Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Hidraulikus szorítóelemek pozíció ellenőrzése

Kifogástalan Befogástechnika

Egy selejtes vagy egy rosszul behelyezett munkadarab a megmunkáló készülékbe jelentős termelés kiesést és akár komolyabb gépkárosodást is okozhat. Sőt a selejtes munkadarab gyártás jelentős költségtöbbletet eredményez. A munkadarabok megfelelő behelyezése a készülékbe már kis szériáknál is, de főleg nagy sorozatú gyártásnál alap elvárás lett.

A német ROEMHELD csoport hidraulikus szorítóelemei és támhengerei rendelkeznek olyan kiegészítő megoldásokkal, amelyekkel a szorító elemek szorítási és oldási pozíciója, valamint a támhengerek esetében a munkadarab alátámasztási pozíciója ellenőrizhető. Akár már meglévő készülékünk is továbbfejleszthető ezekkel a megoldásokkal.

A német ROEMHELD család innovatív termékei elsősorban a nagysorozatgyártást teszik egyszerűbbé, stabil munkadarab-befogást tesznek lehetővé. Főként a fémmegmunkálással, NC/CNC megmunkáló technológiával, automatizálással foglalkozó, illetve szerszámgépgyártó és járműipari cégek számára kínál sokrétű megoldást. A hidraulikus lengőkaros befogókat olyan munkadarabok rögzítésére használjuk, melyek rögzítési pontjainak a készülékbe rakáskor és kivételekor szabaddá kell válniuk. Így a standard 45, 60, 90 fokos elfordulásnak köszönhetően, a kezelő vagy a robot egyszerűen tud munkadarabot cserélni. Maga az elfordulás automatikusan megy végbe a forgató pályának köszönhetően.

A lengőkaros befogók különálló egységként felszerelhetők pozíció érzékelővel. Általában a hidraulikus szorító körben felépülő nyomás értékből következtetünk a munkadarab szorítás meglétére, a hidraulika nyomás azonban akkor is felépül, ha pl. hiányzó munkadarab esetén a szorító véghelyzetbe állt vagy az elakadt. Az érzékelő lehetővé teszi, hogy ne csak a felépült nyomást mérhessük, hanem a szorító pontos pozícióját is figyeljük. Az érzékelőbe helyezett tolattyú két véghelyzetében szabad utat enged a levegő áramlásának, a köztes helyzetben viszont zárja azt. Ez a köztes helyzet az, amikor a szorító felütközik a munkadarabra, az axiális mozgás megszűnik, a szelep zárva marad. Ha a munkadarab valami okból nincs a helyén, a szorító tovább mozog, a levegő útja ismét szabaddá válik, amiből következtethetünk a hibára. A pneumatikus pozíció rendszerrel továbbá még az is ellenőrizhető, ha a munkadarab nincs megfelelő pozícióban. A pneumatikus egységek közvetlen a lengőkaros befogók házába integrálhatóak bizonyos típusok esetében. Villamos pozíció lekérdezésre is van lehetőség indultív jeladókon keresztül, azonban ezeket nem célszerű szerszámgépek megmunkáló tereiben alkalmazni, a forgács és hűtővíz befolyásolhatja a megfelelő működést. A villamos pozíció érzékelővel ellátott lengőkaros befogók egyedi célgépek megfelelő szorítóeleme.

Kompakt befogók:

A hidraulikus kompakt befogók kettős működésű behúzó-hengerek, melyek a méretosztályuktól függően 1,3-tól akár 10,5 kN-os szorítóerőre is képesek. Minimális helyigényük révén, ott használhatjuk őket, ahol nem elérhető a standard hidraulikus befogók által igényelt nagy tér. A kompakt kivitel további előnye, hogy a szorító közelebb helyezhető a munkadarabhoz, ezáltal csökkenthető a készülék súlya, valamint a gyártásának költsége. A befogókar kilazított állásban olyan mértékben fordul ki, hogy a munkadarabot gond nélkül ki és be lehessen tenni hosszú szorítókar esetén is. A befogókart befogási útján, a házban, két nitridált felület vezeti meg, melyeknél az alapfelszerelés részét képező kis furat biztosítja a pneumatikus befogás-ellenőrzés lehetőségét. Amikor a befogókar eléri a munkadarabot, a befogóerő pedig eléri a meghatározott minimális értéket, a szorítókar lezárja ezt a furatot, ezáltal tudjuk figyelni a tényleges szorítási állapotot. Főleg automatizált rendszerek esetében tudjuk ezzel a felszereltséggel lekövetni a tényleges állapotot, akár oldott akár szorított állapotban van a befogó.

Kettős működésű támhengerek

A hidraulikus támaszelemeket, munkadarabok alátámasztására használják, hogy megakadályozható legyen azok megmunkálás közben történő beremegése és behajlása. Több méretosztályban elérhetőek, a kisebb kivitelek 6,5 a nagyobbak 42 kN-os támasztóerőt képesek biztosítani. Fontos szempont, hogy a támhengerek csapjai ne deformálhassák a munkadarabot, ennek érdekében a darabhoz járást rugóerő biztosítja, a hidraulika a beállt pozíció fix megtartásáért felel. A ROEMHELD kettősműködésű hengerek nagy előnye, egyszeres működésű társaikkal szemben, hogy visszajárási idejük jelentősen gyorsabb, és a hidraulika rendszer ismeretében pontosan meghatározható. A kettősműködésű támhengereknél az átvezető furaton keresztül a munkadarabok felfekvését tudjuk ellenőrizni, a levegő segítségével. Az alátámasztó csap közepén előkészített 1 mm-es furaton keresztül a már készre munkált munkadarab felületek felfekvése ellenőrizhető. Míg nyers vagy nagy felületi érdességgel rendelkező munkadarabok esetében, az adott feladathoz tervezett egyedi nyomódarabbal szerelt támhengerek akár több milliméter toleranciát is képesek áthidalni és a munkadarab felfekvésének pozícióját ellenőrizni.

További információ:

Csonka Szabolcs értékesítési vezető
GIMEX-Hidraulika Kft.
a ROEMHELD csoport hivatalos partnere
sales@gimex.hu
www.gimex.hu


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!


Hirdetés

További cikkek a témában