Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

E-Gazdaság

Középpontban a beszerzés

A beszerzés sokkal többet foglal magába, mint az egyszerű vásárlás. A beszerzés magába foglalja a szállító kiválasztását, szerződéskötést, szállítók ellenőrzését, a vállalat szerveinek koordinációját. Nem utolsósorban pedig a beszerzés biztosítja a különböző anyagokat, berendezéseket, szolgáltatásokat. Mit érdemes még tudnunk a beszerzésről?

Beszerzés vagy vásárlás?

A beszerzés egy komplett tevékenység, és különbözik a vásárlástól. A vásárlást egyszerű folyamatok jellemzik, megvásároljuk a szükséges alapanyagot vagy szolgáltatást a beszállítónál, ezt követően pedig felhasználjuk. Ezzel szemben a beszerzésnél több feladatunk van. De miről is szól a hatékony beszerzés menedzsment? Felmérjük, hogy milyen minőségben, mennyiségben, és milyen gyakorisággal van szükségünk az alapanyagra, illetve szolgáltatásra. Megvizsgáljuk, hogy kitől tudjuk beszerezni ezeket, ha sikeres volt a beszerzés minősége is, akkor kialakulhat a hosszú távú beszállítói kapcsolat. 

A beszerzés fogalma

A beszerzés szűkebb értelemben a gyártási folyamatokhoz szükséges anyagok és szolgáltatások megvásárlását jelenti. Tágabb értelemben a beszerzéshez hozzátartozik a szervezési és management struktúrák kialakítása is. Feladatai között szerepel a logisztikai rendszer teljesítmények előmozdítása, pontosabban a gyors ellátás. Információforrásként is tekinthetünk a beszerzésre, hiszen általa tájékozódhatunk új termékekről, és a piaci versenyről.

Mi a beszerzés célja?

A beszerzés célja az adott cég versenyképességének növelése. Kicsit bővebben a beszerzés felelős a termeléshez szükséges alapanyagok és szolgáltatások folyamatos biztosításáért. Mindezt úgy teszi, hogy a legkedvezőbb árat éri el a beszállítóknál, közben pedig nem feledkezik meg a minőségről. Odafigyel a raktárkészletre, hogy ne legyen felhalmozott alapanyag, vagy éppen túl kevés. Nem utolsósorban egy hatékony beszerző figyel a stratégiai célok megvalósítására is.

A megfelelő szállító kiválasztása

Először is meg kell határoznunk, hogy mire van szükségünk, utána következhet a szállító kiválasztása. Az iparágakat és az alapanyagokat tekintve eltérő lehet a folyamat. Előfordulhat, hogy egy ajánlás is elegendő, hogy tudjuk ki az ideális partner, azonban lehet olyan is, amikor több időt elvesz a keresgélés. Alaposan fel kell térképeznünk, hogy ki alkalmas a beszállítói feladatok folyamatos ellátására.

A beszerzések típusai

A direkt beszerzés

Elsősorban segédanyagok, alapanyagok, gépek vásárlására vonatkozik, amelyek a gyártáshoz szükségesek, de ide tartozik olyan anyagok és szolgáltatások beszerzése is, melyek a vállalkozás fő tevékenységével így az árbevétel generálással van összefüggésben. Mindezek beszerzését beszállítóinkkal intézzük, akikkel hosszú távú kapcsolatot alakítunk ki.

Az indirekt beszerzés

Olyan termékekkel és szolgáltatásokkal foglalkozik, amely a cégek napi működésében elengedhetetlen eszközök. Ide tartozik például az irodaszer de az őrzési vagy a takarítási szolgáltatások beszerzése is. Jellemzője a beszerzés során az egyszeri döntéshozatal.

Amennyiben egy vezető tud a beszerzésre úgy tekinteni, mint stratégiai tényezőre, gyors növekedést érhet el a cég eredményeit illetően. Egy biztos, a termelő vállalatok életében döntő szerepe van a beszerzési folyamatoknak.

https://orianasoftware.com/


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában