Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Környezet

Megújult újrahasznosítási kezdeményezés a szerszámok körforgásának támogatására

A Sandvik Coromant visszavásárlási rendszerének továbbfejlesztése még könnyebbé teszi a szerszámok újrahasznosítását az ügyfelek számára

A Sandvik Coromant, a fémforgácsolási és szerszámozási szakértő, a Sandvik csoporttal együtt továbbfejlesztett szerszám-újrahasznosítási programot indít. A meglévő visszavásárlási program sikerére építve a megújult újrahasznosítási rendszer megkönnyíti az elhasználódott keményfém szerszámok újrahasznosításának folyamatát az ügyfelek számára, és segít növelni a nyersanyag körforgását az ellátási láncban.

A Sandvik Coromant több évtizede ösztönzi a porkohászati keményfém újrahasznosítását. A Sandvik 1997-ben felvásárolta a Wolfram Bergbau und Hütten vállalatot, a világ vezető volfrámpor- és volfrámkarbid-gyártóját, és az üzletágon keresztül visszavásárlási programot indított a keményfémek újrahasznosítására, amelyet a Sandvik Coromant a mai napig működtet.

Azóta a program a Sandvik Coromant termelési ciklusának központi részévé vált. A program keretén belül az ügyfelek eladhatják elhasználódott szerszámaikat a Sandvik Coromantnak. Az anyagok kivonhatók és újra felhasználhatók az új forgácsolószerszámok gyártásához; a program zárt hurkot hoz létre a gyártásban.

A por ezt követően kémiai tisztításon megy keresztül, amely elősegíti az olyan anyagok kinyerését, amelyek tulajdonságai megegyeznek a Wolfram bányáiban eredetileg kitermelt volfrámmal. A porkohászati keményfém további elemeit is fenntartható módon kezelik. Például a használt szerszámokból kinyert kobaltot újrahasznosítás céljából harmadik félnek küldik el. Az összes gyártó keményfém szerszámait elfogadják a Sandvik Coromant újrahasznosítási programjában.

Most, a program továbbfejlesztésével a Sandvik Coromant ügyfelei egy gördülékenyebb és adatvezérelt újrahasznosítási folyamat előnyeit élvezhetik. Azok az ügyfelek, akik újrahasznosított szerszámaikat szeretnék eladni a Sandvik Coromantnak, bejelentkezhetnek egy online portálra, és azonnali árajánlatot kaphatnak az újrahasznosítani kívánt mennyiségről, valamint meghatározhatják a rendelések átvételi időpontját és az újrahasznosítási dobozok előzetes kézhezvételét. Annak érdekében, hogy az ügyfelek megértsék az újrahasznosítási erőfeszítéseik környezetre gyakorolt hatását, a portál adatokat szolgáltat az újrahasznosított fém által okozott szén-dioxid-kibocsátás-csökkentés mértékéről is.

Az újrahasznosított szerszámok logisztikájának egyszerűsítése érdekében a Sandvik Coromant együttműködik a piacra specializálódott fuvarozókkal a szerszámok szállításában. A szolgáltatás felhasználói konténereket rendelhetnek, automatikus árajánlatot kaphatnak, és automatikusan lefoglalhatják a szállítást egy felhatalmazott fuvarozónál. A cél az újrahasznosítás lehető legegyszerűbbé tétele.

„A használt keményfém lapkák 95%-a újrahasznosítható. Ennek a keményfémnek mintegy 75%-át a volfrám teszi ki”

– árulta el Antonia Dåderman, a Sandvik Coromant EPMO programvezetője.

„A fenntarthatóság fontos a Sandvik Coromant és ügyfeleink számára – lehetőséget biztosítunk ügyfeleinknek, hogy hozzájáruljanak fenntarthatósági céljaik eléréséhez, és zökkenőmentesen adják vissza a használt keményfém szerszámokat. Ügyfeleinkkel és partnereinkkel együtt felelősséget vállalunk a környezetért. A becslések szerint a volfrámkészlet például 7 millió tonnányi, ami 100 évi fogyasztást fedez. Ezért meg kell találnunk a módját annak, hogyan őrizhetjük meg a porkohászati keményfém létfontosságú összetevőjének készletét, miközben minimálisra csökkentjük annak környezeti hatását. Újrahasznosítási programunk fejlesztésével az a célunk, hogy az ügyfelek jobban megismerjék az újrahasznosítás előnyeit. Láthatják, hogy mennyi pénzt takaríthatnak meg az eszközök újrahasznosításával, miközben ráláthatnak arra is, hogy ezzel milyen mértékű szén-dioxid-kibocsátás-csökkentést érhetnek el. Az újrahasznosítás előnyeinek a lehető leghatékonyabb módon történő bemutatásáról szól mindez, a profit és a bolygó érdekében.”

A továbbfejlesztett újrahasznosítási program globális kísérleti programjai jelenleg folyamatban vannak, és 2025-re tervezik az összes ügyfél számára történő bevezetését. Ha többet szeretne megtudni arról, hogy a Sandvik Coromant hogyan támogatja a körforgásos termelést az újrahasznosítási rendszerén keresztül, látogasson el a weboldalra.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában