorok tesztelésének témáját. Az akkumulátortesztelő több vizsgálatot kombinál, és három műszakban 24 órán keresztül működhet” – magyarázza Bubat. Ezért fontos, hogy olyan, megbízható automatizálási partnerekkel és beszállítókkal tudjanak együttműködni, akik megértik a HAHN Automation Group feladatait és céljait.

Gyors tervezés és szimuláció

„Számos korábbi automatizálási projekthez hasonlóan bebizonyosodott, hogy a Festo a megfelelő, globálisan megbízható partner az elektromos és pneumatikus automatizálási technológia területén” – teszi hozzá Sulzbacher fejlesztési vezető. A Festoval való partnerség már a tervezésnél és a termékválasztásnál elkezdődik: „Az egyszerűen használható tervezési és szimulációs eszközök megkönnyítik a munkánkat” – folytatja.

A régóta fennálló partnerségnek köszönhetően már régóta ismerik a Festo automatizálási termékeit, így pontosan és specifikusan tudják azokat használni. Az online termékkeresők, az intelligens mérnöki szoftverek és a mérnöki eszközök segítségével a HAHN Automation Group tervezői megbízhatóan, gyorsan és időigényes számítások nélkül találják meg a megfelelő termékeket az új gépek és rendszerek fejlesztéséhez.

www.festo.hu


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában